iPon Hírek

Pereli az Oracle a Google-t

Dátum | 2010. 08. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A vád a szokásos, szabadalomsértés, és abból is a szándékos fajta. Konkrétan az Oracle által még korábban felvásárolt Sun Microsystems Java-szabadalmairól van szó, melyeket a vád szerint a Google minden ellenszolgáltatás nélkül, nagy gonoszul elbitorolt az Androidhoz.

A Google a maga részéről egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, mivel még nem kapták meg a hivatalos értesítést a perről, és így annak részleteivel sem ismerkedhettek még meg. Annyiból azonban mindenképp különös a per, hogy a Google kezdettől fogva másképp közelítette meg a Java-t, mint a Sun.

Mi több, a Java az idők során annyira szétforgácsolódott, hogy rövid úton el is lehetetlenült a kezdeti ígérete, miszerint egy egyszer már megírt Java-program bármilyen platformon futtatható lesz. Az Oracle azonban ettől függetlenül állítja, hogy a Google számos olyan technológiát használ az Androidban, amelyeket a Javaból vezetett le.

Bármi is az igazság, az tény, hogy Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója egy időben valóban a Sunnak dolgozott, mégpedig épp a Javat fejlesztő csapat vezetőjeként - az évek során pedig a Sun számos más egykori fejlesztője is csatlakozott a Google-hez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. kiskoller
2010.08.13. 16:53
az 5 legfrisebb hír rovatban, a cikk alatt 2szer van ott hogy "Pereli az Oracle a Googlet"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.08.13. 20:20

Unom a jogaszok jogallamisagat. Vegulis a mi zsebunkre, koltsegunkre, karunkra cirkuszolnak mindenfele felfujt kerdesen.

Es mi van az egyetemeken vegzett diakjainkkal?

Ok ugyebar a mi altalunk tanitott dolgokbol "vezetik le" sajat uj dolgaik zomet, nem?

Ezt az egesz jogasz vilagot a per-cirkuszaikkal MI TARTJUK EL.

Mert honnet van a nagycegeknek penze pereskedesre?

Hogy mi fizetunk a termekeikert, szolgaltatasaiakert vagy kozvetlenul nekik, vagy kozvetve az oket reklamozassal finanszirozo cegek, REKLAMKOLTSEGEKKEL TERHELT termekein keresztul.

A betu (jogallamiskodas) megol, a lelek megelevenit.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Azrael
2010.08.17. 09:25
Na igen, ahogy a másik cikk is írja, a Java nyílt forráskódú, így miről is beszélünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rieper
2010.10.07. 10:33
Itt nem a forráskódról van szó. Nem az a bajuk, hogy google bácsi javaban írta meg az androidot. Logikusan a technológia mögötte le van védve, gondolom ami a jre-ben van, esetleg jdk-ban. Na ezek már nem nyíltak. Ezért létezik open-jdk meg valami open-jre is.
Gondolom androidot valami féle jre-nek kell elképzelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!