iPon Hírek

Pesszimista előrejelzések a PC piacon

Dátum | 2009. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az iSuppli szakemberei legutóbb tavaly november folyamán adtak ki információkat azzal kapcsolatban, hogy a PC piac teljesítménye várhatóan hogyan fog alakulni. Az elemzők akkoriban úgy számoltak, hogy az idei év folyamán mindössze 4,3%-os növekedésre számíthat a piac, és ezzel jelentősen módosították korábbi előrejelzéseiket, amelyekben még 11,9%-os növekedésről szólt a fáma. A novemberi elemzések publikálásakor az iSuppli arról az érdekes tényről is hírt adott, hogy megfordult a PC-k és a noteszgépek aránya a piacon: a noteszgépek felülmúlták az asztali gépek eladási mutatóit.

A CNet News legfrissebb hírei szerint az iSuppli egyik nagy riválisa, az IDC most publikálta előrejelzéseit, amelyek szintén a PC piac várható növekedésével kapcsolatos adatokról szólnak. Az IDC sokkal pesszimistább előrejelzést alkotott, amely már nem növekedést, hanem csökkenést vár: az idei év folyamán mintegy 4,5%-os csökkenést szenvedhet el a piac, ami nagyrészt a világgazdasági válság számlájára írható. Az IDC szakemberei azért jó hírekkel is szolgáltak. Az elemzésből kiderül, hogy a csökkenést az idei év első felében fogja elszenvedni a PC szegmens, az év második felében ugyan csak kis mértékben, de növekedni fog a teljesítmény.

Az elemző nagyvállalat hírei mindent egybevetve reményre adnak okot, ugyanis szerintük a piac hamar magára talál a jelenlegi nehéz helyzet után. A fellendülést a megújulási ciklusban látja a vállalat, ugyanis a magánszemélyek és a vállalatok mostanában próbálnak spórolni és elhalasztani a szükséges fejlesztéseket, ám a helyzet javulásával az elmaradt cserék pótlásakor magára talál majd a piac. Az IDC szakembereinek véleménye szerint a piacon az átlagos eladási árak (AVG - Average selling prices) csökkenni fognak, ami részben az olcsó nettopoknak és netbookoknak köszönhető.

Az előrejelzések érdekesek, de a kiszámíthatatlan piaci reakciók miatt csak gyenge támpontot adhatnak a várható helyzettel kapcsolatban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.03.06. 16:11
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2009.03.06. 21:03
Sztem ezen nem kell csodálkozni. Az embereknek amilyen gépük van azt tudják elég széles körben használni, és nem hozna annyi plussz töbletet egy új gép, ami pl. netezés, szövegszerkesztés alatt előjönne. Úgyhogy sztem még nagyobb csökkenés is előfordulhat, mert inkább én is elleszek a jó öreg Prescott-al, mint hogy áron felűl vegyek egy E5300-at, vagy egy Quad-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.03.06. 22:54
azért is kellett váltani, mert nem megy a hd-film a kissebb gépeken.
De ha az is lecserélik akit érdekel a hd akit nem de lecseng a gépcserés mizéria ugyan ki fog venni kizárólag jobb játékért 200-ezerért új pc-t?

Meg itt a világválság -mindenki pesszimiska!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zombi_kill...
2009.03.07. 07:51
jah de ez tök természetes: a kis gémer kockafejek nem tudnak új gépet venni mer anyuci vagy apuci nem ad lóvét.mer ők generálják a hight-tech pc piaci áruk eladásainak többségét.jó ez így!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!