iPon Hírek

Pebble: túl a négyszázezren

Dátum | 2014. 03. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az elmúlt néhány hétben egészen felpörgött a viselhető eszközök piaca, azon belül is a bejelentett okosórák száma az, ami kis túlzással, négyzetes növekedésbe kezdett. Szépen lassan az összes nagy gyártó előáll a saját megoldásával, de a jelek szerint a mostanáig elöljáró szerepet betöltő Pebble-nél sincs ok az aggodalomra.
A kezdet
A Kickstarter egyik, ha nem a legsikeresebb projektje mostanra elképesztő méreteket öltött. A kis, okosórákkal foglalkozó vállalat mostanra értékesítette a 400 000. karóráját is, ami egészen lenyűgöző teljesítmény. Ennek köszönhetően a gyártó bevétele elérte a 60 millió dollárt. A közösségi finanszírozású karórát a tavalyi év elején, januárban kezdték gyártani, a Pebble-nek tehát alig több mint egy év alatt sikerült eladni közel fél millió készüléket. Ezzel együtt arról is beszámoltak, hogy a forgalom exponenciálisan nő; percről percre egyre nagyobb kereslet mutatkozik az eszközeik iránt. Ez pedig annak is betudható, hogy a Consumer Electric Show alkalmával leleplezték a Pebble Steelt. Az újdonság legnagyobb újítása az izmosabb hardver mellett egyértelműen a jobb anyaghasználat (erre utal már a neve is) és formavilág. A fémből készült testbe burkolózott okosóra így már sokkal minőségibb érzetet kelt, és még több vásárló érdeklődését keltheti fel. Ráadásul nem csak a készülékházon dolgoztak sokat, hanem az egyszerű szilikon szíjat is száműzték, így a Pebble Steelhez már fémmel vagy bőrrel lehet hozzá jutni.
Az aktuális kínálat
A Pebble Steel 250 dollárért volt megrendelhető a bőr és a fém szíjjal is a rajt pillanatában, néhány napja azonban valamelyest lentebb tornázták a bőrrel ellátott változat árát. Mostantól aki ilyen változatra tart igényt, már 230 dollárért magáénak tudhatja az eszközt. Ez az ármérséklés valószínűleg az egyre erősebb konkurencia felbukkanásának köszönhető. A Samsung Gear 2 ugyan még drágább lett, mint a Steel, azonban ott a Gear 2 Neo, amiből lényegében csak a kamera maradt ki, és így már csak 200 dollár. És bizony sok jó konfiguráció van még ilyen, vagy hasonló árcédulával a piacon. Példának okáért ott a Gear Fit és ide sorolható még a Sony SmartWatch 2 is. Hamarosan pedig jöhet az LG G Watch, mely szintén ezt a szegmenst veheti célba az eddigi ismereteink alapján. A G Watch lesz az első, melyen a Google munkatársai is dolgoztak, és már az Android Wear operációs rendszerrel kerül bevetésre, így ehhez is nagy reményeket lehet fűzni. Végül, ha már a riválisoknál tartunk, érdemes megemlíteni a Moto 360-at is, ami kör alakú kijelzőt kapott, és számos különlegességgel szolgál, ez viszont már jó eséllyel nem az alacsony árával fog hódítani.
Torlódnak tehát a jobbnál jobb konstrukciók, ám ennek ellenére a Pebble-nél egyáltalán nem aggódnak, és ha megnézzük az elmúlt időszak történéseit, akkor megérthetjük, hogy talán ez nem véletlen. Nemrégiben nyitott a hivatalos alkalmazásbolt, ahol már több mint ezer olyan program lelhető fel, amely a Pebble-re lett szabva, és a regisztrált fejlesztők száma eléri a 12 ezret, így komoly gyarapodásra számítanak. Az értékesítési adatok nőnek, ezzel együtt pedig a vállalat is egyre nagyobb, hiszen míg korábban 45 fő tevékenykedett a Pebble berkeiben, ma már hetvenen vannak. Ráadásul egy olyan kulcsfontosságú figurát is sikerült elcsábítaniuk, mint mondjuk az Appletől átigazoló Jeff Hyman, aki a korábbi munkahelyén a hardverfejlesztést és gyártást felügyelte. A partnerek között pedig olyan nevek szerepelnek egyebek mellett, mint a Mercedes-Benz, a Foursquare, a GoPro vagy az eBay. Ha tudják tartani a mostani tendenciát a vállalatnál, akkor az E Ink megjelenítő élharcosainak számító Pebble órákat az év végére akár egy milliós példányszámban értékesíthetik. Ez a feladat azonban nem biztos, hogy egyszerű lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. DogTheDog
2014.03.25. 15:25
Jelenleg a Steel-re masfel honap a varakozasi ido,inkabb ezt csokkentsek,azutan lehet sajat vallat veregetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka
2014.03.25. 21:44
Botrányosan rosszul néz ki. Azt hiszem a Citizen Eco-Drive-om még marad jó ideig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!