iPon Hírek

Pereli a Nokia az Apple-t az iPad miatt

Dátum | 2010. 05. 08.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Újabb nagyszabású viadal a láthatáron: ezúttal az Nokia vélt felfedezni jónéhányat - konkrétan ötöt - a saját szabadalmai közül az iPadben (és mellesleg az iPhone-ban is), és ezt természetesen nem hagyták szó nélkül, nyomban be is perelték az Apple-t Wisconsin nyugati körzetének szövetségi bíróságán.

A Nokia elmondása szerint a per tárgyát "fejlett beszéd- és adatátviteli eljárásokat", "pozíció-meghatározó adatok alkalmazásokban való felhasználási metódusait", valamint "teljesítményfokozó és helytakarékos antenna-konfigurációs innovációkat" leíró szabadalmak képezik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Smith166
2010.05.08. 15:12
Egész életemben Nokia párti voltam, ez mostannra megdőlni látszik. Pl. az újabbnál újabb készülékek tömeges kiadása, BlackBerry support eltörlése, stb.

Ehhez a perhez meg annyit, hogy ők sem férnek a bérükbe. Savanyú a szőlő. Mondom ezt úgy, hogy rühellem az apple-t is De azért próbálok objektív maradni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2010.05.08. 15:14
=)) A Nokia ismét hülyét kreál magából Ez olyan mint az elmúlt 4 évben az MSZP-Fidesz viszony A FIDESZ a fotelben ülve sörözik és nézi a TV-ben, ahogy az MSZP napról napra hülyét csinál magából

A nokia most azt nem érti, hogy minek van az iPhone -ban wifi antenna? Szerintem sem kéne...
Az alkalmazásokat nem az Apple fejleszti, hanem egy szoftvercég, de nekük nem tetszik, hogy az iPhone -ban használható GPS van... Továbbá az sem tetszik neki, hogy miért gyorsabb az Apple adatátviteli megoldása, mint az övé => ellentmond magának, mivel ha gyorsabb akkor jobban meg van oldva, mint a nokia távirányítóiban

Nane... ez már vicc gyerekek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2010.05.08. 15:15
"a per tárgyát ... ... ... leíró szabadalmak képezik."

Szabadalmi jog el van maradva a kortol. Az informatika/elektronika olyan, hogy sokan ertenek hozza. Amikor egy keszuleket szetszednek, latjak hogy mikent lehetne jobban csinalni, csak hat nem annal a cegnel mernokok. Amikor a szoftvereket hasznaljuk, szinten latjuk hogy mikent lehetne jobban csinalni, de a forraskod altalaban egy ceg tulajdona es nem ott dolgozunk.

Szamtalan szabadalmilag vedett dolog az informatika/elektronia temakorben valojaban olyan, hogy sokan gondoltunk ra.

Ha irok egy szabad szoftvert az eddigi tudasom es sajat elekepzeleseim alapjan, es munkamat ingyen kozzeteszem, akkor is vegig kellene turnom az egesz vilag osszes szabadalmi hivatalanak osszes relevans bejegyzeset, hatha valami olyan sajat otlet is van a programomba, amire tolem fuggetlenul a Nokia mar gondolt es a tudtom nelkul levedetett valahol a vilagon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Azrael
2010.05.08. 15:29
Szoftvereknél valóban hülyeség ez az egész "szabadalmazósdi", viszont hardvereknél van értelme, csak nem annyi időre mint amennyire most van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2010.05.08. 15:35
A NOKIA a pályafutása végére ért, és unatkozik, valamint önfeláldozó politikát mutat... Képes az utolsó centjeit is a bíróságra küldeni

http://ipon.hu/hir/komoly_problemak_a_nokianal/12141
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2010.05.08. 23:39
Pont az Apple ami orrba-szájba pereskedik mostanában. Gondoljúnk csak a HTC esetére, de a Nokiát is perlik többek között.
Szóval a lényeg hogy ezek szépen el pereskednek egymással. Aztán mire esetleg ítélet születik az ügyben (évek) addigra a kifogásolt termék már rég lecsengett lemez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. adam0205
2010.05.09. 10:51
Bírom ezt a sok idióta hozzászólást. Basszus egy terméket a jellemzői miatt veszünk meg nem azért, hogy szimpatikus-e az adott cég (milyen [mod]ság már nem azért ) vagy nem. Egyébként is ha így működne, össze is omlana a globalizálódott fogyasztói társadalom.

Tőlem gyerekeket is elrabolhat egy cég vezetője, ha az adott termék jó és megfelel az igényeimnek megveszem. Látom divat és ragadós a hülyeség ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rieper
2010.05.09. 13:04
Egyesek nem értették a szöveget.
Szerintem jogosan perel a Nokia. Ez a szabadalom lényege, hogy valamit kitalálsz, levéded és akkor egyedül alkalmazhatod azt. Hiába te külön kitaláltad. Ez azért jó, mert ha fasza gyerek vagy és valami nagyon jót kitalálsz levédeted (hogy miből nem tudni, mert jó pénz) és akkor a nagy cégek meg komoly pénzt fizetnek majd ahelyett, hogy pofátlanul ellopják.
Ez az open source eset valószínűleg bonyolultabb dolog. Bár gondolom annyi, hogy nem bűntetnek meg érte, csupán a kódot vetetik ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2010.05.09. 13:10
adam0205

Komoly Vagy Birom az ilyen Skacokat...Hihetetlen milyen egyszeruen tudnak az Elethez hozzaalni...
Az egesz pereskedes olyan dolgokert megy aminek az Alapjait mar 100 eve lefektettek es megis 25 bort probalnak annak pontositasaval lenyuznei egymasrol...
Igen Szep teljesitmeny es Csak gratulalni Tudok Hozza Elvegre csokkentik a munkanelkuli jogaszok szamat akik a RIAA-nak dolgoznanak
Csak igy tovabb fiuk a Semmibol is lehet penzt csinalni de Meddig ?

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.05.09. 17:31
"Ez a szabadalom lényege, hogy valamit kitalálsz, levéded és akkor egyedül alkalmazhatod azt."

Pont ez az a "lenyeg", aminek ertelme es igazsagossaga ketseges.

Banyakincsek eseten, amit megtalalok, az levedem es akkor egyedul alkalmazhatom?

Nem! A banyakincsekre meg kell szerezni a banyajogot, mert azok nagyon helyesen kozkincsnek szamitanak.

Szellemi dolgok feltetel nelkuli szabadalmaztatasat azert vitatom, mert ...

... az otletek megkeresese es megtalalasa ugyanugy a kozkincsek kozotti turkalas, mint amikor geologusok segitsegevel valaki banyakincs utan kutakodik.

A szabadalmaztatok nem a sajat gondolati terukben keresgelnek, hanem benne elnek egy tudomanyos muszaki szellemi vilagban, amelyenk a gondolkodasi kincseire tamaszkodnak munkajuk soran.

A szellemi szabadalmaknal a banyakincsekhez hasonloan felmerul tehat, hogy aki valamit megtalal, az ne legyen rogton az o szemelyes kivaltsaga.

Atlanti ocean elso athajozoja leszabadalmaztatja az Atlanti oceant, mint athajozasra alkalamas eszkozt?

Az a vitathato joggyakorlat, hogy valaminek az elso megtalalojat miert teszik jogi eszkozokkel annak a dolognak a kizarolagos haszonelvezojeve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!