iPon Hírek

Pebble: 2017-ben még lesz szoftveres támogatás

Dátum | 2016. 12. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Néhány hete felröppentek olyan hírek, hogy a nehéz helyzetben levő Pebble-t a viselhető kiegészítők piacát magabiztosan és toronymagasan vezető Fitbit veheti meg, mostanra pedig már hivatalossá vált a szóbeszéd. A Fitbit 40 millió dollárért vásárolja meg a bajba jutott versenytársát, és ahogy az mostanra kiderült, ez ügylet nagyon gyorsan hoz komoly változásokat a Pebble életében.
A Fitbit valószínűleg a színfalak mögött már jól átbeszélt minden lehetőséget korábban a Pebble-lel, és vélhetően ennek tudható be, hogy a vállalat villámgyorsan számolt be mindenről az üzlet kapcsán. Az új tulajdonos például rögtön leszögezte, hogy a hardvereknek mennie kell, de tényleg olyan sebesen, hogy a fejlesztés alatt álló termékek például már biztosan nem fognak kereskedelmi forgalomba kerülni, ami rögtön egy több millió dolláros kártalanítást helyez kilátásba. A Pebble ugyanis közösségi finanszírozás keretében közel 12,77 millió dollárt szedett össze a Pebble 2, a Pebble Time 2 és a Pebble Core kifejlesztésére és gyártására, ezekből pedig mindössze a Pebble 2 tudott befutni mostanáig. Rengeteg érdeklődő fogja ezért visszakapni a támogatásként felajánlott összeget, amire valószínűleg a Kickstarter rendszerén keresztül kerül majd sor.
A Fitbit egyértelműen a Pebble szoftveres platformjára pályázik, és annak minden velejárójára. Ennek köszönhető az is, hogy már minden szoftveres fejlesztőt biztosítottak afelől, hogy a Fitbit a jövőben is számítani fog a munkájukra. A Pebble lényegében a függetlenséget jelentheti a Fitbit számára a Google-től és az Apple-től, így érhető, hogy minden erejével arra koncentrál a vállalat, hogy mihamarabb megkezdhessék a közös munkát a két cég munkavállalói. Ami még eddig kérdéses volt, hogy mi lesz a már korábban értékesített Pebble viselhető kiegészítők sorsa; mostanra viszont erről is nyilatkozott a Pebble. A vállalat a napokban egy átfogó közleményt bocsájtott ki a hivatalos blogján, amiben elmondja, hogy a szoftveres támogatást nem vágja el a Fitbit oly gyorsan, mint ahogy a hardverek pályafutásának véget vetett. Szerencsére a szoftverek és a szolgáltatások jövőre még egész évben elérhetőek lesznek a termékek számára.
„A Fitbit nem áll az útjába annak, hogy a Pebble szoftverei és szolgáltatásai még egész 2017-ben üzemeljenek. A tisztán látás végett, senki sem szeretné a frissen alakult csapatból, hogy téglába menjenek át a Pebble órák és az aktív szolgáltatások. A Pebble szoftver fejlesztői csomagja, a CloudPebble, a Timeline különböző API-jai, a firmware-ek, a mobilos alkalmazások, a fejlesztői honlap, és persze a Pebble alkalmazásbolt mind olyan eleme a Pebble ökoszisztémának, ami szolgálatban marad még egy ideig. A Pebble fejlesztői elkötelezettek afelől, hogy továbbra is készítsenek applikációkat és frissítsék a meglévő programokat. A Pebble felhasználók pedig mindent megkapnak majd annak érdekében, hogy kihasználhassák az okoráikat.” – olvasható a Pebble közleményében.
Az egyetlen dolog, ami a támogatásban hátráltatni fogja a Pebble-t, hogy a felhős szolgáltatás háttere valószínűleg hamarabb le fog állni. Viszont a hivatalos blogon közzétettet információk szerint már dolgozik azon a vállalat fejlesztőgárdája, hogy függetlenítse azokat az alkalmazásokat, amik a felhős adattárolásra támaszkodtak eddig. És, bár a Pebble minden erejével próbálja azt sugallni, hogy minden rendben van, azért az ilyen dolgokból, mint a felhő leállítása, látni lehet, hogy itt azért még lehetnek problémák a továbbiakban. A Pebble törekvése minden esetre örömteli, és reméljük, hogy valóban tudják majd tartani a lelket még egy ideig a fejlesztőkben és a jelenlegi platformban, nem fognak hónapokon belül feledésbe merülni az okosórák, és velük együtt a felhasználók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!