iPon Hírek

Pici, de gyors üzleti merevlemezek a Toshibától

Dátum | 2010. 02. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Toshiba kínálatában hamarosan új üzleti merevlemezek jelennek meg, amelyek 2,5 hüvelykes formátummal rendelkeznek ugyan, de sem adattároló kapacitás, sem sebesség tekintetében nem kell majd szégyenkezniük. Az új merevlemez család az MBF2600RC típusjelzést viseli és az előző generációs megoldásoknál sokkal vonzóbb tagokkal büszkélkedik.


A kínálatban 300 GB-os, 450 GB-os vagy 600 GB-os adattároló kapacitást kínáló verziók közül választhatunk, mindhárom újdonság esetében közös tulajdonság a 2,5 hüvelykes formátum, illetve az, hogy a merevlemez korongok percenkénti 10000-es fordulatszám felett üzemelnek (10025 RPM). A kisméretű meghajtók az MBD2300RC sorozat tagjainál, vagyis az elődöknél nagyobb belső sebesség elérésére képesek: a korábbi 191,5 MB-os értéket 13%-kal sikerült növelni, így az újdonságok esetében már 216 MB/s-os maximális belső adatátviteli sebességgel gazdálkodhatunk. Az új modellek esetében a merevlemez korongok adatsűrűsége nem mindennapi, tulajdonképpen piacvezetőnek is minősül a maga 595Mbit/mm2-es értékével, de a csúcsváltozat 600 GB-os adattároló kapacitása sem megszokott ebben a szegmensben. Az új termékek opcionálisan meghajtó-szintű adattitkosítást is kínálnak, így a rajtuk tárolt adatokat biztonságban tudhatjuk. A meghajtók 16 MB-nyi gyorsítótárral rendelkeznek és gyorsabb adatfeldolgozás mellett üzemelnek, mint MDB2300RC sorozatban szereplő társaik. Az új modellek az Európai Unió RoHS direktívájának is maradéktalanul megfelelnek, sőt, a termékek ezzel együtt még halogén-mentesek is.


A sebesség és az adatsűrűség mellett az energiahatékonyság is javult. Az előző generációs MBD2300RC modelleknél 45%-kal hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelnek az új meghajtók. A fejlett energia menedzsmentnek és az új eljárásoknak köszönhetően a merevlemez korongok üresjáratban a névleges fordulatszámnál alacsonyabb sebességen üzemelnek, így energiát takarítanak meg: ebben az állapotban nem fogyasztanak többet 2,5W-nál. Manapság egyre nagyobb igény van az energiatakarékos megoldások, így a 2,5 hüvelykes formátumú merevlemezek iránt is, ezt pedig a Toshiba illetékesei is felismerték. A gyártó az MBF2600RC modellek személyében olyan kisméretű, gyors, alacsony energiafogyasztás és hőtermelés mellett üzemelő merevlemezeket kínál, amelyek teljesítmény tekintetében képesek felvenni a versenyt a szintén szerverekbe szánt, de már 3,5 hüvelykes formátumú megoldásokkal.

Az adattároló szerverekbe szánt újdonságok 6 Gb/s-os SAS (Serial-Attached SCSI) csatolófelülettel kapcsolódnak a rendszerhez. Az új merevlemezek szállítása a hírek szerint április folyamán indul meg, a termékek ára egyelőre nem ismert.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. expander
2010.02.17. 17:04
De jó...
Reméljük azért nem lesz sokkal hangosabb sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2010.02.17. 19:35
a sima méretű raptorok is nagyon hangosak akkor gondold ez mennyire hangos kisebb mméretben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gedezoli
2010.02.18. 14:06
Ezeknél a hang nem mindegy?
SAS-okat rendszerint kiszolgálókba helyeznek el, és azokat nem irodákban/otthon szokás tartani, hanem géptermekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!