iPon Hírek

Pillantás a jövőbe: átlátszó OLED-kijelzők

Dátum | 2009. 10. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Egy-egy saját prototípus-variációt mutatott be a címben említett témára az LG Display és a Samsung Mobile Display a Japánban megtartott FPD International 2009 alkalmával. A "trükk" egyszerűbb, mint gondolná az ember.

Mindkét esetben arról van csak szó ugyanis, hogy a kijelzők hátulját egyszerűen átlátszó anyagból készítették el, így a képernyőre pillantva azt is láthatja az ember, hogy mi van amögött - bár persze az eredetinél kissé sötétebb árnyalatban.

Másrészt az elektródákhoz is átlátszó anyagot használtak, és átlátszó lemezek közé helyezték el őket. Az átlátszóság tehát a jelek szerint viszonylag egyszerűen biztosítható, csak épp a sok réteg miatt jelentkezik az előbb említett sötétülés is.


A Samsung a maga részéről egy apró, mindössze 2 hüvelykes OLED-et mutatott be - egy tükör előtt, amelyen így szintén látszott a kijelző képe. Ezt - a maga 176x220-as felbontásával és 300cd/m2 fényességével - konkrétan mobiltelefonokhoz tervezték. A képernyőn a rá eső fény mintegy 30 százaléka jut át.


Az LG megoldása hasonló fényáteresztő képességgel rendelkezik, ám jóval nagyobb - 15 hüvelykes - és nyilvános helyszíneken való használatra tervezték. Arról azonban egyikük sem ejtett egyetlen szót sem, hogy mikor, milyen formában és mennyiért hoznák majd kereskedelmi forgalomba e termékeket, vagy valamilyen későbbi változatukat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Trub
2009.10.29. 10:43
Épp tegnap gondolkoztam ezen, hogy az oled képes akár erre is. Bár sima lcd technológiával is működhet, de ott csak FF-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MassKilla
2009.10.29. 18:45
nincsen kép!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2009.10.29. 20:45
Cím: pillantás a jövőbe masskilla ez a jövő:D nagy SEMMI megszűnik a világegyetem azér nicns kép mostmár érted? :D :D amúgy pár órával lőbb volt kép egész jónak néznek ki :P
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!