iPon Hírek

PCIe 3.0-val gyorsul az XQD memóriakártya-szabvány

Dátum | 2012. 07. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A CompactFlash Association bejelentette, hogy már gőzerővel folynak az XQD szabvány 2.0-s specifikációjának fejlesztésével kapcsolatos munkálatok. Az XQD 2.0-s memóriakártya-szabvány legfontosabb újítása, hogy immár a PCI Express 3.0-s szabványt is támogatja, így az új memóriakártyák segítségével 8 Gb/s-os adatátviteli sávszélesség is elérhetővé válik. Ez 1000 MB/s-os elméleti maximális tempó elérését teszi lehetővé, amennyiben az adott XQD 2.0-s memóriakártya PCI Express 3.0-s csatolófelületet használó rendszerhez csatlakozik. Az új szabvány természetesen visszafelé kompatibilis marad a PCI Express 2.0-s és PCI Express 1.1-es csatolófelületekkel is, igaz, ezeknél jóval szerényebb adatátviteli sebességre számíthatunk – előbbinél az 1000 MB/s-os elméleti maximális adatátviteli sávszélesség fele, míg utóbbinál annak negyede aknázható ki.


Az XQD 2.0-s specifikációra alapozó memóriakártyák ugyanazt a csatolófelületet alkalmazzák majd, mint XQD 1.0-s társaik, 38,5 x 29,6 x 3,8 milliméteres mérettel érkeznek és masszívak, strapabíróak lesznek. A professzionális termékekbe szánt adattárolók készenléti üzemmódban mindössze 5 milliwattot fogyasztanak majd.

A Sony támogatásával fejlődő XQD 2.0-s memóriakártya-szabvány tökéletesítéséhez és a végleges szabvány megalkotásához a szövetség együttműködő partnereket is szívesen lát. A tervek szerint az idei év második felében készülhet el a végleges XQD 2.0-s memóriakártya-szabvány, ami mind az SD, mind pedig a CF típusú memóriakártyáknál magasabb adatátviteli sebességet kínál.

Ez a hatalmas sebesség az 1080p-s tartalmak rögzítéséhez igazából nem szükséges, de a későbbiekben elterjedő 4K-s tartalmak rögzítésekor már mindenképpen jól jöhet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!