iPon Hírek

Perelik a Valve-ot az ausztrál fogyasztóvédők

Dátum | 2014. 08. 29.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Valve-ot beperelte az ausztrál fogyasztóvédelmi szervezet, az ACCC (Australian Competition and Consumer Commission), arra hivatkozva, hogy a Steam pénzvisszafizetési garanciával kapcsolatos szabályai nincsenek összhangban az ausztrál fogyasztóvédelmi törvényekkel. Az ACCC azzal vádolja a céget, hogy több dologban is félrevezeti az ausztrál vásárlókat, akik semmilyen körülmények között nem kaphatják vissza a pénzüket a Steamen keresztül vásárolt játékok után. Szerintük a Valve eltávolította, ill. korlátozta az arról szóló törvényes garanciát, hogy az árucikkek minőségének elfogadhatónak kell lennie. Azt is problémásnak találták, hogy a Valve nem kötelezhető arra, hogy kijavítson ill. kicseréljen egy játékot vagy visszaadja a pénzt azokban az esetekben, amikor a vásárlónak problémája van egy játékkal és nem lépett közvetlenül kapcsolatba annak fejlesztőjével. "Az ausztrál fogyasztóvédelmi törvények minden cégre vonatkoznak, amely termékeket vagy szolgáltatásokat kínál Ausztrálián belül" - magyarázta Rod Sims, az ACCC elnöke. "Lehet, hogy a Valve Amerikai székhelyű cég, amelynek nincs ausztrál kirendeltsége, de Ausztráliában üzletel, ausztrál vevőknek ad el, akiket az ausztrál fogyasztóvédelmi törvények védenek." "Az ausztrál fogyasztóvédelmi törvények megszegésének számít, ha kijelentik, hogy semmilyen körülmények között nem térítenek vissza pénzt, beleértve az ajándékozást és az árleszállításokat is. Az ausztrál fogyasztóvédelmi törvények szerint a vevő ragaszkodhat a pénzvisszatérítéshez vagy a cseréhez, ha a termékben nagyobb hibát talál. A ausztrál fogyasztóvédelmi törvények által a vevőknek nyújtott garanciát nem lehet semmissé tenni, korlátozni, vagy módosítani." Az első meghallgatás időpontját 2014. október 7-ére tűzték ki. A Valve úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben együttműködik az ausztrál hatóságokkal az ügyben, közben a Steam szolgáltatásai továbbra is zavartalanul fognak működni a világ minden táján, beleértve Ausztráliát is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. DogTheDog
2014.08.29. 20:16
Jo hir,hogy kezdenek felfigyelni a szemetsegeikre.
Johet a tobbi is szepen sorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. matyi009
2014.08.29. 20:17
Nemhiába van ráirva minden garanciapapirra hogy kivéve ausztrália. Szarakodjanak még a Steamel is és majd aztfogják mondani hogy köszi akkor oda nem adunk el semmit. nem nagy piac van ott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. valikund
2014.08.29. 21:13
Szerintem teljesen jogos, steam is meg csinálhatná ezt a pénzvisszafizetőst, mondjuk két vagy egy napon belül a vásárlást visszavonhatnád ha nem tetszik, asszem originen van is ilyen, pedig náluk nincs is greenlight
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Kerty valik...
2014.08.29. 21:49
Amikor az új játékok nagy részét 5-6 óra alatt ki lehet játszani, szerintem helye nincs 1-2 napos visszafizetésnek.
Egyébként a steam visszafizet ha valami agybeteg játékhiba van vagy félrevezető volt a leírás vagy visszavonnád az előrendelést stb. Szóval már itt kilóg a lóláb.
Ha meg azzal van valakinek baja hogy nem élvezi a játékot, had ne kelljen már visszafizetni a pénzét. A moziba se dörömböl senki a kasszánál hogy az előzetes jó volt de nem tetszett a film. Bár lehet Ausztráliába így van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. AusWolf valik...
2014.08.29. 21:49
Egyetértek. Sosem láttam értelmét annak, hogy a Steam játéklistámon olyan címek díszelegjenek, amikkel garantáltan sosem fogok (újra) játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.29. 21:52
Ez kb. olyan volt mintha be mennek a boltba es vennek egy rud szalamit. Nem izlik. Hat vissza megyek es kifizettetem veluk mert nekem ez a kivansagom

De az hogy egy jatekot ha meg vesz az illeto had ne kelljen mar a steamnek vissza fizetnie mert a user hab testenek nem tetszett....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. AusWolf weri
2014.08.29. 21:55
Élelmiszer esetén természetesen bonyolult a helyzet, de pl. műszaki cikkre, PC-alkatrészre Magyarországon is vonatkozik a vásárlástól való elállás joga (3 nap azt hiszem). Nem látom okát annak, hogy digitális tartalomnál ezt ne lehetne megoldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. TeslaGoD AusWo...
2014.08.29. 22:15
Ezt az bonyolítja, hogy a játék inkább "élelmiszer" szerűen működik, mint műszaki cikként. A játékok többsége végigjátszás alapon történik, mint egy film, vagy egy rúd szalámi. Hiába van meg a játék, a 3 nap alatt szanaszét játszottad már tulajdonképpen kihasználtad a szellemi tulajdont, semmit nem veszítesz azzal, ha elveszik tőled, ellenben a kiadó/fejlesztővel, aki visszaadja a pénzed, ingyen játszottál. Na meg persze a Steam egy elég nagy, és bizonyos szinten lazább rendszer is, a játékok kiadójának nagyobb önállósága van, kényszeríteni lehetne őket, de a kisebb stúdiókat rosszul érinthetné, ha meg a steam magára vállalja, az nyilván nekik nem tesz jót. Az se fair, ha a játékosok jogai miatt a fejlesztők károsulnak, mindkét oldalon vannak, jó-, és kevésbé jóindulatúak. Mondjuk valamilyen szintű visszatérítés tényleg lehetne, szerintem a legjobb -amolyan arany középút- a semmi és a több nap között mondjuk az 1 órás limit lenne, mint anno a shareware játékoknál divatos volt. Ha az 1 óra játékidő letelik, a rendszer automatikusan megkérdezi, biztosan elégedett vagy-e a játékkal, és ha akkor nem váltod vissza, már csak komoly hibára hivatkozva teheted meg. Vagy csak simán jól meggondolod, mit veszel meg, és mennyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. AusWolf Tesla...
2014.08.29. 22:21
Igen, ez a játékidőre alapuló garancia szerintem is jó megoldás lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.29. 23:45
Botban vásárláskor 3 napos elállás jog nem létezik! A hibás készüléket viheted vissza. Internetes vásárlások esetén szerződéstől az áru átvételét követő 14 munkanapon belül indoklás nélkül elállhatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. gab78 AusWo...
2014.08.30. 10:05
Készítő oldalról nézve nem jó illetve nekik nem előnyös a játékidő alapú garancia, mert van olyan játék amit 4-5 óra alatt, van olyan amit 10-12 óra alatt viszel végig és van olyan is amivel több 100 órát játszol. Kifejezetten multis játéknál ez még jó lehet mint pl a Titalfall, de egyjátékosnál inkább egy küldetés vagy a játék bizonyos %-a után lejáró, vagy ha teljesítetted az első küldetést a játék megkérdezi, vagy jelzi, hogy ha folytatod a másodikkal mert akkor elvész a visszatérítés igényelhetősége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szefmester
2014.08.30. 11:09
Én inkább azt tudnám elképzelni hogy bármit letölthetsz és fél-1 óra játékidő után közli veled a rendszer hogy megveszed vagy ennyi volt. Így meglenne a demo amiért a játékosok panaszkodnak, meg tudnák nézni hogy is fut a gépen, mert valljuk be.. nem egy olyan játék van ami csak papíron fut rendesen az ember gépén.

Egy óra játék alatt pedig eléggé megismerhető egy egy cím. Hála az alternatív "demóknak" sok slágerjátékot nem kellett megvennem mert fél-1 óra alatt idegrohamot, vagy sírógörcsöt kaptam volna ha kényszerítenek hogy játszak vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Phantomstr... Tesla...
2014.08.30. 11:28
A fix 1 óra nem jó. Egy pár órás tucat shooter (pl CoD) esetében ez a teljes játékidőnek akár az ötödét kiteszi, egy komolyabb RPG-ben meg még a karakteredet sem csinálod meg, vagy RTS-ben az első oktatóküldetésen nem verekszed végig magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. eriol Phant...
2014.08.30. 11:57
A játék kiadója mondja meg a "demoidő" limitét és meg is van oldva a probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. DogTheDog
2014.08.30. 12:05
Az a baj,hogy szoftveresen kezdjuk elerni a 83-as allapotokat.A piacot elozonlottek a copy-paste jatekok a sokezer fuggetlentol.
Nagy reszuk arra sem erdemes,hogy egy kepet lekozoljenek.roluk.
Szerintem szepen haladunk a masodik recesszio iranyaba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nnorb93
2014.08.30. 17:05
Én a Titanfallnak kértem volna az árát, amit ígértek és amit kaptam között ég és föld volt a különbség...
De én se tartom reálisnak a pénz visszafizetést, inkább valami olyan kellene, hogy vásárlás előtt van rá fél órád, hogy kipróbáld vagy ilyesmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Enno
2014.08.30. 17:51
hozzák vissza a Demo-kat azt csókolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. noherczeg
2014.08.30. 21:51
Definialja mar valaki, hogy szamitogapes jatekszofgtvernel "nagyobb hiba" mit is jelent? Ja hogy nem lehet? Koszonjuk emese. Retard customer megerdemli, ha befurdik, nem kene az osszes majomnak a kezet fogni. Meg is erdemelnek, hogy otthagyja oket a Steam....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Lazahunter Kerty
2014.08.31. 12:07
"Ha meg azzal van valakinek baja hogy nem élvezi a játékot, had ne kelljen már visszafizetni a pénzét. A moziba se dörömböl senki a kasszánál hogy az előzetes jó volt de nem tetszett a film. Bár lehet Ausztráliába így van..."

Ez a legnagyobb baj ezzel a műfajjal ... játék és mozi egyaránt.
Simán megvetetik veled a szart, és utána semmilyen kötelezettségük nincs. Pedig pont az ilyen nagyobb cégek, mint a Steam is rendes mederbe terelhetné ezt a helyzetet, mert egyszerűen nem adná oda a fejlesztőnek a pénzt, hanem saját hatáskörben tudná visszafizetni ... persze ezáltal bukva a 30%-os sarcát. Ott van pl a Sacred 3 esete ... ott nem 1-2 elégedetlenkedő emberről van szó, hanem pontosan egy 100%-os negatív visszajelzésű átverésről. Az ilyen fejlesztőcégek megérdemelnék, hogy azonnal lehúzzák a rolót és többet a közelébe se engedjék a műfajnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Lazahunter noher...
2014.08.31. 12:11
Te még azt sem érted, hogy miről van szó ... az ilyen vásárlókat hülyéző megmondóemberek a legviccesebbek, amikor a profit orientált és bármilyen eszközt megengedő cégek ellenében a népet osztják ........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. noherczeg Lazah...
2014.08.31. 17:25
Nem a nepet osztom, hanem azt mondom, hogy ha ennek az lesz a vege, hogy a Steam kivonul, akkor azok, akiknek van 2+ IQ-juk is megszivjak. Nem az eleterol van szo az embernek, nem az egeszegerol, hanem arrol, hogy fogjak a kezedet akkor is ha kell, ha nem. Vilagosan latszik evek ota, hogy a preorderes szarsagokkal nagyon nagy esellyel meg lehet szivni. Az is tiszta, hogy a singleplayer jatekok nem tartanak ma mar semeddig kb. Mivel all oda barki is rinyalni? Megveszi 60 USD-ert a gammat, es tul rovid? Na es? Ez pontosan az, hogy megveszed az SUV-det, bar tankolni nem tudod. Odaallsz a fogyasztovedelemhez, hogy visszakered a penzed, mert tobbet eszik, mint gondoltad volna, es nem tudod kihasznalni? (Mondjuk ez pont jobban illik a gyengebben optimalizalt jatekokra )

En csak azt mondom, hogy a pre-order-esek, penzert alpha teszteloket, SP jatekot vasarlokat ne kelljen mar megvedeni. Nyissa ki a szemet mindenki, es nem lesz atverve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DogTheDog nnorb...
2014.08.31. 18:47
Fel orad,hogy kiprobald?Mit probalsz ki fel ora alatt?A menut meg a focimezenet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 5hR3kY DogTh...
2014.08.31. 18:57
Szerinted 2014-ben lehetetlen beépíteni egy játékba egy olyan időszámlálót ami csak akkor mér ha ténylegesen a játékban vagy és nem a menüben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hympyke
2014.08.31. 19:21
Noherczeg, mondok egy példát, FarCry 3 totál új rendszer frissítve, új driverek fent, minden a legfrissebb, a játék DVDs, boltban vásárolt.
Az intro alatt van hang, onnantól kezdve egyáltalán nincs. Az ubi fórumja/internet tele van a hibával, pár embernek random megoldódott, az ismerősömnek meg egyáltalán nem. Vagy amikor egy játék egyszerűen el se indul interneten bogarászás nélkül... ezeket úgy vágnám vissza a kiadónak hogy csak úgy füstöljön. Az ajándékba kapott játék eléggé tiszta ügy, ha nem telepíti fel akkor miért ne dobhatná vissza?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DogTheDog 5hR3k...
2014.08.31. 19:24
Biztos lehetseges,de megsem epitik bele,a kerdes tovabbra is all,mit tudsz eldonteni fel ora alatt?
Vagy eppen ket ora alatt?
Milyen tapasztalatot ad ennyi ido?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. harvy666
2014.08.31. 20:04
nem igazan latom itt a problemat, normalis vasarlo eloszor demozza/youtubeon megnezni/reviewokat elolvassa es tajekozodik egy jatekrol mielott megveszi (vesszenek a preorderek)

nyilvan demok manapsag mar nem leteznek es nem is nagyon fognak egy igen egyszeru ok miatt: a jo jatekhoz nem kell a demo (ergo csak idopocsekolas megcsinalni), a rossznal viszont csokkenti az eladasokat

lehet veletlenul megvettek a DayZ-t es rajottek hogy az a jatek soha nem lesz kész

mondjuk a feloras teszt meg okes lenne (ha nem is jutsz messze legalabb azt leteszteled hogy fut a gepeden), de nem ugy megvalositva mint Androidon hogy a LETÖLTÉSTŐL indul a 15 perces penzvisszateritesi ablak bázz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... DogTh...
2014.08.31. 20:13
Játékfüggő. Nem is ilyen fix fél óra/két óra dolgokban kellene gondolkodni, hanem a játékidő/fő sztoriszál hosszával arányosban. Egy Call of Duty esetében például bőven reális 1-1,5 óra játékidő, de egy 20 órás játék esetében akár 3-4 órát is simán engedhetnének. De akár az imént említett ~50 órás Far Cry 3 esetében 6-8 óra is simán beleférhet.

Így kiderül, fut-e a gépen, milyen bugos, milyen az irányítás, mennyire önismétlő a játékmenet, beindul a történet, de a játék 85-90%-a továbbra is fizetős marad, ha tetszik és érdekel a többi, meg kell venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. madcaptain
2014.09.01. 03:58
Lehet itt vitazni mennyi ido a jo egy demonal.

Az alapveto problema az, hogy a Steam-en egyre tobb a szemet. Konkretan eladnak egyaltalan nem mukodo jatekokat, meg multiplayer only jatekokat amiknek a szervereit mar 5 eve lekapcsoltak.

Jatekokat amik xy ponton egyszeruen kiakadnak es sose jutsz a vegere.

Amugy az ausztral torvenyek miatt sokan minden megvesznek, letesztelik es tobbsegeben visszaviszik ha nem 100%-ban elegedettek vele.

Pont a fogyasztobarat szabalyozas miatt minden eladott termek gyakorlatilag demo/teszt cucc

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester DogTh...
2014.09.01. 08:08
Nem tudom te hogy vagy vele, de amikor én ilyen időlimites demót próbálok ki, akkor ott nem a menüket bámulom hanem amint lehet a játékot próbálom ki. Egy focis játékban nem a csapatok közül szemezgetsz meg alkotod meg a sztárod, hanem gyorsmeccs. FPS-ben ha van akkor multi, vagy kampány ami van/ és ami érdekel. Stratégiában? Gyorsmeccs.

Elég kevés olyan játék van amiben csak és kizárólag az elnyújtott kampány van, és nem valami hosszú überepikus rpg. De az ilyeneknél is az első fél órában -hacsak nem egy final fantasy játék egy olvasni alig tudó szótárazós emberkéről van szó- simán megismered az alap irányítási metódust, érezni hogy van e hangulata, és látni hogy maxon vagy minimumon hogy fut. Nem ilyenkor kell elvégezni a grafikai finomhangolást, mert akkor csak a játékból nem látsz majd semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... Szefm...
2014.09.01. 09:07
Ja, például az AC 1-ben megcsinálod fél óra alatt az oktatópályát, kimondottan jól indul a dolog, aztán ez semmit nem mond el arról, hogy pontosan ugyanazt a folyamatot ismétled egy-másfél óránként, amit meg ezen túl kínál, az nyolc szett zászló összegyűjtése. Fél óra sokszor egyáltalán nem reprezentatív az egész játékra nézve. Annyi idő alatt egy normális játékban is csak kapkodni lehet, hogy annyi mindent próbálj ki, amennyit csak lehet, nem pedig megismerkedni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet Phant...
2014.09.01. 15:24
Jó, de tökéletes megoldás nincs. A fenálló lehetőségek közül pont az 1-2 órás demo a legjobb megoldás. Nagyon kevés játék van amiről ne lehetne megmondani ennyi idő alatt, hogy jó-e vagy sem. (nekem egyedól a dishonored volt az amit fél óra után leraktam de a barátom hosszas győzködésére adtam neki egy második esélyt) Az AC1 is sokaknak tetszett akkoriban a monotonitása ellenére.

A jelenlegi rendszer nem jó mert van olyan játék amit még letölteni sem érdemes annyira értékelhetetlen, és sajnos még ha bőven telik ár is rossz szájízt hagy az emberben (pl sacred 3). Az hogy nézz youtube videót meg olvass review-t elég arrogáns kijelentés mert közel sem ugyan az nézni mint játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2014.09.01. 15:32
Igazuk van az Asztráloknak, bármilyen áru vásárlása a neten azzal jár hogy x-y napig vissza lehet váltani ha nem tetszik, a játék is egy áru és ha a bemutató film jól össze van ollózva és a játék maga egy bugos fostalicska akkor az egy hibás termék, de különben sem kell indoklás a visszaváltáskor, ha meg a Steamnak nem tetszik ne áruljon a neten játékot, megszoktak hogy minden sz@rt rá lehet sózni az emberekre mert "csak egy játék", hát kurvára nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.09.01. 17:06
Én játszottam a WoW-val, de egyáltalán nem hasonlított a trailereire. Kérném vissza a pénzem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bundii asdsa
2014.09.02. 03:56
Na ezen jót nevettem Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!