iPon Hírek

Pine Trail: jöhetnek a 250 dolláros netbookok?

Dátum | 2009. 10. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az utóbbi időkben a noteszgépek piacán egyre olcsóbban találhatunk CULV alapú megoldásokat, és ennek következtében a netbookok gyártóinak egyre nehezebb dolguk van, ugyanis nem könnyű a versenyképesség és a kedvező ár fenntartása. Az Intel jövő év elején megjelenő Pine Trail platformjával az elemzők szerint eljön a 250 dolláros netbookok kora, ugyanis a gyártó a tervek szerint 249 és 299 dollár közé szeretné belőni az új platformra épülő netbookok árát.

Három helyett már csak két chipből áll majd a platform.A friss megoldások az Atom N450-es processzorra épülnek majd, a Pine Trail platform három helyett már csak két chipből épül majd fel, ugyanis az Atom processzor egy SoC megoldás lesz, amely tartalmazza az integrált videó vezérlőt és a memória vezérlőt is, így pedig nem lesz szükség klasszikus értelemben vett külön északi hídra. Az 1,66 GHz-es  processzorral felszerelt netbookok LCD kijelzőjének képátlója 7 és 10,2 hüvelyk között fog elhelyezkedni, memóriából a rendszerek 512 MB-nyit vagy 1 GB-nyit kapnak, míg az adatok tárolásáról 120 GB-os merevlemez vagy 16 és 20 GB közötti adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtó fog gondoskodni. A netbookok tápellátását négycellás akkumulátorral oldják meg.

Az Intel a friss termékek esetében igyekszik majd meggyőzni a különböző gyártókat, hogy azok operációs rendszerként a Moblin Linux-ot helyezzék el a termékeken, de azok, akik ettől a megoldástól idegenkednek, akár a Windows 7 Startert is választhatják majd.

Acer Aspire One: az egyik legkedveltebb netbook.
Érdemes megnézni, hogy most mennyiért kaphatjuk meg a piac legolcsóbb netbookjait. Nos, a 10,1 hüvelykes kijelzővel ellátott Acer Aspire One és MSI Wind konfigurációk 289 dollárért vannak jelen a Newegg kínálatában, a két rendszerben 1 GB-nyi memória, 160 GB-os merevlemez és Windows XP Home operációs rendszer található. Az új platformra épülő netbookok - ha a tervek tényleg valóra válnak - akkor nagyjából 30-40 dollárral lesznek olcsóbbak a jelenlegi kínálatnál. Ámen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!