iPon Hírek

Planetary Annihilation - Dobozos Early Access

Dátum | 2014. 07. 02.
Szerző | Mastigias
Csoport | JÁTÉK

A Planetary Annihilation Kickstarteren kezdte meg hódító útját, még 2012-ben. A kitűzött 900 ezer dolláros célt jócskán túlszárnyalták a készítők, összesen 2.229.344$-t (~505 millió Ft) kaptak a lelkes adományozóktól. A fejlesztés azóta is zajlik, a korai hozzáféréstől vissza nem rettenő játékosok pedig 46€-ért (~14 ezer Ft) már játszhatnak is az aktuális verzióval a Steam Early Access keretein belül. Idáig rendben is van a dolog, arra azonban még nem volt példa, hogy egy Early Access játékot dobozosan is kiadjanak. Ezidáig.
A fenti képet egy szemfüles Reddit felhasználó, kamauaf posztolta, aki az Egyesült Királyságban szúrta ki a Planetary Annihilation Early Access dobozos változatát a GAME áruházlánc egyik üzletében. Nem csalás, nem ámítás, a GAME weboldalán is megrendelhető a dobozos változat, 40£-s áron (~15 ezer Ft) - ezért az árért persze a későbbiekben megkapjuk a teljes változatot is. Ezen felül a fejlesztő Uber Entertainment is megerősítette a dolgot, Jon Mavor, a játék rendezője az alábbiakat nyilatkozta a Game Informernek:
"Az Ubernél folyamatosan próbálkozunk újítani az üzleti modellen, a teljes fejlesztés alatt. Végig terveztük egy dobozos verzió megjelentetését, és ez a korai hozzáférésű kiadás a kísérletező természetünk eredménye. Amióta a korai hozzáférés ilyen remekül működik, partnerünk, a Nordic úgy gondolta, megérne egy próbát a dobozos kiadás, mi pedig egyetértettünk velük."
Amikor azt kérdezték meg tőle, miért kell egy befejezetlen játékot dobozosan is kiadni, így reagált:
"Az igazi kérdés, miért ne? Végül is ugyanazt a játékot kapják meg, csak korábban. Változó világban élünk, és reméljük, hogy tovább folytathatjuk az új és innovatív utak kipróbálását, miközben játékokat készítünk."
Érdekes elgondolás ez az Ubertől, sokan viszont nem osztják Mavor optimizmusát, a Redditen szinte már vérre menő viták folynak a témában. Ti mit gondoltok róla?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. nedcoleman
2014.07.02. 10:32
A demok meglétét sokkal jobban hiányolom.. !

Az early access végülis egy "fizetős demo" ami ráadásul nem tükrözi a végeredményt illetve, hogy egyáltalán milyen is lesz az a végeredmény.

Persze beneveztem a Planetaryba és nem bántam meg, de volt már olyan game amikor igencsak belenyúltam vagy mellé.
Manapság már a kiadott játékok is csalódást okoznak hiszen más amit mutatnak egy gameplay videoban és a nagy mű igen távol áll tőle.

Részemről ha nincs demo akkor try before buy van - ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kobest
2014.07.02. 10:35
Nem igazán értem a vérre menő vitákat. A fogyasztónak ki van írva jó nagy betűkkel, hogy "early access edition."

Nem is beszélve arról, hogy a dobozos kiadásokból már nincs sok, sőt, most már eljutottunk odáig, hogy egy-két dobozban is csak egy letöltőkód van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Chif52
2014.07.02. 10:43
Nekem megvan az early access és nem bántam meg bár a Demo-k tényleg lényegesek és kár, hogy kevés van belőlük.
a "try before buy" nálam is játszik ... sokszor megszerzem a játékokat bizonyos karib tengeri oldalakról és ha tetszik akkor később meg is veszem.
Személy szerint tetszik a dobozos kiadás ... jó ha megvan Steam-en, de nem ugyanaz ha ott virít a polcon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester Kobes...
2014.07.02. 11:04
A gond ott van ha mégsem fejezik be a játékot.

A try before buy egy teljesen normális felfogásra vall. Manapság vakon megbízni egy fejlesztőben színtiszta ostobaság. Sőt manapság már a fejlesztők is csak fizetős bétákat adnak ki, látva a tengernyi frissítést amik napokkal hetekkel később ki vannak adva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. TeslaGoD
2014.07.02. 11:09
Én sem értem mit lehet ezen vitázni. Ha digitális formában van early access, akkor ha a kiadónak megéri, miért ne lehetne dobozosan is? Elvégre a rendes játékoknak is megvan az a vásárlótábora, akik dobozosan vásárolnak. Manapság már egyébként sincs nagy jelentősége a dobozos kiadásoknak, régen ugyan a tulajdonképen végleges játékot kaptuk meg a lemezeken, de manapság, a gyors internet világában, így is egyre több frissítés, bővítés, vagy javítás jelenik meg a játékhoz, szűkös határidők esetén sokszor nem is kerülhet fel a végleges verzió a lemezre a gyártási idő miatt, és eleve 1-2 dolog első napos frissítésben jön, így tulajdonképpen a dobozos verziók csak a letöltést, vagy annak egy részét spórolják meg. Magánál az early access dolognál is ott van ez a vita, hogy "minek eladni a játékot még mielőtt kész lenne". Nevetségesek az emberek, hogy már az is baj, ha valamire lehetőség van. Akinek kell a dobozos játék, illetve már a fejlesztés alatt álló játékkal is játszana az megveszi, akinek meg nem kell, az majd megveheti a végleges verziót akár dobozban, akár digitálisan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kobest Szefm...
2014.07.02. 11:25
Persze, az jogos, talán ennek a veszélyét még feltüntethetnék valahogy. (Bár a jogi csapattal úgyis bebiztosították magukat.) Talán a PA-t ez a veszély nem fenyegeti.

Én sem értek egyet ezzel az early access áradattal, de ha már csinálják, akkor lényegében mindegy, hogy dobozos-e vagy sem.

@TeslaGoD: Hja, amikor a dobozos Wolfenstein: The New Order DVD-je 40 gigát pakol fel a lemezre, viszont utána még 15-t le kell tölteni, az elgondolkodtató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Darky
2014.07.02. 12:22
Ők legalább ráírták, hogy fizetős béta, BF4-re nem volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vash_hu Darky
2014.07.02. 17:51
Pont ezt akartam írni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TeslaGoD
2014.07.02. 21:49
Mindenképpen igaz, hogy manapság sok kiadó/fejlesztő eléggé szűkösre veszi a megjelenési határidőt, és sok foltozásra szorulnak egyes játékok, így érthető, hogy a bizalom megingott az emberekben a fejlesztőkkel szemben. Viszont szerintem érdemes a másik oldalt is szemügyre venni, mert bizony a vásárlók is változtak, nem csak a fejlesztők. Régen a játékok milyensége, felépítése 95%-ban a fejlesztőktől függött, a vásárlók kb. teljes egészében az ő szüleményüket vették kézhez. Manapság sokan beleszólási lehetőséget adnak a játékosoknak a játék fejlesztésébe, ami nagyon klassz dolog, viszont így sokan eléggé elkorcsosultak. Rengeteg az olyan vásárló, akik ettől a dologtól eszméletlen beképzeltek lettek, és azt hiszik, hogy ők attól, hogy valamiért fizetnek, vagy fizetni fognak, valóságos mártír szentek, és elvárják, hogy az adott címet 100%-ig az ő személyes ízlésükre faragják. Például ott van az Euro Truck Simulator 2. A fejlesztők kiadtak egy viszonylag olcsó (6K megjelenési ár), teljes értékű játékot, tudni lehetett mi lesz benne, mi nem, nem reklámoztak valótan dolgokkal. A fejlesztők a megjelenés után lassan 2 évvel is folyamatosan fejlesztik, bővítik a játékot a korai bugfixeken felül, licenszeket szereztek, és továbbra is tervezik az ingyenes frissítéseket. Ennek ellenére a vásárlók magas hányada folyamatosan veri az asztalt a "lassú" tartalom megjelenések miatt, új infókat követelnek a több postban néhány napja részletezett következő patchről, és csak az ő fejükben létező, fejlesztők által soha meg sem említett, irreális tartalmakat követelnek. Csak arra akarok kilyukadni, hogy sajnos nem mindig a fejlesztő/kiadó a rosszabbik fél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2014.07.03. 11:12
Eljutottunk oda hogy már dobozos formában lehet igéreteket venni?

Amúgy ez az egész a politikára emlékeztet, mert ott is bizalmat szavazunk előre négy évre és fizetünk, hogy jól dolgozzanak és vezessék az országot. De mindig átvernek bennünket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TeslaGoD 5hR3k...
2014.07.03. 15:23
A hasonlat jó, a különbség csak az, hogy az országot mindig vezetnie kell valakinek, de a játékkal megtehetjük, hogy csak akkor fizetünk érte, ha már készen van, maximum ha mindenki így tesz, akkor nem lesz belőle semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KisDre nedco...
2014.07.03. 15:30
a Demo az ingyenes kipróbálási lehetőség
az Early Access lényegében alfa-béta fázis és ha úgy adódik még beleszólásod is lehet a játékfejlesztésébe

Ilyen szempontból nekem nagyon nem "fizetős demó"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!