iPon Hírek

Plazma-zseblámpa lehet a jövő fertőtlenítője

Dátum | 2012. 04. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A veszélyes baktériumok elpusztítása és a fertőtlenítés megoldása még jól felszerelt körülmények között sem egyszerű feladat, és kifejezetten nehéz, ha nem kórházi vagy laborkörülmények között kell megoldani. Erre találtak most új megoldást kínai és ausztrál kutatók: ha a fejlesztés működőképesnek bizonyul, a jövőben olyan hordozható „zseblámpákkal” végezhetjük a fertőtlenítést, amelyek hideg plazmát bocsátanak a kívánt felületre és ezzel elpusztítják a mikroorganizmusokat. A kutatók eredményeikről a Journal of Physics D: Applied Physics oldalain számolnak be.
 
A plazma ionizált gáz, az anyag negyedik halmazállapota.  Nagy energiájú folyamatok hatására az anyagot alkotó atomokról egy vagy több elektron szakad le, és a keletkező plazma ionok és szabad elektronok keveréke lesz. Az elektronok szabad mozgása miatt a plazma elektromos vezető és az elektromágneses mezőkkel kölcsönhatásba lép. A gyors mozgású, szabad elektronok másik előnye, hogy atomokkal vagy molekulákkal ütközve hatékonyan pusztítják az emberi szervezetre veszélyes mikroorganizmusokat. Így az élelmiszeriparban évek óta használják fertőtlenítésére.
 
Az orvostudomány nagy reményeket fűz az úgynevezett hideg plazmák alkalmazásához, mivel ezek jól fertőtlenítenek, segítik a sebgyógyulást, valamint a kísérletek alapján segítségükkel lehetséges a rákos sejtek szelektív elpusztítása is. És mindezt az élő emberi sejtek károsítása nélkül teszik. Senki sem tudja pontosan, hogyan zajlanak le az ezt eredményező interakciók, de kétségkívül működnek. Jelenleg úgy tűnik, hogy a plazma hatására reaktív oxigéngyökök képződnek a levegőben, és ezek hatására károsodik a mikrobák DNS-e.

 
Számos tesztelés folyik a plazmasugarak orvosi alkalmazásának optimalizálására, de a prototípusok többsége általában jelentős méretű külső energia- és gázforrást igényel a sugarak létrehozásához és táplálásához. Ezek a faktorok viszont nehézkessé teszik a technológia terepen való alkalmazását, ahol pedig a legnagyobb szükség lenne rá: a sürgősségi ellátásban, természeti katasztrófák vagy fegyveres konfliktusok idején.
 
Hszinpej Lu, a Huazhong Tudományos és Technikai Főiskola (HUST) mérnöke és Kostya Ostrikov, a Sydney-i Egyetemről most előálltak egy olyan megoldással, amely kiküszöböli az előzőekben említett hátrányokat. Prototípusukat egy 12 voltos elem látja el energiával, és nem igényel külső gázutánpótlást sem. Az általuk „plazma-zseblámpának” nevezett szerkezet tehát bárhova könnyedén szállítható.
 
Az elem önmagában kevés lenne a plazma létrehozásához, ezért egy feszültségnövelő eszköz segítségével 10 kilovoltra növelték a feszültséget. A készülék a megnövelt feszültséget 12 vékony acéltűhöz vezeti, amelyekben létrejön a gyorsan pulzáló elektromos kisülés, és végül kibocsátódik a 20-23°C-os plazmasugár. A kutatók elmondása szerint a gyártás száz dollár alatti összegből megoldható.

 
 
A szerkezet teszteléséhez a kutatók vastag rétegekben Enterococcus faecalis baktériumokat tenyésztettek ki, ez a kórokozó nagyon elterjedt manapság, és különösen ellenállónak mutatkozik a hővel és az antibiotikumokkal szemben. A telepeket fél centiméteres távolságból öt percig világították meg a plazma-zseblámpával, majd fluoreszcens festékkel megfestették a baktériumokat: zölddel az élő, pirossal a halott sejteket jelölték.
 
A kontrollminta teljesen zöld maradt, a hideg plazmával kezelt viszont szinte tökéletesen bepirosodott, még 17 sejtréteg mélységben is. Ez pedig jobb eredmény, mint amit a csapat „hagyományos”, vagyis nem hordozható plazmakészülékek használatával elért. A hosszú megvilágítási időre a rengeteg réteg miatt volt szükség, normál esetben ennél sokkal kevesebb mikroorganizmussal számolhatunk. A különálló baktériumok elpusztítása pedig mindössze pár másodpercet vesz igénybe.
 
A plazmakészülék hordozhatóvá tétele nagyon nagy eredmény, mondja Micheal Keidar, a George Washington Egyetem plazmafizikusa: egy tisztán technikai, de a jövő szempontjából rendkívül lényeges problémára találtak megoldást a kutatók. A szlovén Miran Mozetič az eredmények hallatán kiemelte, hogy a készülék azért is nagyon ígéretesnek tűnik, mert mindössze 60 milliwattot igényel egy kisütésenként, ami azt jelenti, hogy nem kell minden használat után elemet cserélni vagy akkut tölteni, vagyis valóban hasznos lehet terepi körülmények között is.
 
A plazma-zseblámpának még számos klinikai teszten kell átesnie, mielőtt forgalomba kerülhet, de a kutatók szerint a készülék jelenlegi formájában is tökéletesen alkalmas a mindennapi használatra. Némileg még kicsinyíteni és optimalizálni akarják ugyan, de az utolsó simításoktól eltekintve bármikor piacra dobható a termék.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Galanodel
2012.04.05. 14:14
Jól hangzik! Lassan tényleg eljön a sci-fi kora.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kapmar
2012.04.05. 14:27
Megy az egyre gyengébb szervezetű embereké...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 kapma...
2012.04.05. 14:45
Igen mert a sok csilivili baktériumölő tisztítószereknek hála teljesen kikapcsol az immunrendszer, viszont ez hasznos dolog lehet a kórházakban műtőkben ahol néha szuper bacik tanyáznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Humbuk
2012.04.05. 14:49
Kapmar ha tudatosan él az ember és nem rohan kezetmosni 2 percenként, akkor az állapot fentartható. A probléma inkább az, hogy az ételeink egyre silányabb minőségűek (igen a zöldség és a gyümölcs is) és ez vezet oda, hogy szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz, ami jótékony hatással lenne az immunrendszerünkre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2012.04.05. 14:57
Humbuk hogy az ételeink egyre silányabb minőségűek Arról a sok kémiai vegyszerről nem is beszélve amit megetetnek velünk mert hogy "nem káros" viszont a huzamosabb összhatást még nem vizsgálták vagy arról nem nagyon beszélnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arin
2012.04.05. 15:41
"Humbuk hogy az ételeink egyre silányabb minőségűek"

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Radon
2012.04.05. 16:49
Végre! Eljött az idő, amikor a Nyugat elkezdhet kínai termékeket másolni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2012.04.05. 20:53
Kicsit olyan telesopposan hat: ", valamint a kísérletek alapján segítségükkel lehetséges a rákos sejtek szelektív elpusztítása is. És mindezt az élő emberi sejtek károsítása nélkül teszik"
Majd a kínai Horst fogja árulni, mint a UPC tv-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Turai
2012.04.06. 06:09
Eddig a kedves szülők a gyereket gyógyszerrel tömték egy köhintés alkalmával most meg majd teszik a plazma szoliba...?
Vajon ennek mi lesz a hosszútávú következménye...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.04.06. 14:25
Turai: Ez van, a végén odáig fajulnak a dolgok(és a technológia odáig jut), hogy mesterségesen lesz ellátva az immunrendszer hatásköre. Ha valakinek pedig nem tetszik a rendszer annak 'lekapcsolják'.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2012.04.08. 10:06
Micsoda hülyeség. Ki lesz olyan hülye aki zseblámpával világítgatja magát?Mosakodni kell és kész. A retket ez sem fogja lehozni a kézről. Meg egy átlagember évente kétszer betegszik meg egy hétre akár mit csinál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2012.04.10. 14:14
Arra én is kíváncsi vagyok, hogy az emberi DNS-ben / sejtekben hogyan nem okoz kárt, mialatt a bacikat leápolja. Vagy arra, hogy mennyi idő kell, hogy erre rezisztens bacik jelenjenek meg (mutálódjanak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!