iPon Hírek

Pici SSD meghajtókat készített az OCZ

Dátum | 2010. 06. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ műhelyéből az elmúlt napok folyamán rengeteg új SSD meghajtó került ki és úgy néz ki, hogy a friss termékek áradatának még egyáltalán nincs vége. A gyártó most igazán pici, 1,8 hüvelykes formátummal rendelkező SSD meghajtókat mutatott be, amelyek a Vertex 2-es és az Onyx családban foglalnak helyet. A kisméretű adattárolókat ultravékony noteszgépekbe, netbookokba és tábla PC-kbe szánja a vállalat.A friss termékek közül az Onyx modellek lesznek olcsóbbak, amelyek 32 GB-os és 64 GB-os adattároló kapacitással érkeznek. Az MLC típusú NAND Flash chipek köré épülő meghajtók SATA 3 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak a rendszerhez és természetesen rendelkeznek TRIM támogatással is. Az új Onyx SSD-k 64 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodnak és Indilinx Amigos vezérlővel rendelkeznek. A termékek közül a 64 GB-os egység 145 MB/s-os olvasási- és 125 MB/s-os írási sebesség mellett üzemel, míg 32 GB-os társánál 135 MB/s-os írási- és 70 MB/s-os olvasási értékek állnak rendelkezésre. Az Onyx SSD-k 1,5 millió üzemórás élettartammal bírnak.A Vertex 2-es család tagjai az előbb bemutatott meghajtóknál nagyobb sebességet kínálnak. A szintén SATA 3 Gbps-os csatolófelülettel érkező újdonságok MLC típusú NAND Flash chipekre alapoznak, de már a SandForce népszerű, SF-1200-as sorozatú vezérlőchipjét alkalmazzák. A TRIM támogatással is ellátott egységek 285 MB/s-os olvasási és 275 MB/s-os írási sebesség mellett végzik a rájuk bízott feladatokat, 4 KB-os véletlenszerű írási teljesítményük pedig 50000 IOPS. Ezek a modellek 60 GB-os, 120 GB-os és 240 GB-os adattároló kapacitással rendelkező verziókban kerülnek az üzletek polcaira és kétmillió üzemórán át képesek hibátlanul helytállni.

Az Onyx meghajtókra kettő, míg a Vertex 2-es SSD-kre három év garanciát vállal az OCZ. A termékek ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. axe
2010.06.20. 19:23
Ennyi pénzér halott dolog az SSD (itt nincs ár feltüntetve, de méretére tekntettel még drágább lesz, mer ugye előállítási költsége már verdesheti a 2000.--ot) amig ennyiér adják nagyon nagyon kevesen fognak venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2010.06.20. 21:13
Igazad,van Mikrobi.Ha enyire biztosak a dolgukban adhattak volna 5 év garanciát legalább.A 2.5" méretü is elveszik egy asztali gépben,meg notiban is elfér szerintem,ennyi felárat nem igazán ér meg ez a fajta miniatürizáció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.06.20. 21:52
Puding probaja az eves. Nekem is egyre hiteltelenebbul hangzanak az uzemora adatok. Ugyanis egyre inkabb az a gyanum, hogy az is uzemora, amikor be van kapcsolva a gep, csak eppen alig van iras/olvasas. Vagy esetleg ugy ertik, hogy szepen egyenletesen szet van osztva a terheles az osszes szektorra.

Marpedig az en, szakmailag megalapozatlan, azaz pusztan sima emberi felelmem, hogy minden oprendeszer fajlrendszer kezeleseben van valami fixpont, amihez kenytelen kelletlen tobbszor nyul.

OK, tudom, hogy vannak probalkozasok peldaul Win7 eseten is arra, hogy az ismetlodo terhelest mennel inkabb odebb vandoroltassak a wincsin. Csakhogy valahol megis be kell hogy jegyezve legyen, hogy hova vandorolt.

Nem ujkeletu a kerdes. Floppy idejen, amikor meg wincsi sem volt szeles korben elerheto, mar akkor is mindig problema volt, hogy a fajlrendszer konyvelese kornyeken hamarabb szetkopott a floppy felulete. Ott vegulis nem oldottak meg a konyveles vandoroltatasat.

SSD eseten van egy viszonylag trivi megoldas: egy szektort felaldoznak arra, hogy csak naponta egyszer irhato, viszont naponta egy mas teruletre koltoztetik a legintenzivebben hasznalt konyvelesei teruleteket, es ezen uj teruletek elhelyezkedeset ezen kituntetett szektorba beirjak. Akkor 10 ezer napot, azaz nagyjabol 30 evet ki fog birni a rendszer.

Sajnos, azonban a Win7-en kivul nem hallottam olyanrol, hogy SSD kimelo fajlrendszer.

Egy kozepesen kiepitett, mindennapi hasznalatra szant linux belefer 8 Gigaba.

Puding probaja az eves. Erosen kisert a gondolat, hogy egy TRIM-mes 8 Gigas SSD-t kiprobaljak. Hogy ne legyen draga a proba. De ugye TRIM nelkul lassu lenne. TRIM-mel meg nem hiszem, hogy kapni ilyen pici SSD-t.

Esetleg biztonsagi megfontolasbol a hagyomanyos wincsi egy 8 gigas particiojaval RAID1-be fogom, hogy csokkentsem az SSD kiserlet miatt rendszerosszeomlas eselyet.

Ja igen, Windows vilagban nem latom, hogy hogyan lehet egy szokasos alaplapi RAID segitsegevel egy wincsit RAID1-ben osszefogni egy sokkal nagyobb wincsi ugyanakkora particiojaval, es a maradek helyet pedig normal particiokent felhasznalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fz0002.fix...
2010.06.21. 11:22
Nem a reklám, de:
http://www.scan.co.uk/Products/240GB-OCZ-Technology-Vertex-2-18-Sandforce-SSD-50K-IOPS-MLC-Flash-Read-285MB-s-Write-275MB-s

733 Font a "kicsi" 240Gb-os előrendeléssel. Mondjuk nem tudom, hogy az ajánlott ár mennyiben térhet el attól amennyiét itt adják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TothIstvan
2010.06.23. 16:20
Nem reklám J de ha kell valakinek ilyen 128gb-os ban van egy 2 órát használt ugyanilyen lenovo-m (1.8colos) 50e-ért akit érdekel írjon 11eftért lehet rendelni hozzá 1.8col-rol 2.5colosra átalakítót így akármilyen notiba belemegy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!