iPon Hírek

Platformmá nőtte ki magát a Facebook Messenger

Dátum | 2015. 03. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Facebook fejlesztőcsapata folyamatosan dolgozik azon, hogy a Messenger egyre jobbá válhasson, és az F8 fejlesztői konferencián igazán nagy jelentőséggel bíró változtatásokkal álltak elő. Az üzenetküldő szolgáltatásból ezek által egy teljes platform lett.
A Facebook Messenger mostantól egy nyitott API-val rendelkezik, amin keresztül a harmadik féltől származó alkalmazások hozzáférhetnek a felületéhez, és a saját tartalmaikat továbbíthatják rajta. Lényegében beépülhetnek a különböző képességeik révén a Messengerbe. A Facebook pontosan tudja, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg, és éppen ezért úgy indította el az új funkciót, hogy máris szép számmal akadnak olyan appok, amik a Messengeren keresztül tudnak majd üzenni. A vállalat által publikált listán közel 50 név szerepel, ezek javarészt olyan megoldások, amelyek valamilyen kép, animáció, illetve videó- vagy hangfelvétel készítésére és küldésére biztosítanak lehetőséget. De persze akadnak komolyabb szerepvállalók is, ilyen példának okáért az ESPN vagy a The Weather Channel, amivel előreláthatólag pillanatok alatt megosztható majd a várható, vagy adott esetben az aktuális időjárás.
Érdekesség, hogy még egy magyar név is feltűnik az említett lajstromon. Nevezetesen a ClipDisről van szó, amely szintén a multimédiás vonalat fogja erősíteni, méghozzá a begépelt szöveges üzeneteket kreatív módon összeollózott videók formájában kelti majd életre. Fontos kiemelni, hogy minden ilyen „üzenet” megtekinthető lesz a Messengerben anélkül, hogy a másik félnél telepítve lenne az az alkalmazás, amivel a szóban forgó tartalom létre lett hozva. Ugyanakkor a Facebook érhető módon azt szeretné, ha elterjednének, illetve mély gyökeret eresztenének ezek az újdonságok. Éppen ezért minden harmadik féltől származó applikációval alkotott üzenetnél megjelenik majd a sarokban a telepítésre sarkalló gomb, illetve az, hogy milyen programról is van szó pontosan. Ez el fog tűnni, ha már fel van installálva az érintett alkalmazás, és onnantól a válaszlehetőség szerepel telepítőgomb helyén.
A Facebook másik nagy újítása a Bussinesses on Messenger néven fut. Ez lehetővé teszi majd a különböző vállalakozásoknak, hogy kapcsolódjanak a Messenger apphoz, és a későbbiekben ennek a felületén kommunikáljanak a fogyasztóikkal személyesen. A Facebook valószínűleg azt szeretné, ha hosszútávon az üzenetküldő teljesen begyűrűzne az ügyfélkapcsolat-kezelés területére, és kiváltaná az eddigi kapcsolattartási módokat (vagy éppen integrálná azokat az új API révén). Ezek a Facebook szerint vagy pénzbe kerülnek vagy ugyan ingyenesek (így például az e-mail), de körülményesebb a használatuk egy hosszabb beszélgetésnél, mint a Messengernek. Egy szállítmányozásért felelős vállalatnál így például sokkal rugalmasabban és közvetlenebbül lehet rendezni, ha megváltozott egy rendelés tartalma, vagy valami nem stimmel a végösszeggel – mert hát ilyen problémák azért előfordulnak, és néha nem egyszerű rendezni a sorokat.
Korábban már arról is hallani lehetett, hogy a Facebook pénzküldési lehetőségen is dolgozik az alkalmazáson belül. Nem kizárt, hogy ez is a Business on Messenger részét képezi majd. Ezzel akár ki is lehetne váltani az egyébként néha eléggé körülményes banki átutalásos fizetési lehetőséget egy vásárlás során. A megújult Facebook Messenger természetesen az androidos és az iOS-t futtató okostelefonokon is elérhető lesz, azt viszont nem tudni, hogy a Windows Phone esetében mire kell számítania a felhasználóknak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Shinjiii
2015.03.27. 08:17
Örülök neki. Hogy rohadna rájuk az a sok szar, amit ránk akarnak tukmálni az alkalmazáson belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. khaun
2015.03.27. 08:31
"A Facebook fejlesztőcsapata folyamatosan dolgozik azon, hogy a Messenger egyre jobbá válhasson..."

Vajon mi lenne, ha nem foglalkoznának vele, mert nála már csak a Hangouts rosszabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Supra
2015.03.27. 09:04
Jah, platform lett, és most már nem csak a sz@r alapprogram hibái miatt kell aggódni, hanem az interface, és az ahhoz kapcsolódó összes programéi miatt.

Köszönjük Emese! Izé, facebook... Hol lehet lájkolni a "nem kérünk több ajándékot" oldalt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6...
2015.03.27. 09:20
Már a messenger bevezetése az fb appon kívül is marha nagy baromság volt. Azt is gyűlölöm, hogy wp-ben megtiltották, hogy a sima üzenetek közé épüljön.
De szerencsére a program amúgy fos is, lassú is, és az aksit is eszi, ha használod, pedig csak egy szaros üzenetküldő alkalmazás.

Miért nem tudnak maradni a seggükön és egy messenget csinálni, ami normálisan működik. Nem többet, csak egy rohadt messengert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. potkeny
2015.03.27. 09:36
"Platfommá"

Szép piros aláhúzás
(Előnézetben, az itteni címben, még a böngésző fülön megjelenő szövegben is..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DemonDani potke...
2015.03.27. 10:34
Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. humaniod
2015.03.27. 11:39
Úgy hiányzott már egy plusz Platform, mint egy falat kenyér! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dzsuz87
2015.03.27. 11:56
Az IRC és az MSN végjátéka kísértetiesen hasonlóan indult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6... dzsuz...
2015.03.27. 12:09
Remélem, hogy ugyanarra a sorsra jut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gabesz9920 khaun
2015.03.27. 13:46
Bocsi, de nem értek egyet veled...Hangouts sokkal üzemidő barátabb, dinamikusabban működik, nem is erőltet rám minden szart. Egyetlen baj vele, hogy nincs úgy elterjedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.27. 14:03
Jó, túloztam, de az üzenetküldő rendszere és az erőforrásigénye borzalmas. Én nem telefonálok vele, nem írok vele sms-t, nem fűzök hozzá ezt-azt, én csakis kizárólag chatelni szeretnék vele. Ezen a téren meg a korábbi Gtalkhoz képest nem teljesít jól.

Míg Gtalk vígan működött 512 MB RAM-mal is (mobilról beszélek természetesen, hiszen ez is azzal kapcsolatos), a Hangouts már képtelen volt értelmesen funkcionálni úgy, köszönhetően a sok extra felesleges funkciónak, ami belassítja. Azóta új telefonom van, már nincsen gond a sebességgel, de egy probléma még megmaradt: buta az üzenetküldés. Mármint konkrétan hülye. Az egy dolog, hogy képtelen rendesen szinkronizálni a desktop Hangouts alkalmazással, mert állandó (direkt ki van kapcsolva sleep) wifi kapcsolattal is úgy dönt, hogy inkább nem szinkronizál, viszont ha pl. 2-3 nap után megint használom mobilon is, soronként gyorsan bemásolja az üzenetváltásokat, és míg ezt nem tette meg így, addig nem lehet rendesen használni sem. Ne már, miért nem lehet egyszerre az egészet? E mellett néha random kézbesít hetekkel azelőtt írt üzeneteket.

Csak azért használom, mert muszáj, 4.4 óta már képtelenség ráerőszakolni a telefonra a Gtalkot, más értelmes alternatíva meg nincsen. De az igaz, hogy legalább akksit nem szívja le, az viszont közröhej, hogy iOS alatt jobban működik, mint Androidon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kerty
2015.03.27. 15:34
Használjátok a harmadik világnak gyártott proli verziót, azt kész is. Nincs tele ennyi sz@rral és nem kell neki indokolatlanul sok hely/erőforrás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gabesz9920 khaun
2015.03.27. 16:03
Egy kis ellentmondás: "erőforrásigénye borzalmas"....."De az igaz, hogy legalább akksit nem szívja le".

Én is csak chatelére és nagyon ritkán videohívásra használom.

512 MB RAM...szinte meg sem röccen a program. // Prestigio multiphone 4040 duo.

Szinkronizálás, random üzenetküldések: soha nem tapasztaltam ilyen hibát, ráadásul ha írnak nekem, szinte ugyanabban a pillanatban csipog a telefon meg a notebook---> notebookról elkezdek chatelni és a telefon csendben marad, el sem indul az app, még az állapotsávról is eltűnik, nem úgy mint a FB messenger

Nem állítom hogy hülyeséget írtál, más telefon, más felhasználó, de azért ne nevezd röhejesnek / hülyének. (mellesleg az ismerőseim sem panaszkodtak még)

Szerk.: A gtalkot nem ismerem, arról nem tudok véleményezni.
+ eddig amit Google csinált és igényem van a használatára, minden megfelelően, egyszerűen működött, lásd.: Google Keep, Maps, Translate, Hanouts, Chrome, Drive, Gmail, Youtube
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bighlo
2015.03.27. 16:43
akkor ez olyan lesz mint anno MSN volt beépített vírus és joke kereső engem már alapból az felháborított amikor külön appot kellett telepíteni facebook mellé, hogy tudj üzenni
Még jó, hogy töröltem az acc-om és az app-okat is azóta nem fagy le a telefonom sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.27. 20:11
Már nem azért,de a magyar és az angol között elég nagy a különbség tudtommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun
2015.03.28. 17:50
Na oké. Áttérek hangoutsra végleg...
Szopadék f@szbúk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smith166
2015.03.28. 18:14
Ennyi értelmes hozzászólást egy kupacban. Ezeket a kiegészítőket nem lesz kötelező telepíteni. Csak aki akarja.

Amúgy IOS-en hibátlan a fb messenger és a google hangouts is. Egy bajom van csak mindkettővel, mégpedig az hogy nincs gyári natív kliens OS X-re, de windowsra se. OSX-en és Win-en is a buzi böngészőben kell használnom.
(Bar OS X-en ott a ChatHead ami azért egész jó)

Én ezeket használom mobilon, állandó jelleggel:
- Facebook Messenger
- Hangouts
- BlackBerry Messenger
- Skype
- Viber
- iMessage

Egyikkel sincs bajom, és nem merül extrém módon a telefonom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.29. 21:57
Hagyjad már, ez volt a legértelmesebb ötletük hogy szétszedték, végre nem kell annak a szarnak a telefonomon lennie, elég csak a messenger
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!