iPon Hírek

Piros évet vár a HP

Dátum | 2010. 05. 19.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Hewlett-Packard Co. negyedéves eredményei jobbak lettek a vártnál és a világ legnagyobb PC-gyártója javította éves nyereség-előrejelzését is. A HP, amely árbevétele alapján a világ legnagyobb technológiai vállalata, 2,2 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét üzleti évének április 30-án végződött második negyedében az egy évvel korábbi 1,7 milliárdról. Az árbevétel 13 százalékkal, 30,8 milliárd dollárra nőtt - az elemzők mindkét adatnál kisebbet vártak.

A nyomtatóüzletág nyolc százalékkal növelte profitját, ami duplája az első üzleti negyedévben elért bővülésnek. Ez az ágazat hozza a HP árbevételének ötödét és az üzemi nyereség harmadát. Rácáfolva a szakértők várakozására mind a lézerprinterek, mind a tintasugaras nyomtatók iránt erős a kereslet.

A vállalatok megkezdték elhalasztott informatikai fejlesztéseik pótlását - legalábbis ennek egyértelmű jele, hogy a nagy teljesítményű szerver számítógépek forgalma 54 százalékkal ugrott meg. Ez a folyamat segíthet ellensúlyozni az euró gyengüléséből fakadó kedvezőtlen hatást - a HP árbevétele háromötödét szerzi az USA-n kívül.

A vállalat sokoldalúságának - a PC-forgalmazás mellett, erős printer- és szolgáltatási ágazata is -, továbbá szigorú költséggazdálkodásának köszönhetően viszonylag jó bőrben vészelte át a válságot. A cég az üzleti környezet javulására építve a korábbi részvényenként 4,37-4,44 dollárról 4,45-4,50-re emelte 2010-11-es üzleti évére adott profitvárakozását.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!