iPon Hírek

Pici, továbbfejlesztett félkész PC a Shuttle műhelyéből

Dátum | 2012. 08. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az XH61-es modell továbbfejlesztett változatának minősülő XH61V esetében ugyanazt az apró házat alkalmazta a gyártó, amelyet az elődnél már megismerhettünk. A kompakt kuckó alap esetben vízszintesen foglal helyet az asztalon, de az opcionális, PS01-es típusjelzéssel ellátott talp segítségével vertikális elhelyezésre is van mód, sőt, a terméket a PV02-es adapter használatával VESA furatokkal ellátott monitor hátuljára is szerelhetjük.


Az apró, nagyjából 3 literes űrtartalmú ház belsejében sajnos nem cserélték le az Intel H61-es lapkakészletére épülő FH61V típusú mini-ITX alaplapot, amely LGA-1155-ös processzorok fogadására lett felkészítve. A termék Sandy Bridge és Ivy Bridge sorozatú processzorokat egyaránt képes kezelni. Az adott Core i, Pentium vagy Celeron sorozatú központi egység kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy a gyári, hőcső alapú, két darab halk, egyenként 60 milliméteres átmérőjű légkeverőt alkalmazó hűtőrendszer csak 65W-os TDP-ig képes megbirkózni a processzorok hűtésével. Az alaplapon két darab DDR3-as So-DIMM memóriafoglalat található, amelyekben összesen maximum 16 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es rendszermemória helyezhető el. SATA 3 Gbps-os portokból összesen három lapul a deszkán, a ház pedig összesen három darab 2,5 colos formátumú HDD vagy SSD beszerelésére ad módot. Amennyiben optikai meghajtóra is szükségünk van, úgy beszerezhetünk egy vékony kivitelű példányt, viszont így a háromból egy 2,5 colos meghajtó beszereléséről le kell mondanunk.


Az alaplapon a felsoroltakon kívül találunk még két mini PCI Express 2.0 x1-es bővítőhelyet is, amelyekbe WiFi adaptert, TV-Tunert vagy akár mSATA SSD meghajtót is szerelhetünk. A WiFi adapter alkalmazását megkönnyíti, hogy a ház hátulján a WiFi antennák számára már gyárilag ki van alakítva két furat.

A csatlakozók között egy HDMI és egy DVI-I videó kimenet, két USB 3.0-s és két USB 2.0-s port, valamint egy optikai audió kimenet is jelen van. A felsoroltak mellett két Gigabites Ethernet port, egy RS-232-es port, valamint egy RD-232/422/485-ös port is található a termék hátoldalán. Magán az alaplapon további két USB 2.0-s porthoz, valamint TPM támogatáshoz is találunk egy-egy kivezetést. Az előlapon, ajtók mögött két USB 2.0-s portot, valamint a szokásos audió csatlakozókat találjuk. A Gigabites Ethernet vezérlők szerepét két darab Realtek 8111E chip tölti be, audió vezérlőből pedig egy hatcsatornás Realtek ALC 662-es példány lapul a deszkán.


Mivel barebone, azaz félkész konfigurációról van szó, így a rendszermemóriát, a processzort és az adattároló egységeket saját magunknak kell beszereznünk, viszont így megvan a lehetőség, hogy olyan komponenseket válasszunk, amelyek igényeinknek maximálisan megfelelnek.


A termék tápellátásáról egy 90 wattos külső tápadapter gondoskodik. A Shuttle Barebone XH61V 159 euróba kerül, de ebben az árban ugye nincs benne a processzor, a memória modulok, az adattárolók és az optikai meghajtó ára. Az új, félkész PC-vel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Turai
2012.08.08. 10:04
Nem tud valaki egy jó üzletet ahol ehhez hasonló (nem légszűrőként működő, nincs minden oldala kilukasztgatva) házakat lehet külön kapni...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!