iPon Hírek

Phonebloks - ilyen lesz a moduláris telefon?

Dátum | 2013. 09. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A moduláris okostelefon ötlete magában nem újdonság, ám az elgondolások és a szóban felmerülő ötleteken Dave Hakkens jóval túlment. A meglehetősen radikális ötleteiről ismert dizájner papírra is vetette az elképzelését, sőt mi több, egy bemutató videó is készült már az ötlet alapján - ebből kiderül, hogy a különböző elemeket több gyártó szállítaná.

Hakkens elgondolásának alapja lényegében pont ugyanaz, mint minden modulárisan felépíthető mobiltelefon esetében. Az alkatrészeket mindenki magának tudná beszerezni, ezzel pedig egy teljesen testreszabott készüléket kapnánk, ahol nem kell kompromisszumokat kötnünk, hiszen mindent az igényeink szerint tudnánk összeválogatni. Ha fotózni szeretnénk, akkor vásárolhatunk nagyobb kameraegységet, ha gyorsabb processzorra vágyunk, akkor pedig elég lenne csak ezt cserélni, nem kellene miatta az egész masinát kukázni. Ezzel azon túl, hogy megkapnánk a számunkra tökéletes vasat, kevesebb szemetet is generálnánk, tehát a környezetvédelmi szempontból is remek lenne egy ilyen megoldás – hangoztatja Hakkens. Igen ám, de hiába a holland úriember lelkessége, a koncepció valószínűleg örökre az internet fogságában fog maradni, ugyanis több sebből vérzik.

A felvázolt legókészletnek már az alapjával probléma van. De nézzük előbb, hogyanis épülhetne fel Dave Hakkens szerint egy ilyen szerkezet. Három fő részből áll az alanyunk, és mindennek az alapja a középen elhelyezkedő szabályosan átlyukasztgatott szelet, ami egy bonyolult nyomtatott áramkört rejt. Erre jöhet elölről az előlap, hátulról meg a többi alkotóelem. A kijelző lehet kisebb is, nagyobb is, és ez nem minden, ugyanis QWERTY billentyűzetes megoldás mellett is letehetjük a voksunkat. Ez eddig még szép és lényegében jó, ám most jön a problémásabb pont. A hátoldalra csatlakozó apró alkotóelemeket figyelembe véve ugyanis már közelről sem ilyen egyszerű a helyzet. Itt lényegében tényleg úgy kell legózni, csatlakoztatni a különböző alkatrészeket, és így tovább, hogy végül minden hely ki legyen töltve, de túl se lépjük a keretet. És hogy ebben mi a legnagyobb probléma? Nos, pont az, ami a legóban is. Ahhoz, hogy minden elférjen a kötött méretű helyen, valamiben végül mégis kompromisszumra fogunk kényszerülni. Izmos akkumulátor, nagyfelbontású kamera és rengeteg kapcsolati lehetőség nem fog beleférni a keretbe. Bizonyos napi szükségletekhez át lehet alakítani, de amint komplexebb terveink vannak, azonnal egy meglőtt vadként tekinthetünk rá.

És sajnos még ezzel nincs vége a megkérdőjelezhető elképzeléseknek. A dizájner szerint ugyanis ezzel kevesebb szemetet generálunk, ami szintén sántít. Mi lesz a megunt kamerával, mi a sorsa a félévente újra cserélt processzorok elődjének, hová mennek a külön igény szerint legyártott akkumulátorok? Nyilván akárcsak egy számítógép esetében, olcsóbban túladhatnánk ezeken miután koptattuk őket egy kicsit, de végül ugyanott kötnének ki. Gondoljunk csak bele, hogy az asztali gépek mellett mennyi szemét keletkezik. Hakkens sajnos semmilyen újrahasznosítási programmal nem számolt, illetve nem beszélt ilyenről egyelőre. Noha a holland dizájner volt már, hogy a Kickstarterig is eljutott egy tervével (egy kompakt konnektor elosztóval próbált érvényesülni), de Dave Hakkens mobilos álma a mostani formában nem valószínű, hogy létre fog jönni. Pedig támogatókban nincs hiány, a Thunderclapen ugyanis már feltűnt a próbálkozás és egész sikeres.
A Phonebloksszal viszont biztosan nincs vége a moduláris elképzelésének, inkább ez még csak a kezdet. Azonban lehet, hogy nem kellene ekkorát harapni a tortából kezdésnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. spdrfx
2013.09.14. 16:08
ez egy vicc me'g otlet szinten is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. 0rigami
2013.09.14. 16:14
Az elképzelés még hagyja ám, de kinek lenne az érdeke a blokkokat összekapcsoló szoftver optimalizálása? Szerintem a kompatibilitáson vérezne el a dolog.
Lásd PC. Ott is az integrációé a jövő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Szefmester
2013.09.14. 16:14
Támogatom az ötletet. A cikk érzésemre egy olyan embertől született aki meggyőződésesen a legújabb a legdivatosabb cuccokra bukik csak. Ez több hulladékot generálna mint az amikor egy bedöglött kamera vagy hangszóró miatt az egész telefont ki kell dobni? Gyengébb aksit meg procit lehet belerakni? Öregem.. láttál te már valaha PC-t? Attól hogy valami moduláris, még nem lesz gyengébb az integrálttal szemben.

Nekem az ötlet helyett a cikk vérzik több sebből. Igazi konzumidióta felfogással lett megírva, már elnézést. Nem baj... a cikkíró ezen a véleményen van, én meg azon hogy nem fogok venni egy új szifont csak mert megjelent a szifon 1.1 amikor az csak a kamerában jobb... inkább kicserélem a kamerát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. nemlehet
2013.09.14. 16:36
Maga az ötlet jó, és tetszik is. De megvalósíthatatlan több szempontból is, valamint szerintem eleve tartóssági gondok is lennének vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. DemonDani
2013.09.14. 17:35
Szefmester

A teljes szaksajtó befolyásolta a véleményalkotásom. Ha érted, hogy értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tookmindeg...
2013.09.14. 17:37
Az egyetlen "hiba" ezzel az, hogy pont az oriascegeknek (Samsung, apple, stb) nem erdeke ez, nekik az az erdekuk, hogy mindent ujra megvegyen mindenki evente. Ezert ki fognak nyirni minden ilyen probalkozast, mint ahogy alternativ uzemanyagokat, stb-ket is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Bolobi
2013.09.14. 17:54
tookmindegy

Ez sajnos így van, gyártónak mindig az lesz az érdeke hogy cseréld le a régit.
Lásd a mobilom Galaxy S Plus a szoftver támogatás a Samsungtól valahol 2.6nál megállt de most főzött 4.2.2 rom fut rajta és tökéletes vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. robipinker
2013.09.14. 18:39
Nekem pl kifejezetten tetszene a dolog, hosszabb munkával talán ez kivitelezhető is lenne. Bár ahogy korábban leírták valóban minden gyártónak az a célja hogy cseréld re a régit, így bármilyen használható ötlet megszületne ezzel kapcsolatban hamar eltűnne..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szefmester
2013.09.14. 18:58
A szoftveres résszel tuti nem lenne gond ha már az elején szabványok alapján készülnének az eszközök. Manapság is sokféle telefon van, alig pár oprendszerrel.

Ez egy teljesen járható út lenne, ha a nagy cégek akik kész (eldobható) telefonokat gyártanak nem mutatnának fityiszt az egésznek.

Persze ha a Samu hirtelen kitalálná hogy a kusza termékpalettáját frissíti egy ilyen moduláris eszközzel... Akár még azt sem tartanám kizártnak hogy egy weboldalon lehetne kiválogatni a részegységeit majd megrendeléskor egy szorgos kis kezecske összerakja a gyárban. A Dell Alienware notijait is meg lehet így venni... akkor egy telefont miért nem? Ha a pénzüket féltik akkor kicsit drágábban adják kompenzálva a folyamatos csere hiányát, a szerviz (ahol jóformán adnak inkább egy másikat) meg felcserélik a kis szakboltok ahol pár perc alatt kicserélik a kívánt komponenst.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Mark96
2013.09.14. 20:04
Ez szerintem nagyon jó ötlet lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kovand11
2013.09.14. 22:00
Kb. ott van vége az ötletnek, hogy egy átlag SOC-nak nagyjából van 500 lába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. DooM
2013.09.14. 22:56
Hogy termelne már ez ugyanannyi szemetet? Ahogy a videó elején is mondják, sok esetben csak egy adott részegység miatt kukázza az ember az egész telefont.
Itt meg, ha egy idő után kevésnek érzi az ember a procit, de a többivel semmi baja, akkor csak azt a blokkot cseréli és csókolom.
PC-t sem vesz mindig újat az ember, csak a RAM-ot bővíti, a procit cseréli (már ha van rá lehetőség alaplapvásárlás nélkül), stb.
Szoftver oldalon sem hiszem, hogy olyan nagy gond lenne, lásd PC. Ott ia millió féle konfig van, mégis működik.
Két valós probléma viszont lehet. 1) úgy összelegózni a dolgokat, hogy pont kitöltsék a teret és ne is lógjanak túl. Bár előbbi szerintem megoldható, kell csinálni üres blokkokat, amik csak a helyeket töltik ki.
2) vajon mennyire működne egy ilyen? Érzésem szerint a dolog buktatója a csatlakozásoknál lehet. Ha valami nem jól érintkezik, akkor meghal a dolog, akárcsak a PC esetében. Ráadásul itt nagyobb igénybe vételnek van kitéve a cucc, az ember zsebre rakja, nyomogatja...

Maga az ötlet viszont remek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sks7891
2013.09.15. 00:35
Az ötlet jó, de sajnos ez az 'ide dugom, oda dugom és megy' elgondolás nagyon sánta. Ez kb olyan mintha PCnél azt mondanád, hogy nem kell nekem 4 ram slot, teszek bele egy wifi-t, hangkártyát, meg mondjuk egy videokártyát... sálálá CF-SLI (kinek mi tetszik). Ha érti valaki...

Amúgy vicces, hogy a videoban minden komponensnek 4 lába van... Kérem...köhöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. 0rigami
2013.09.15. 02:26
Pont a PC-t hozzátok fel, mint a szoftverkompatibilitás megoldhatóságát?
Persze, VALAHOGY működne, de nem lenne rá idő, h jól kioptimalizálják, meg adott esetben nem nyújtaná azt a sebességet, olyan fogyasztással, amit elvárnátok! Nem azt kétlem, h meg lehetne-e csinálni, hanem azt h BÁRKI is megtenné, mert megérné neki a készülék viszonylag rövid életciklusa miatt. Na, meg a PC is a platformok irányába indul(t) el, gondolom pont azért mert totál felesleges, drága, meg sokkal egyszerűbben is meg lehetne kerülni pl. az API-t...

Ráadásul manapság ott tartunk, h a viszonylag nagy példányszámban eladott telefonokhoz nem, vagy csak akadozva érkezik meg pl. a legújabb Android frissítés - és akkor az sok esetben közel sem "elég jó", ugye. (Vagy véletlenül van több ezer-féle főzött rom? ) Pedig az csak egy konkrét gyártó adott modellje, nem akár 15 gyártó 30-féle blokkja!
Androidnak is kb. ez a legnagyobb rákfenéje, h túl sok gyártó túl sok telefonjára kéne optimalizálni a szoftvereket. Persze, elfutnak rajta, de adott esetben közel sem tökéletesen és - úgy tudom - ezért ők is korlátozni szeretnék a jövőben az ilyen "elburjánzásokat".
Meg ahogy páran írták, is: soha nem mennének bele a cégek az ilyenbe, ez csökkentené a profitjukat.

Abban, viszont lehet valami, h egy gyártói weboldalon te magad rakod össze a telefonod és 3-4-féle dologból választva összelegózod a kész telefont, amit majd postáznak a gyártó által ráoptimalizált szoftverekkel!

Bocs, ha helyenként zavaros, késő van már - illetve mindjárt korán lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mainframe
2013.09.15. 04:13
"Nyilván akárcsak egy számítógép esetében, olcsóbban túladhatnánk ezeken miután koptattuk őket egy kicsit, de végül ugyanott kötnének ki."

Igen, csak míg jelenleg egy akármilyen szempontból túlhaladott vagy hibás telefont _egyben_ dobunk ki, itt csak a hibás/cserés alkatrész kerülne szemétre, ez teljesen egyértelműen benne van a videóban is, nem értem, ez hogy nem jött át.
A megvalósíthatóságára én is kíváncsi vagyok (kb. az összes fenntartásomat megfogalmazták már előttem alább), de ha megugorja, nekem tetszene a koncepció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. clippy_spi
2013.09.15. 07:45
Szerintem is remek az ötlet és nem lennék meglepve, ha pont a Nokia harapna rá most, hogy a májkroszoft nagyjából bekebelezte.. apropó.. a pc-t én nem temetném, igaz, hogy egyre több gyártó készít egybegépet ami akkora mint egy könyv, de az is járhatatlan út, külső dvdíró külső vinyó stb. ha mindent rádugsz ami kell úgy néz ki mint egy ezerlábú pók, ráadásul mind ez az asztalon szem elött, lehet, hogy szép csicsás csilivilin néz ki de amint rádugdosol mindent kész káosz.. ( volt szerencsém hozzá ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Gruzill
2013.09.15. 07:50
Esélyes hogy ha megállja a helyét marha nagyot fog aratni !
Ha kijön és jók lesznek az eredményei tuti vásár lesz !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kirrr
2013.09.15. 09:38
sks7891: négy láb, az usb-ben is 4 láb van. Itt a központi egység nem egy nyák, amire ráaggatod az alkatrészeket. Minden blokkban ott az adott elem teljes nyák-szerkezete az összes komponenssel és a központi egység az csak amolyan hub, amire rádugsz minden eszközt és összeköti őket. (lsd. usb hub)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2013.09.15. 09:43
0rigami: Abban az esetben ha nem 50féle kameraszabvány, és 100féle kijelzőszabvány van, hanem csak 5 és 4 akkor a driverek jóval kevésbé ütközőek. Most nézd meg hogy hány féle fajta VGA, RAM, CPU, Alaplap, HDD van. Van egy néhány nem? Ha kevesebb a variáció máris könnyebb optimalizálni. A fix hardverre ezért lehet jót alkotni, mert ott abszolút nincs variáció. De egy androidra ami alá van több száz fajta készülék, már nehéz jól optimalizált szoftvert alkotni. Ennyi erővel a több száz fajta készülék lehetne a modularitás miatt is változékony, nem csak azért mert egy gyártó félévente kiad 5 újat.

A csatlakozásnál valóban lehet gond, de ahogy PC-t sem a Micike néni rakja össze a 3.ról a nyugdíjas klub után, hanem egy szaki. Úgy a telefont sem ő fogja magának összerakni. Ma bemész a számtek boltba és kérsz egy valag alkatrészből gépet, azt összerakják neked. Majd elsétálsz a telefonboltba kéred mi kell, és kicsit később visszamész érte. Ha elmegy a barma a plázába villogni, akkor besétál, megrendeli, és mire körbejárta a placcot pacsizott a helyi beltenyészettel el is készítették a készüléket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 0rigami
2013.09.15. 12:10
Szefmester: így is van, ezért is írtam, h ha ez egy konkrét gyártó berkein belül marad és egy weboldalon állítod össze a készüléket és csak ez után szerelik készre a telót, akkor akár működhetne is...
Szerintem ha csak minden alkatrészből 5 típus lenne, akkor is túl sok féle variáció jönne ki a végén! És az is különböző gyártóktól.

Meg aztán, ha a telefonod nem avul el 1-2 éven belül, akkor kitalálnak valami mesterséges gátat - pl. már nem jön frissítés hozzá - amitől nem ugorja meg az elvárt szintet valamilyen szempontból.
Szóval ha minden szép és jó, megoldják az összes általam felvázolt problémát, akkor is lesz vmi, ami miatt max 3 évente cserélned kell! Jelen esetben ez pl. más lábkiosztást jelentene, mert ugye "fejlettebb technológia" és hopp, cserélheted is az egészet, mert nem kompatibilis!
de álmodozni lehet róla, nem azt mondtam, h tilos!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2013.09.15. 13:30
Sok FPGA-val megoldható lenne szerintem az elektromos rész. Aki kevesli a 4 lábat nézzen már bele egy USB kábelbe, ahogy Kirrr is írja.
A fontosabb alkatrészeknek mondjuk lehetne fix helye, de a foglalatot még így is lehetne variálni.
Az Android ehhez jelenlegi formájában teljesen alkalmatlan a fix driver-ekkel, így valami értelmesebb op. rendszer kellene rá, aminek nem okoz problémát egy új driver telepítése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester
2013.09.15. 19:31
0rigami: Ha szabványokra épülnek a mozaikdarabok akkor mindegy lenne (elvileg) hogy sony kamera, vagy samu kamera kerülne a készülékbe. A variációk száma ugyan magas volna, ellenben egy univerzális driver pakk a rendszerben felismeri azt amid van és azt kezeli. Ha a részdriverek jól vannak megcsinálva akkor használható a rendszer. Ha szarul akkor az biza egy homogén rendszernél is szarul menne a dolog.


Ismerünk asztali oprendszereket amik így működnek, van amelyik jól van amelyik rosszul. Ez a gyártók, az oprendszer készítők, és a szabványok engedélyezőinek a közös felelőssége volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 0rigami
2013.09.15. 20:50
Szefmester: elméletileg igen, minden zökkenőmentesen működne, ha összedugnák a fejüket a cégek és egy ilyen telefonban materializálódna egy iparági szabvány a sok alkatrésszel kapcsolatban.
Valóban szép és jó lenne! Csak az a fránya "ha"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2013.09.16. 07:26
Mindent meg lehetne oldani ha akarat lenne, a szoftveres reszt is meg lehetne úgy írni hogy egy kamera csere után csak az a része íródjon felül de egy ilyen telefont egyik cég sem akar majd kiadni, amúgy zseniális dolog lenne, a PC is ha a gyártók úgy akarnák és nem kellene alaplapot cserélni évente, mielőtt a fejlődést hozná fel valaki az alaplapot is meg lehetne úgy oldani hogy abszolút moduláris legyen, de akkor tönkremennének páran.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zodiac83
2013.09.16. 10:25
@Szefmester #3 +1.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. maximillia...
2013.09.16. 11:29
azt értem, hogy az usb is négy csatlakozós, de honnan tudja az alaplap, hogy mekkora az akku vagy a kamera? melyik 4 láb tartozik hozzá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2013.09.16. 12:31
atti2010 - 2013-09-16 07:26:53_25: +1

A szoftvereket az emberek írják, a terveket emberek készítik, tehát ha megszületne az összefogás, meg lehetne oldani.
Sokan akik elítélik az ötletet (Te is kedves cikk író), nem veszik számításba, hogy a föld erőforrásai végesek! Lehet, hogy nem holnap vagy jövőre fogy el az a sok ritka föld fém amiből ezt a sok vackot csinálják, de még a mi életünkben (2013-2050) komoly problémákba fognak ütközni a gyártók ezen a téren... Újrahasznosítás? Persze... Mert az olyan hatékony dolog!

Mikor érti meg az emberiség, hogy kizsákmányolni nem lehet mindent a végtelenségig??
Mikor érti meg az emberiség, hogy a problémák nálunk egyéneknél kezdődnek és nem a cégeknél vagy az államokban??

A "törvény" szerint ha valamire van igény és megjelenik a kereslet akkor a kínálat követni fogja, hogy kielégítse az igényt!!!
Ki teremti az igényt??? Hát a közember...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Dosi
2013.09.16. 15:36
Az elképzelés, szerintem nemrossz. Valószínű ha gyártanának hozzá kisebb-nagyobb erősebb gyengébb kamerát, procit, akssit....akkor egy szabvány lenne egy cégtől a kijelző is valószínű így menne. De 4 láb egy cpu-nak? hát nemlehet valami gyors... még ha octa van benn akkorsem...az akksinál, "blututty", antena oké, talán a kameránál is, wifinél nemnagyon lehetne LTE
Mint ötlet jó, de lenne még mit csiszolni rajta, akkor inkább Edge
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Geries
2013.09.16. 19:03
A CPU biztosan bukna egy USB-féleségre épített adatsínredszeren... Egy CPU-nak, ramnak(single channel, dual channel, quad channel pl) nem véletlen van több(száz) lába, mert így egyszerre tud küldeni több száz bitet, míg egy USB csak egyet(talán kettőt, nem esküszöm meg rá) egy ciklusban. Tehát már itt elvérzik a dolog, ha meg megsokszorozzák a lábak sűrűségét akkor a DIY rész ugrik esélyesen a hozzá nem értő egyedek körében, meg az összes láb eléggé sérülékeny lenne... Nem beszélve a baseboardról ami több CM vastag lenne plussz a rá integrált chipset se lenne kutya.
A komponensek méretének meghatározása ami a legkevésbé jelent gondot, pl a bal felső saroktól jobbig, soronként végigmegy és áramot ad az összes kis pin-en, az adott pin-be csatlakoztatott eszköz pedig az átellenes lábon jelzést adna, máris be van tájolva a szélesség/magasság.

Őszintén nem sok jövőt látok ebben a dologban.. Persze, csökkenteni a hulladékok mennyiségét, de senki se kötelez senkit hogy havonta vegyen új mobilt(nekem 8 éves van éppen, és nem azért mert az előző elromlott), egynek ha nem szervernek vagy játéknak akarja használni senki, több évet kéne bírnia minimum, persze akadnak ellenkező esetek amikor elromlik, stb, de 3-5 év garival az sem probléma, nem feltétlenül a felhasználó pénztárcája bánja. Ezen felül a "Bloks" se lenne sokkal környezet kímélőbb, mindenféle kis blokkot összevásárolnak az emberek, lesz a végén vagy 5 telefonra való alkatrész.

100%ban újrahasznosítható alapanyagokból készített chipeknek környezetvédelmi szempontból sokkal több értelme lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dilofekete
2013.09.17. 18:56
Én inkább még mindig várnék egy virtuális panelra, amire olyan panelt vetítek ki, amilyet letöltök. Csak hát ez a veszély tényezője miatt, nem megvalósítható, de így fölösleges azon agyalni, hogy i a megoldás a föld energia készleteinek a kifosztása ellen, mert a lehetőség adott, de sose foglyuk kihasználni, mert félünk egymástél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 0rigami
2013.09.18. 01:28
Megnéztem Thunderclap-en és összejött rá a kitűzött összeg és még bőven van rá idő! Azt mondom hajrá, de továbbra is tartom az aggályaimat ezzel kapcsolatban!
Nem trollkodásból, de aki azt várja, h ez a szemét-problémát, teljesítményigényt, stb. egy csapásra megoldja, az cseppet naiv...
Ugyanúgy fognak avulni a dolgok ebben is, mint ha egybeteló lenne és ugyanúgy megoldják majd, h sűrűn cserélgess mindent, mert kell a profit! Vagy minden úgy lesz ahogy várjátok, de ez lesz az extra-prémium kategória - arany áron.
Továbbá sokszor a mostani egybetelókra sincs normális frissítés, kétlem, h ennél majd puszira mindent összecsiszolnak, h tökéletes legyen.
És akkor még a mérnöki korlátok, problémák (lábkiosztás, helyprobléma, stb.).

Szóval minden szép és jó elméletben, de kíváncsi leszek a gyakorlati termékre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!