iPon Hírek

Pillangószárny-alakú billentyűzetet fejlesztenek

Dátum | 2014. 09. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A billentyűzetek piacán időről-időre fel-feltűnnek olyan megoldások, amelyek a szokásos formával szakítva valami ergonomikusabb, csuklókímélőbb, kényelmesebben használható alternatívát próbálnak felmutatni, ám eddig valahogy egyik sem volt az igazi – de legalábbis a tradicionális formátumot egyik megoldásnak sem sikerült nyugdíjba küldenie.
Most egy újabb próbálkozó, egy frissen alapított start-up tűnt fel a billentyűzetek szegmensében, amely létrehozta a következő innovatívnak gondolt klaviatúrát, a Keyboardio-t. Ahogy a korábbi próbálkozások esetében, úgy a Keyboardio megtervezésénél is az volt a legfőbb szempont, hogy gépelés közben a felhasználó kezei, illetve csuklója kényelmesen, természeteshez közeli pozícióban álljon, így a billentyűket a két kéz ujjai köré csoportosították. A két billentyűcsoport egy-egy pillangószárny-alakú felületen kapott helyet, maguk az alfanumerikus billentyűk pedig úgy lettek pozícionálva, hogy ujjainkkal kényelmesen elérhessük őket. A funkciómódosító gombok (Ctrl, Shift, Alt), illetve a szóköz és a Delete billentyű a hüvelyujjak hatósugarában helyezkednek el annak érdekében, hogy ezek nyomkodását ne a gyengébb kisujjak végezzék. A fejlesztők azzal kapcsolatban is kísérleteznek, hogy kiváltható-e az egérkurzor mozgatását végző egér a WASD billentyűk segítségével. A koncepció értelmében az említett irányításon kívül az egérkurzort speciális billentyűkombinációkkal a kijelző meghatározott területeire is lehetne pozícionálni.
Maga a billentyűzet egyébként teljes egészében programozható lesz, sőt, a szoftverének a forráskódja is elérhető lesz, így a felhasználók saját igényeik szerint módosíthatják a klaviatúra működését. A billentyűk mechanikusak, igaz, az nem derült ki, pontosan mely cég szállítja őket, de a fejlesztők annyit elárultak, hogy működésük elég halk ahhoz, hogy akár egy megbeszélés alkalmával is kényelmesen, mások zavarása nélkül lehessen rajtuk gépelni. Az alumínium házzal rendelkező Keyboardio Bluetooth támogatással büszkélkedik, így nem csak Bluetooth vezérlővel ellátott asztali és mobil számítógépekhez, hanem akár mobileszközökhöz is használható lesz. Az sajnos szintén rejtély, legalábbis egyelőre, hogy a friss termék pontosan mennyibe kerül majd. A hivatalos weblap szerint a termék piacra dobásához a közösség segítségét kérik majd a fejlesztők, így rövidesen egyéb információk is napvilágot láthatnak vele kapcsolatban, sőt, a támogatási kampány is rövidesen elrajtolhat. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. peti198706...
2014.09.11. 20:15
ne már s tényleg most kelt ki a tojásból -Minden bőrpikkelye egy-egy gomb.. képzeld csak el, mikor mind összeállna s így működne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kravo
2014.09.11. 21:15
Ez az ötlet sem új, csak a forma tér el egy hajszálnyit a többitől.
Nekem (reklám helye) egy MS Ergonomic Keyboard 4000-em van (amit tiszta véletlenül az iponnál vettem - 2. reklám helye), ami ehhez képest még egy maradi kivitelnek számít. Kb két hetembe telt míg megszoktam, viszont most már vissza nem térnék a régivágású egyenes billenytűzetekhez.

Kényelmes holmik ezek, főleg ha valaki sokat gépel.

Mondjuk a fa betétet az alumíniumban nem értem. Sehogysem passzol a kettő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2014.09.11. 21:59


Na akkor most ezekhez képest hol is van az újdonság amiért érdemes lenne fizetni? Olyan cuccot akarnak feltalálni ami már jóformán ki is ment a divatból...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ferenczga
2014.09.12. 09:09
Mondjuk a billentyűk sor-oszlop eltolása a csuklótartáson kívül a másik lényeges pont. A szokásos átlós gombsoros elrendezés pl. nekem elég gáz, figyelembe véve az ujjaim különböző hosszát.
A rendszeres WASD használatnál kifejezetten érződik.
Ilyen tekintetben mindhárom képen lévő termék egyformán kényelmetlen lenne számomra, de az alsó kettő ugyanolyan durván, mint bármelyik tucatbillentyűzet.
De ahogy nézem, a gombsorba beépített hullám ennél a pillangós cuccnál sem lenne ideális az én ujjaimhoz.
Nagyon kellene már az én kezemre tervezett, vagy rendesen személyre szabható billentyűzet, még akár DIY csomagban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NimKorko feren...
2014.09.12. 09:50
Láttam már olyan billentyűzetet, ami olyan, hogy egy lapra, neked megfelelően rakhatod fel a billentyűket bárhova és be kell állítanod, hogy melyik gomb mi legyen. De jó drága cucc és kb 50 gomb van alapból hozzá. Ha jól emlékszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!