iPon Hírek

PlayStation 3: feltörve?

Dátum | 2010. 01. 27.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

George Hotz (alias Geohot) ma közzétette a PS3 hack-jét, hogy mások ez alapján továbbléphessenek és felfedezhessék a rendszert. Lássuk miről is van szó dióhéjban: a Slim előtti PS3-aknál lehetőség van egy másik operációs rendszer telepítésére a merevlemez felosztásával, ez az OtherOS opció (megjegyzés: a gép a saját rendszerét GameOS-nek hívja). Geohot egy feltelepített Linux alól próbálkozott, míg végül talált egy apró lehetőséget a memória busz kezelőjében, amivel képes volt egy kis lyukat létrehozni a memóriában, lefoglalni magának némi területet, ahová azt írhat, amit csak akar. Innen továbbhaladva ezt a lyukat szélesítette ki, hogy elérhető legyen a teljes memóriaterület.

Egy Linuxot, valaki?
Erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy ezt el lehet e fogadni annak, hogy a rendszert feltörték, hiszen csak a feltelepített Linux alól sikerült hozzáférni a processzorhoz és annak memória területéhez, de ennek gyakorlati haszna még nem sok van, a GameOS sértetlen. A PlayStation 3 ráadásul a valaha készült legkomolyabb védelemmel ellátott konzol, és bár az első védelmi vonala megroggyant, még van mögötte pár. Az Xbox 360 például a DVD meghajtó kódolatlan firmware-nek hála esett el olyan gyorsan, míg a Wii annak köszönhette első törését, hogy a hardvere nagyrészt örökség a GameCube-ból, aminek hibái pedig már jól ismertek voltak. A PS3 mesterkulcsa, a Cell processzor gyorsítótárában tárolt kódoló algoritmus és a Blu-ray meghajtó kódolt firmje még ismeretlen (a PSP mesterkulcsát se ismerjük még, hiába a sok tört firmware), így ha készül is utóbbihoz törés, azt a következő rendszerfrissítés felülírhatja. Nem szeretnénk mélyebben belemenni a témába, akit érdekel, annak nagyon ajánljuk a DigitalFoundry cikkét róla, a többieknek pedig feketén-fehéren: senki ne számítson rá, hogy a közeljövőben PS3 játékok kezdenek feltűnni torrent oldalakon. Ráadásul Hotz maga is kifejtette, hogy NEM támogatja a kalózkodást, és jobb dolga is van mint firmwareket írni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. JamesBond
2010.01.27. 21:35
Ez nem mai hír
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. YuGabe
2010.01.27. 21:50
A PS3 is csak azért nem lett feltörve, mert Blu-Ray van benne, ezért a kalózoknál nem népszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. iker222
2010.01.27. 21:50
hát nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler James...
2010.01.27. 22:27
Hamarabb szólt, hogy szerinte feltörte a PS-t, de érdemi információkat nem osztott meg. Ezt a saját blogján 26-án este 18.00kor tette elérhetővé ami itteni idő szerint éjfél után volt, és a DF cikk is ez után került fel. Ez előtt max szenzációhajhászásból lehetett megírni, szóval akkor mikori is a hír?

http://geohotps3.blogspot.com/2010/01/heres-your-silver-platter.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lew000
2010.01.27. 22:28
én már láttam ps3 játékot torrent oldalon (még régebben)
és aki feltette még komolyan is gondolta...

"senki ne számítson rá, hogy a közeljövőben PS3 játékok kezdenek feltűnni torrent oldalakon"
vagy kitudja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lew000
2010.01.27. 22:29
egyébként már múlthét pénteken ott volt a blogján hogy "I have hacked the ps3"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2010.01.27. 23:03
lew000: Mert egy blu-ray meghajtóval a fájlokat levadászhatod, de a kódolás eltűnik szóval igazából azokkal sokra nem mentél. Le is szoktak róla elég hamar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. YuGabe
2010.01.27. 23:11
Régebben (még most is) töltöttek/töltenek fel PS3 játékokat, de használhatatlan. Csak megvannak, hogy meglegyenek, hátha egyszer majd valakinek hasznos lesz.
Dehátna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Coyote87
2010.01.28. 13:31
Hát igen Xboxot lehet chippelni a ps3 at nem. ez kinek előny kinek hátrány. láttam mind 2 konzolt és sztem a PS3 grafikára szebb és nincs annyi töltés idő mint az xboxnál. egyik haver is xboxal küzdöd kb másfél év alatt 3-szor jártunk szervízt vele, mire végül megsült. hozzá teszem a készülék törölgetve soha volt és porolva nem dobáltuk rendes hord táskája volt. A chippelést szakértők végezték(Pesti céghez vittük nevet már nem tudok de garanciát is válaltak rá.). sajnos a microsoft op renszer területen sincs a helyzet magaslatán mit várjunk tőle a konzol piacon!? Ugyhogy én a kettő közül a Sonyra teszem a a voksom.Egy tvm van tőlük lassan 13 éves de még nem látta szerelő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Coyote87
2010.01.28. 14:16
*hozzá teszem a készülék törölgetve volt és mindig portalanítottuk, nem dobáltuk rendes hord táskája volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. renato0128
2010.04.04. 09:00
Na igen, ahelyett, hogy egy Sony PS3-as hírnél is a Microsoft-ot és annak operációs rendszereit minősítenéd, olvasd el még kétszer, amit írtál, és nem kell csillagozni.

Mellesleg úgy gondolom, hogy ha Hotz-nak fizetne valamelyik konzolgyártó cég, akkor lehetséges, hogy megjönne a kedve firmwareket írni.
Ha találnak egy hackert aki elérhetővé teszi az írott lemezek lejátszását, az komoly eladási visszaesés lenne a Sony-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!