iPon Hírek

Pénzt kér a Google-től egy város az utcaképekért

Dátum | 2009. 12. 16.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az önkormányzat kedd este fogadta el az egyik törvényjavaslat kiegészítéseként a rendelkezést, amely szerint a keresőóriásnak engedélyt kellene kérnie ahhoz, hogy az önkormányzat útjairól felvételeket készíthessen grafikai vagy digitális felhasználásra - írta a Bloomberg.

Polgáraink szerint életük egyre publikusabbá válik az utcai kamerák által, a Google Earth és most a Street View révén; jelezni akarjuk, hogy ez így ezen az úton nem működhet - mondta Dirk Tratzig, a testület jogi osztályának vezetője.

A Street View még 2007 májusában indult hat amerikai városban, és egyre újabb helyszínek kerülnek az adatbázisába. Németországban tavaly óta készítenek képeket ebből a célból, és a terv szerint 2010-ben indult volna a szolgáltatás.

A német város különleges jogi helyzetben van, mivel egy törvény lehetővé teszi számára, hogy díjat szedjen az utcára asztalokat állító éttermektől, az utcai filmforgatásokért és hirdetőtáblákért - mondta Tratzig. Ratingen igyekszik ügyének más városokat is megnyerni.

A Google nem tartja jogosnak a követelést, miután a képeket készítő kamerák teljesen szabályosan közlekedő autók tetején dolgoznak, vagyis nem gátolják az utak forgalmát - mondta el Lena Wagner, a cég németországi szóvivője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. pjszilard
2009.12.16. 16:43
Akkor az ATM es a tobbi biztonsagi kamerak kepeiert is kell fizetni ott ?

Ez melyik:

utcára asztalokat állító étterm
utcai filmforgatás
hirdetőtábla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. YuGabe
2009.12.16. 16:49
Hát már nem azért, de én azt hittem, hogy ez eddig is így volt, azaz hogy engedély nélkül nem készíthet képeket a Google és teheti közzé nyilvánosan. Nem azt mondom, hogy pénzért, csak hogy önkormányzati engedély nélkül nem. Szerintem logikus lett volna - persze az önkormányzatoknak jó biznisz ingyen is, de joguk van legalább tudni róla, hogy fényképezgetik az utcákat és a netre teszik őket közvetett pénzszerzés céljából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. KBB
2009.12.16. 17:06
Már meg ne haragudj YuGabe, de ha te elmész egy német városba nyaralni és képeket készítesz az utcáról, templomról, stb, akkor engedélyt kérsz az önkormányzattól mielőtt kiraknád őket a netre? Kétlem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. YuGabe
2009.12.16. 17:46
Mondom közvetett pénzszerzés céljából. Hosszú mondat volt, de nem volt lényegtelen eleme. Nem haragszom KBB.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gebana
2009.12.16. 17:48
kötsög turizmus-marketing
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!