iPon Hírek

Piciben már működik a vonósugár

Dátum | 2012. 10. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A New York-i Egyetem kutatói egy gyakorlatban is működő vonósugár-koncepcióval álltak elő, amely már a NASA érdeklődését is felkeltette. Albert Einstein és Max Planck óta tudjuk, hogy a fény részecsketermészetének köszönhetően lendületet hordoz, így képes aprócska objektumok „eltolására”. A lézersugár keresztmetszetén belül változtatható a fény intenzitása, így apróbb célpontok, például sejtek, oldalirányba is mozgathatók ennek kihasználásával. A szó klasszikus értelmében vett vonósugár azonban maga felé húzza a tárgyakat. Ennek megvalósítása eddig csak két, egymással szembe irányított sugár révén sikerült, ami megint nem felel meg egy hagyományos értelemben vett vonósugárnak.

Májusban beszámoltunk arról, hogy egy kínai kutatócsoport elméletben kidolgozta, hogy úgynevezett Bessel-sugarak révén lehetséges lehet a vonósugár aprócska objektumokon történő alkalmazása, azonban mindeddig senki sem ültette át a gyakorlatban az elgondolást. Ha egy Bessel-sugarat a falra irányítunk, a hagyományos lézerfénnyel ellentétben nemcsak egy pötty jelenik meg, hanem körülötte koncentrikus körök is látszódnak. Ez annak köszönhető, hogy egy különleges lencse segítségével egy pontba fókuszálják a lézernyaláb fényét, interferenciát hozva létre a sugáron belül. Egy megfelelően kicsi részecskére irányítva az így létrehozott fény fotonjait, azok arról előrefelé is szóródnak, így visszafelé tolják az objektumot.


David Ruffner és David Grier ezt az elgondolást ültették át a gyakorlatba. Hosszas próbálkozások után rájöttek, hogy egyetlen Bessel-sugarat sehogy sem tudnak úgy hangolni, hogy az magához vonja a részecskét, így két ilyen sugárnyalábot használtak inkább, úgy irányítva ezeket, hogy fedésbe kerülve egymással sötét és világos területek sorát hozzák létre. A két sugárforrást összehangolva már sikerült elérni, hogy a világos területek fotonjai megfelelően szóródjanak, és a következő világos terület és a lézerek felé irányítsák a részecskét, amely így foltról foltra haladhatott előre.

A kutatók vízben lebegő apró szilikon gömböket mozdítottak el a fent leírt módszerrel nagyjából 30 mikrométeres távolságra. A megoldás így alkalmas lehet sejtek mozgatására egyes orvosi vizsgálatoknál vagy éppen mikroszkopikus űrbéli anyagminták beszerzésére (ezért is érdeklődik a NASA), azonban jelenlegi formájában való felnagyítása biztosan nem lesz lehetséges, mivel a nagyobb objektumok mozgatásához olyan nagy energiájú sugarak kellenének, amelyek rögtön elpusztítanák a vontatni kívánt tárgyat.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. alienn
2012.10.29. 13:06
Nem nagyon hiszek ebben a dologban.
Egy vékony lézersugár ha nincs benne teljesítmény, éppen csak olyasmi megvilágításra képes mint egy elemlámpa.
Ha egy erősebbet nézünk mondjuk egy 1W-os teljesítményt amivel talán már lehet kezdeni valamit az a bőrünket is megégeti, pedig körülötte ugye van további bőr, hús, ami elvezeti a hőenergia egy részét.
Ha ugyanezt a sugarat (vegyünk pl. egy 3mm átmérőjűt) mondjuk egy ekkora méretű hangya "mozgatására" használnánk akkor az olyan tized másodperc alatt szénné égne.
Atomi szinten persze lehet elég kisebb teljesítmény, de amit megvilágítanánk is kisebb lenne így arányaiban nem lenne nagy a változás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kamikazee3...
2012.10.29. 13:06
A képen az a tehen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. reckdefend...
2012.10.29. 13:57
Érdekes! Nem is olyan régen ez még csak filmrendezők fejében élt a nagy sci-fi ürhajós filmekben. 20-30 év és megoldják. "alienn" nem hinni kell benne, ez tömény fizika. Kísérletek és próbálgatások ezrei vezetnek idáig. Igaz nem értek hozzá, mégis egy fordított példa: Edison papa előrukkolt a villanykörtével évtizedekre rá megjelenik a led-izzó: és láss csodát kisebb teljesítményfelvétel erősebb fényforrás. Csak az 1W-os lézersgár miatt mondom ami megéget. Ma lehet így van de pár év és lehet mozgatáshoz elég lesz csak maga a lézer fényereje. Szerintem manapság a tudomány nem ismer határokat, és azt mondom "lesz ez még így se!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pipi1
2012.10.29. 14:42
Szerintem az a magyarázata az állatcsonkításoknak, hogy mikor felszívják a tehént az idegenek, akkor az kapálózik ugye és kilóg a füle vagy a farka, feje akár, és akkor a vonósugár és a levegő határán valami interferencia miatt megszakad a tehén kontinuitása...
Aztán a hiányos tehénnel már nem tudnak mit kezdeni, nyilván, ezért visszadobják.
Hát így...
http://rejtelyekszigete.blogger.hu/2012/08/04/allatcsonkitasok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010
2012.10.29. 16:38
Megint egy hír ami még a kukát is beszennyezné, mostanában a tudósok kicsit eltévelyedtek a média világában, ez még csak fantázia és azt én is tudok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. zorrd023
2012.10.29. 16:40
Pipi1:
Amit linkeltél ahhoz szólva Sokan szeretik a hírverést szóval nem lehet tudni ki mond igazat kinek van feltűnési viszketegsége.
A borjú és az ember is ugyan azon a szinten lenne a szemükben. Szóval ha az egyiket egy primitív állatnak tekintik akkor a másikat is. Ha idáig eljöttek pöttyet fejlettebbek mint mi. Úgyhogy az hogy nincsenek érzelmeik hát... Erősen megkérdőjelezhető.
De sok emberre is lehetne mondani pl köcsög fókavadászok .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. atti2010 pipi1
2012.10.29. 16:44
Persze az Ufók azért utaznak fényéveket(már ha léteznek) hogy aztán teheneket csonkítsanak, most megszakadjak a nevetéstől vagy az emberi butaságon bőgjem el magam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zorrd023
2012.10.29. 17:10
éppenséggel felnyithatnak egy fajt tanulmányozni. Az ember is szikével esik neki az ismeretlen fajoknak. De az a hír erősen kétes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. atti2010 zorrd...
2012.10.29. 17:30
Ha úgy vesszük az ember kevesebb mint 50 év alatt már elkezdte hanyagolni a szikét (lézer), szerintem még 50 és teljesen kivonul az orvostudomány kellékei közül de mi még több ezer évre leszünk attól hogy millió fényévet utazzunk, erre az ufók akik már kepések erre (ha léteznek!) baltával esnek neki a teheneknek , ugyan kérem, csak szegényes volt a 60 évek íróinak a fantáziája akik ameddig a kedves ufóhívők az eget kémlelték addig ők számolták a jogdíjakból bejött milliónyi dollárokat és tömték az emberek fejét idiótaságokkal. Továbbra sem tudom hogy sírni kellene vagy nevetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zorrd023
2012.10.29. 17:47
Bizonyos dolgok technikájában lehetnek eltérések Lehet tök véletlen van olyan amit mi már használunk egy másik faj meg nem de minden másban rég előrébb van. De hát ez mind csak feltevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010 zorrd...
2012.10.29. 17:54
Bizonyos dolgok technikájában lehetnek eltérések

Akkor hagyjuk a lézert mert nem ismerik az ufok! egy jobb emerivel megmondják hány hajszálér van a farkadban a többiről nem is beszélve, azt sem ismerik szegény ufók, kezdem azt hinni hogy az űrhajót is baltával faragták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zorrd023
2012.10.29. 21:05
LOL nem érted a lényeget Előrébb járhatnak 1000 és egy dologban az még nem zárja ki hogy itt véletlen olyat is feltaláltak ami nekik nincs. De attól ők még sokkalta fejlettebbek. PL lehet hogy nincs hajtóművük mert a teret mozgatják helyváltoztatáshoz a járműveikben akkor a sima motorok vagy rakéták terén feltaláltunk olyat amit ők nem de nekik attól még jobb van Nem kell kiforgatni a dolgokat Lehet hogy eleve már csak energiaként vannak jelen és nem kell nekik semmi anyagi dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010 zorrd...
2012.10.29. 21:38
Lehet hogy eleve már csak energiaként vannak jelen és nem kell nekik semmi anyagi dolog

Ja, csak a baltától nem tudtak szabadulni meg a tehéncsonkítástól, biztos ez olyan nekik mint nekünk a foci.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zorrd023
2012.10.30. 00:31
LOL az egy cikk aminek nem sok köze lehet a földön kívüliekhez. Max néhány pszicho gazda akart hírverést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 zorrd...
2012.10.30. 08:31
PL lehet hogy nincs hajtóművük mert a teret mozgatják Ehhez rengeteg energia szükséges még ha lehetséges is mozgatni a teret és nem lehet egy rozsdás lavór méretű űrhajóval megoldani, csak az első regenyírók erre nem gondoltak, a többiek meg egyszerűen követték az irányzatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2012.10.30. 09:18
atti2010: szerintem te is ékes példája vagy egy amerikainak aki elhiszi, hogy az ufók ezt csinálják
Hogy lehet ilyen bődületes butaságokat állítani?? "Ehhez rengeteg energia szükséges még ha lehetséges is mozgatni a teret és nem lehet egy rozsdás lavór méretű űrhajóval megoldani, csak az első regenyírók erre nem gondoltak, a többiek meg egyszerűen követték az irányzatot."

Vagy világosíts már fel légyszi, hogy honnan vannak az értesüléseid a tér mozgatásához szükséges energiákról?

Ha vannak ufo-k (már pedig lenniük kell, túl nagy az univerzum, hogy csak ránk pazarolják) és tudnak utazni a világűrben, akkor olyan fejlettségi szinten állnak, ami számunkra még elképzelhetetlen. Kérdésem a következő: Hogyan képzeled el az elképzelhetetlen technika energiaszükségletét? Sehogy

Az emberiség sem maradt volna le önmagához képest legalább 1000évvel, ha az egyház nem szól bele. Vannak arra bizonyítétkok, hogy bizonyos korunkat is meghatározó találmányok első előfordulása nem a 19. század, hanem sokkal korábbi. Sőt az elektromosságot is vagy 1000 évvel korábban is ismerték már (nem csak villám formában).

alienn: A lézer teljesítménye nem a főszempont, hiszen amit mondtál pl 1W-os lézernek (amivel gyújtogatnak a youtubeon ) az energiáját koncentrálni kell. Minél nagyobb a fénysugár koncentrációja, annál erősebb. Ez a technika nem koncentrálja(fókuszálja) a lézernyalábot egy pontba. A cikkben sejtről van szó (ami ugye él) és túl is éli. Gondolom a tudósok is tisztában vannak a lézer pusztító hatásait illetően. Nagyobb teljesítményű de koncentrálatlan lézerrel akár nagyobb tárgyakat is lehetne mozgatni, de ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor már létezne vonósugár.
Azonban később nem zárható ki, hogy sok-sok ilyen Bessel-sugár alkalmazásával ne lehetne megmozdítani nagyobb tárgyakat is (hiszen ehhez is 2-t használtak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 Humbu...
2012.10.30. 09:34
Ha vannak ufo-k (már pedig lenniük kell, túl nagy az univerzum, hogy csak ránk pazarolják) és tudnak utazni a világűrben,

Ufóhívők elcsépelt himnusza, neked amúgy milyen bizonyítékaid vannak (pár elméleten kívül) hogy a teret lehet mozgatni emberi erővel? Szerintem ha léteznek is földön kívüli élőlények biztonságos távolságra vannak ahhoz hogy egyikünk se érhessen el a másikhoz soha az univerzum létezéséig, és ez jól is van így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.30. 10:09
1,Ne nevezzük elcsépeltnek a nagy számok törvényét
2, Azt megmondani hogy milyen kimenetellel végződne egy másik fejlettebb fajjal való találkozás körülbelül annyira meddő mint megmondani hogy hogy fognak kinézni. Lehet példálózni meg véleményeket mondani de hogy te ezt így konkrétan ki mered jelenteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 hEngi
2012.10.30. 10:25
Egyelőre a tények az én oldalamon állnak így bátran ki is jelentem, mikor a másik oldal kezében is konkrét bizonyítékok lesznek (nem kivénhedt nyugdíjas pilóták nyilatkozata, félig dilis állampolgárok Ufóészlelése amik az első hazugságvizsgalaton lebuknak) akkor más lesz a helyzet, éveket lovagoltak a rozsdamentes vasoszlopon is és most kiderült hogy egy elég gyakran használt eljárás volt régen egy oxidréteggel vonták be és szó sincs 99,9% tisztaságú vasról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Humbuk
2012.10.30. 13:36
atti2010: "emberi erővel?"
1. Ki beszélt arról, hogy lehet mozgatni a teret? (na nem akarok ujjal mutogatni)
2. Milyen tények is vannak a te oldaladon, mert én nem látok mást csak a saját véleményed!
3. Ki beszélt emberi erőről?

Létezik olyan, hogy elméleti fizika, amiben van sok értelmes dolog és természetesen tévedések is. Ezt nem most tudjuk meg, hanem majd az idő igazolja, hogy melyik tévedés és melyik használható.
Nem vagyok divat ufó hívő, egyszerűen csak realista. Világos, hogy az ufó imádat/őrület csak az amerikai propaganda része, a butítás és a félelem keltés eszköze. Amit pipi1 is linkelt cikket elolvasva röhögtem végig. Furcsa, hogy csak meghatározott hosszúsági körökön történnek ezek az észlelések. Sztem ott van a legtöbb ufó ahol a "leghülyébbek" az emberek

Viccet félre téve mi bizonyítja, hogy nem lehet máshol élet a több trillió milliárd billió bolygó közül? Senki! De atti megvárhatod míg valaki bebizonyítja
Az emberi beképzeltség mondatja ezt veled, hogy nincs máshol élet mert minden ember azt hiszi, hogy ő a fejlődés csúcsa Természetesen ebbe a képbe nem fér bele, hogy valahol van egy okosabb faj, mint mi

Természetesen ez az én magánvéleményem és ha hozol kemény tényeket amik a véleményem ellen szólnak majd reagálok arra is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 Humbu...
2012.10.30. 14:33
Nem vagyok divat ufó hívő, egyszerűen csak realista. Világos, hogy az ufó imádat/őrület csak az amerikai propaganda része, a butítás és a félelem keltés eszköze. Amit pipi1 is linkelt cikket elolvasva röhögtem végig. Furcsa, hogy csak meghatározott hosszúsági körökön történnek ezek az észlelések. Sztem ott van a legtöbb ufó ahol a "leghülyébbek" az emberek

Látom azért pár dologban egyet értünk, én nem mondtam hogy máshol nem lehet élet sőt biztos hogy van, de nem biztos hogy a 2-nek feltétlen kell találkozzon, a térmozgatás meg akkora elmélet hogy nincs értelme vitát nyitni róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023
2012.10.30. 20:44
Hát a földön sem az ember a legokosabb inkább legkártékonyabb. Tegye fel a kezét aki tud még egy fajt amelyik tudatosan tönkre vágja a Földet és emiatt ki fog halni a francba ? Attól hogy eszközöket használ és gyárt az ember még nem feltétlenül bizonyítja inteligenciáját. De a legbutább és legokosabb embert összehasonlítva is ég és föld a különbség. Már ha lehetne olyan hogy legbutább meg legokosabb. De főleg lefelé nincsenek határok megy a nagy verseny
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. alienn
2012.10.31. 09:58
Tök jó, hogy mindenki ufókról beszél, pedig a cikkben csak vonósugárról van szó ami nem is biztos, hogy van az ufóknak...
Ha már ezen a hülyeségen megyünk tovább akkor minek nekik vonósugár ha úgy utaznak, hogy teret hajlítgatnak? Akkor szerintem még az ember alszik az ágyával együtt belehajlítják a terét az ufó belsejébe, majd vissza és semmiről sem fog tudni ha felébredt... Minek ide vonósugár?

Humbuk:
Nem kell koncentrálni a sugarat. A lézer lényege pont az, hogy ha jó a sugár minősége és kicsi a divergenciája akkor egy 1W-os még 20-30m távolságból is meggyújt egy gyufát.

Meg amit még nem nagyon értek ez olyan mintha egy folyóba papírhajót tennénk és az az árral szemben úszna felfelé. Ilyen nincs, valami még hiányzik innen.
Most nézem, hogy ez amit most írtam már benne sincs a cikkben.
Amikor az első hozzászólásomat írtam még ott volt... Változott a cikk.

Ez az optikai körözés végképp hülyeség.
Miután a lézer monokróm fényforrás elég egy rossz minőségű optika és máris koncentrikus körök lesznek a falon az interferencia miatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!