iPon Hírek

Permeteznek és szüretelnek is a moszatkertész baktériumok

Dátum | 2016. 07. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Föld legősibb, legkisebb gazdálkodói növényvédő szerekkel védik, majd az általuk termelt anyagokkal bontják le moszatokból álló kertjeiket, derül ki a Dániai Műszaki Egyetem kutatóinak új vizsgálatából. Eva Sonnenschein és kollégái kutatásuk során tengeri baktériumok viselkedését tanulmányozták, hogy teljesebb képet kapjanak arról, hogyan vesznek részt a Roseobacter-fajok a globális táplálékláncban. A proteobaktériumok közé tartozó nemzetség tagjai kulcsszerepet játszanak a tápanyagok újrahasznosításában a bolygón, mondja Sonnenschein. A dán szakértők vizsgálatuk során Mohammad Seyedsayamdost 2011-es felfedezéséből indultak ki, aki rájött, hogy a moszatok számára kedvező időszakokban ezek olyan tápanyagokat termelnek, amelyek segítik a baktériumok gyarapodását. A baktériumok pedig cserébe antibiotikumokat szekretálnak, megvédve a moszatokat a többi mikrobától.
Algavirágzás a Bering-tengeren a Landsat–8 műhold felvételén
Az egysejtű kertészek eszköztára azonban nem merül ki a növényvédő szerek használatában: ha eljönnek a szűkösebb idők, a baktériumok felhagynak az antibiotikumok termelésével, és helyettük olyan anyagokat kezdenek kibocsátani, amelyek végeznek a moszatokkal, majd elfogyasztják azok tápanyagokban gazdag maradványait. Sonnenschein és társai azt vizsgálták meg, hogy pontosan milyen anyagok segítségével művelik kertjeiket a baktériumok. A csapat dániai, spanyol és görög mesterséges tavak vizét, illetve a dániai, a német és az ausztrál partok közelében található tengervizet vizsgálták, elsősorban a Phaeobacter inhibens nevű baktériumfaj helyi példányaira koncentrálva. A különböző helyszíneken élő törzsek genomjainak vizsgálata révén a szakértők azonosítani tudták azon géneket, amelyek vélhetően felelősek növényvédő antibiotikum, illetve a moszatokkal végző anyag termeléséért. A vizsgálatokból egyrészt kiderült, hogy nem minden antibiotikumot termelő törzs képes a moszatokat egy saját maga által termelt anyag révén lebontani. A másik érdekesség, hogy nagyon úgy tűnik, hogy a moszatok lebomlása során keletkező végtermékek jelenlétében fokozódik a moszatbontó anyagok termelődése az erre képes baktériumokban. Sonnenschein és társai a következőkben azt akarják kideríteni, hogy milyen környezeti hatásai vannak a moszatkertészetnek, illetve hogy mely tényezők befolyásolják, hogy a baktériumok éppen védik vagy elpusztítják a moszatokat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!