iPon Hírek

Pici VIA alaplap HD média kiszolgálókba

Dátum | 2009. 05. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA szakemberei ismét egy érdekes Mini ITX alaplappal jelentkeznek a piacon: a legfrissebb termék a VIA VB8002-es típusjelzést viseli és a gyártó állítása szerint ideális a különböző média szerver feladatokra. A multimédiás mindenes megoldás rengeteg csatlakozóval van felvértezve, de specifikációit tekintve sem mondható rossznak.


A VIA VB8002 a vállalat 1,6 GHz-es VIA Nano processzorát tartalmazza, az újdonság komponens HDTV kimenetet (VT1625M Encoder) és nyolccsatornás HD audió kimenetet egyaránt kínál. A termékben CX700M2 -es MSP (Media System Processor) található, amely digitális és analóg videó kimeneteket biztosít, ezek között a DVI, az S-Videó, a komponens és a kompozit csatlakozók foglalnak helyet, de a koaxiális és az optikai audió kimenetek sem hiányoznak a termékről. A VB8002-es alaplap a felsoroltakon kívül LVDS és SCART csatlakozókkal is rendelkezik, persze ezek csak „tüskesor”, vagyis kivezetés formájában vannak jelen.


Az alaplap Gigabites Ethernet portot, két darab SATA portot, egy PCI slotot, valamint két USB portot és szintén kivezetés formájában további négy USB portot, valamint audio ki- és bemeneteket is tartalmaz. A 17cm x 17 cm-es méretekkel bíró termék 1 GB-nyi DDR2-es rendszermemóriát képes kezelni, ami Windows XP, XPe, CE és Linux operációsrendszerekhez elegendőnek bizonyul. Az UniChrome Pro II-es integrált videó vezérlő hardveres MPEG-2/4, valamint WMV9-es videó gyorsítást biztosít.


A VIA VB8002 a gyártó állítása szerint azon felhasználók számára is alkalmas, akik médiatároló rendszert szeretnének építeni, amely képes a különböző HD anyagok hálózaton keresztüli streamelésére is . A vállalat 180 dollárban állapította meg az újdonság ajánlott végfelhasználói árát, ám a hírek szerint az utcai ár közelebb helyezkedik majd el a 109 dolláros összeghez, legalábbis az USA-ban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Movolif
2009.05.03. 15:26
VISSZA A HIRHEZ

rosszul látom, hogy nincs HDMI csati rajta?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tomato
2009.05.03. 18:01
Egy ilyet csak kék szinben mellékeltek az MSI kártyámhoz... 2 DVI kimenet van, jobb igy mert ha két monitoron dolgozik valaki pl.: ADOBE PREMIERE egyik a munkaablak mig másikban a 2 látható munkafolyamat ...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vendég-Ven...
2009.05.03. 18:52
Iszonyat drága. A jelek szerint a VIA semmit nem tanult abból, hogy a durván felülárazott termékekkel nem sok sikerre számíthat. Tavaly év elején egy pici letöltőgépet akartam építeni és el voltam szörnyedve a VIA-alaplapok pofátlanul elszállt áraitól: a legolcsóbbat sem kaptam volna meg 40,000 alatt.

Aztán Intel Desktop Board lett belőle 11,000 körüli áron és sokkal jobb teljesítménnyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. band1103
2009.05.03. 19:00
Fogyasztása mekkora lehet? Erre is ki kellene térnie a Via marketingeseinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sfsxnight
2009.05.03. 22:14
Tényleg pofátlanság hogy egy hdmi-t nem birtak rárakni! Igen-igen átalakító és a hang??? Kevés tv-n van külön hangbemenet. Mert az biztos hogy a dvi-on nincs hang.. Az ati is az új kártyáiba csak most pakolja bele, ezért is akarok 4770et venni.. Itt a laptopom viszi a 720p-t mégse tudom rákötni tv-re mert dvi-on nincs hang hiába átalakító, a tv-n ugyan van sima sztereo jack de nem lehet a hangját ráállítani a hangszórókra amikor a hdmi1 bemenet van kiválasztva. Még az is megoldás lett volna ha optikai csati van rajta azon menne ki hang az erősítőbe..

A másik meg hogy megnézem mikor fog 1080p-t streamelni meg lejátszani a 1,6 GHz-es VIA Nano processzor. Az integrált videókártyáról ne is beszéljünk.. Hogyha egy alaplapot célgépbe szánnak megfelelhetne a céljának..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.05.03. 22:52
Marketing hiba, hogy túlárasak a VIA alaplapok, és ezen nem segít az alacsaonyabb fogyasztás. A túlárazáson egy nagyságrendet veszítenek az eladási darabszámon. VIA-nak csak akkor lenne értelme, ha olcsóbb lenne, mint egy legolcsóbb sima alaplap PLUSSZ egy legolcsóbb sima proci.

Termékmenedzseri hibát is elkövet a VIA.

Kis fogyasztasú gépből csak egyetlen fajtát képes elképzelni, ez valahol a HTPC szegmens környéke.

Holott van még két másik, a kielégítetlenésg miatt csak látensen megbújó szegmens is:

1: a HTPC totális ellentettje, azaz vagy csak banális VGA-ja van vagy még az sem egy elegánsabb Console Over Ethernet-je, és cserébe van rajta 6-8 SATA csatlakozó, 3-4 Ethernet port és egyebek. Azaz otthoni hálózati szerver.

2: a HTPC és totális ellentettje között fél úton lévő, talán a mai NETbook vagy NETtop szegmens megfelelője, ami grafikus teljesítmény tekintetében amolyan irodai Office munkára és nem túlmozgásos honlapok böngészésére alkalmas.

Ez utóbbi nem lenne más, mint a bő egy évszázadon keresztül egyeduralkodó mechanikus írógép, a mai internetes korhoz illő utódja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. badclyde
2009.05.04. 13:35
Prohleppel egyet értek abban és gondolatát egy kicsit túlgondolva, már látni a neten olyan nettop-ot, amelyet ráakasztok a monitor hátára, aztán mehet az irodai melo! HTPC-t olyan kevés helyre tennék... Inkább Nettop, aztán viheted magaddal! Otthon befejezed a melót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!