iPon Hírek

Pirate Google: a "legális" torrentkereső?

Dátum | 2009. 04. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Ötletesen mutatott fityiszt a nemzetközi média-terrorszervezeteknek egy ravasz emberke, mégpedig oly módon, hogy a Google és a PirateBay "összeházasításával" megalkotta a The Pirate Google-t.

Ez pedig - kissé talán paradox módon, de mégis - egyszerre sokkal kevesebb és sokkal több annál, aminek látszik. Kevesebb, mert tulajdonképpen nem egy új szolgáltatásról van szó, hanem egyszerűen csak egy olyan oldalról, amellyel kifejezetten torrent-fájlokat kereshetünk a Google-el, amint azt maga az alkotó is elmondja: ugyanezt érhetjük el, ha a Google-es kereséseinket kiegészítjük a "filetype:torrent" utasítással; ő tehát csak egy külön oldalt csinált az ilyen keresésekhez.

Ugyanakkor azonban több is, mivel ezzel - amint arra szintén rámutat ő maga is - nagyon szépen kidomborítja a fent említett terrorszervezetek (így pl. az IFPI) kettős mércéjét, szemléletesen bizonyítva, hogy a Google valóban tudja gyakorlatilag ugyanazt nyújtani, amit a PirateBay és más torrent-oldalak is, de őket ennek ellenére nem zaklatják, mivel kellően hatalmasak ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat, így - rutinos kisiskolás zsarnok módjára - csak a kicsi, független és védtelen oldalakra szállnak rá.

Kérdéses persze, hogy elérhet-e valamit ez a kezdeményezés, de mindenféleképpen egy ötletes és jópofa megoldás, ami egyben kellően figyelemfelkeltő is; kalapot le az alkotó előtt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Yeffy DJ
2009.04.23. 14:06
VISSZA A HIRHEZ

Nagyon komoly!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fecaa
2009.04.23. 17:02
"mivel kellően hatalmasak "->

Ez annyira mutatja,hogy megy ez!
Amit szabad Jupiternek,nem szabad kis ökörnek.
Pénz beszél,mint mindig.
Akinek van,annak mindent szabad,ennyi.
(Nem mintha a torrentet támadnám...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ossyni
2009.04.23. 17:13
Szerintem meg a vége az lesz, hogy szépen letiltja majd a google az ilyen tipusú keresőket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sarocker
2009.04.23. 17:22
Azért azt ne feledjük, hogy a Google egy ÁLTALÁNOS célú kereső, míg a The Pirate Bay kifejezetten TORRENTEKRE specializálódott. Ezen felül a Google nem tart fent szervert kifejezetten torrent fájlok részére, míg a The Pirate Bay célja pontosan ez, egy torrent gyűjtőhely. A bíráskodóknak abban is igaza van, hogy ha felmerül, hogy valaki jogsértő tartalom megosztásához szükséges torrent fájlt helyez el a szerveren, akkor azt el kell távolítani. Viszont az is igaz, hogy nem feltétlenül az üzemeltetők feladata felderíteni, hogy mi a jogsértő, és mi nem az.

Félreértés ne essék, én szimpatizálok a "kalózokkal", nagyon sok hasznos dolgot töltöttem le a The Pirate Bay segítségével, de az is igaz, hogy valószínűleg nem véletlenül kapta a The Pirate Bay nevet az oldal. Mint ahogy az is igaz, hogy a jogvédők elvetik a sulykot, és a Google sem tehet arról, hogy jól működik a keresője. Pontosabban "tehet róla", de arról, nem, hogy jogsértő tartalmakat is megtalál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.04.23. 19:02
"Google nem tart fent szervert kifejezetten torrent fájlok részére"
The Pirate Bay se ..., ez is csak egy kereső, semmi más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tomato
2009.04.24. 21:30
De gondoljunk csak bele - miért is kell a nagysebességü NET egyre több embernek ? netezgetésre? fórumozgatásra ? csevegésre ? NEEEM

Torrentezésre, namármost, ha tisztára lemosnák e lehetőséget - magam is leuppolnám a netem 2MBitre , mert minek kéne több ? Meg sok-sok-sok ember ország/világszerte . Nem hinném hogy ezt akarnák elérni... hiszen az előfizetőkből élnek ... a szolgáltatók. Én ezért reájuk vetnék ki némi jogdijat és azt osszák szét azon a címen ... elég jó pénzért adnak sávszélt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!