iPon Hírek

Pine Trail minden mennyiségben: az első hullám

Dátum | 2009. 12. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Intel végre hivatalosan is bejelentette Pine Trail-M névre keresztelt platformját, amelyben a Pineview kódnévre hallgató Atom processzorok foglalnak helyet. Az új rendszer az előző generációs megoldásoknál teljesítményben ugyan nem, de fogyasztásban már annál inkább kínál előnyöket. A hivatalos bejelentést követően egyre több gyártó rántja le a leplet Pine Trail alapokon nyugvó termékeiről: az ASUS után most az MSI, a Dell és az ECS is ízelítőt adott abból, hogy 2010 januárjának elején milyen termékek lephetik majd el az üzletek polcait.

Dell Inspiron Mini 10, immáron Pine Trail változatban is


A Dell Inspiron Mini 10-es netbookokkal készül a Pine Trail valódi rajtjára, amelynek alkalmával maguk a netbookok és nettopok is elérhetővé válnak. Az új Inspiron Mini 10 belsejében  az 1,66 GHz-es egymagos Atom N450-es processzor mellett 1 GB memória, valamint egy 160 vagy 250 GB-os adattároló kapacitással rendelkező mobil merevlemez is helyet foglal. A videó vezérlő szerepét a GMA 3150-es egység tölti be, a rendszer tápellátásáról pedig választásunktól függően három- vagy hatcellás akkumulátor gondoskodhat. A hatcellás energiaforrás kilenc és fél órányi üzemidőt kínál egyetlen töltéssel, ami egyáltalán nem mondható kevésnek. Az újdonság 10.1 hüvelykes képátlójú kijelzővel büszkélkedik, a megjelenítőből 1024 x 600 pixeles és 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemelő változatok egyaránt elérhetőek lesznek.


Kissé furcsán hangzik, de a továbbfejlesztett Inspiron Mini 10 csuklótámasza foltálló kivitellel rendelkezik. A netbook a 10/100 Mbps-os Ethernet port mellett WiFi adaptert, opcióként Bluetooth adaptert és 3G modult is tartalmazhat, a konfiguráció alapára 299 dollár lesz. A gyártó a készülékhez opcióként Broadcom Crystal HD videó vezérlőt is kínál majd, amely a HD filmek és videók hardveresen gyorsított lejátszásáért felel, de az opciós kínálatban beépített HDTV tuner, GPS vevő és térhatású hangszórók, valamint 720p-s kijelző is szerepel, persze ezek mind-mind felárért lesznek elérhetőek.

Az MSI sem marad ki a sorból: jön a Wind U130 és a Wind U135

Az MSI első körben két új netbookal készült a Pine Trail platform hivatalos bejelentésére: az egyik modell az MSI Wind U 130-as, míg a másik a Wind U 135-ös típusjelzést kapta. Mindkét készülék esetében egy ledes háttér világítású 10 hüvelykes, 1024 x 600 pixeles natív felbontás mellett működő LCD kijelzőt találunk, továbbá közös tulajdonság az 1,66 GHz-es Atom N450-es processzor és az 1,3 Megapixeles beépített webkamera is. A netbookokat a gyártó felvértezi az ECO Engine technológiával is, ami energiatakarékos működést garantál, így az egyetlen töltéssel elérhető akkumulátoridő pozitív irányba változik.

MSI Wind U135
A friss jövevények WiFi és Bluetooth támogatással egyaránt rendelkeznek, ám a 3,5 G WiMAX adapter csak opcionális, azaz feláras kiegészítő. A Windows 7-es operációs rendszerrel ellátott újdonságok a következő hónap folyamán kerülhetnek a boltok polcaira. A netbookok közül az U130-as modell 229 fontba, míg az U135-ös változat 279 fontba fog kerülni az Egyesült Királyság területén. Az U130-as változat fekete és hófehér színben lesz elérhető, míg az U135 négyféle színben érkezik: a választékban szerepel a cseresznye vörös, a kék, a fekete és az ezüst festés. A gyártó a jövő év elején a Wind U140-es és Wind U160-as nettopokkal is piacra kép majd, ám ezekkel a készülékekről  még annyi információ sem áll rendelkezésre, mint az U130-as és U135-ös modellekkel kapcsolatban.

Az ECS inkább a nettopok szegmensében próbálkozik

A sok netbook után következzen egy különlegesség. Az ECS az elsők között mutatta be Pineview processzorral ellátott Mini-ITX alaplapját, amelyben a nettopokkal ellentétben már nem egymagos N450-es, hanem kétmagos D510-es Atom processzor teljesít szolgálatot, amely némi rugalmasságot kölcsönöz a rendszer számára. A TIGT-I névre keresztelt alaplap passzív hűtéssel büszkélkedik, a rendszerben egy 1,66 GHz-en ketyegő kétmagos Atom D510-es processzor teljesít szolgálatot, mint azt fentebb már említettük. A videó vezérlő szerepét ezúttal is egy, a processzorba épített Intel GMA 3150-es egység tölti be. Az alaplapon két darab DDR2-800-as memóriafoglalat van jelen, amelybe hagyományos DDR2-es asztali memória modulokat pakolhatunk. A termék két darab SATA 3 Gbps-os porttal, egy IDE porttal, egy PCI Express x1-es slottal és négy darab USB 2.0-s csatlakozóval büszkélkedik. A sorban helyet kapott még a 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlő, valamint a beépített HD Audió vezérlő is.


Az alacsony fogyasztású, kompakt felépítéssel rendelkező alaplap várhatóan január elején jelenik majd meg kereskedelmi forgalomban csak úgy, mint a fent bemutatott netbookok. Az újdonság ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem osztott meg információkat az ECS.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!