iPon Hírek

Plazmabombákkal javítanák a rádiós kommunikációt

Dátum | 2016. 08. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Egyesült Államok Légiereje apró plazmabombák felső légköri robbantásával tervezi javítani a földi rádiós kommunikációt. A rádió feltalálása óta közismert tény, hogy az adás éjszakánként sokkal jobb minőségű lehet, mint nappal. Éjjel olyan távoli, több száz kilométerre található állomások is befoghatók, amelyeket nappal nem lehet észlelni. Ennek az az oka, hogy az ionoszféra szerkezete éjszakára megváltozik. Az ionoszféra töltött részecskék rétege a földi légkörben, amely nagyjából 60 kilométeres magasságban kezdődik. A legtöbb földi állomásról származó rádióadás jelei a Föld görbülete miatt külön segédeszközök nélkül nem tudnak 70 kilométernél messzebbre eljutni, ha viszont eljutnak az ionoszféráig, annak határa és a felszín között ide-oda pattogva ennél jóval távolabb is foghatóvá válnak. Éjszakára pedig megnő az ionoszféra sűrűsége, így az sokkal jobban visszaveri a jeleket.
Az ionoszféra működésébe nem először avatkoznak bele a földi szakértők. A HAARP (rövidhullámmal működő, sarki fényjelenséget kutató program) keretében Alaszkában földi antennák hálózatával stimulálták a légköri réteget, hogy a rádióhullámokat jobban visszaverő plazmát hozzanak létre, így tanulmányozva a légkör ezen részét. Gyakorlatilag az új terv is hasonló, csak ezúttal sokkal átfogóbb manipulálás megvalósítását tűzték ki célul a szakértők. Az elképzelés szerint pici műholdakkal, a Masat–1-hez hasonló cubesatokkal juttatnának nagy mennyiségű ionizált gázt a légkörbe, így növelve az ionoszféra sűrűségét. A módszerrel a rádióhullámok hatótávolságának növelésén túl a kutatók szerint a napszél zavaró hatásai is kiküszöbölhetővé válhatnak, így központi csillagunk hirtelen kitörései sokkal ritkábban zavarnák meg a földi kommunikációs hálózatokat. A terv megvalósításához két nagy problémát kell megoldani. Az egyik, hogy egy akkora plazmagenerátort kell kifejleszteni, amely elfér egy 10 centiméter élhosszúságú cubesat belsejében. A másik kihívás, hogy meg kell oldani, hogy a létrehozott plazma eloszlatása irányítható legyen. A Légierő három kutatócsapatnak adott támogatást a terv kidolgozására, és a három közül a legjobbnak tűnő tervezet juthat el a következő fejlesztési fázisba, amikor a plazmagenerátorokat vákuumkamrákban tesztelik majd.
HAARP
Az egyik résztvevő csoport, a General Sciences a Drexel Egyetem kutatóival karöltve dolgozik a megoldáson. Módszerük lényege, hogy vegyi reakcióval hevítenek fel egy fémdarabot, amelynek gőzéből a légköri oxigénnel reagálva plazma keletkezik. Egy másik csapat, amely az Enig Associates és a Marylandi Egyetem kutatóit foglalja magába, ennél hevesebb megoldáson dolgozik. Elképzelésük szerint apró bombákat robbantanának fel, és ezek energiáját elektromos energiává alakítva hevítenék a fémet. A robbanás alakjának változtatásával különböző formájú plazmafelhők hozhatók létre, állítják a szakértők. A projekt egyelőre nagyon kezdeti stádiumában van, így egyáltalán nem biztos, hogy bármi is lesz belőle, hangsúlyozzák résztvevők. John Kline, a Research Support Instruments plazmamérnöki munkacsoportjának vezetője szerint erősen kérdéses, hogy az apró műholdakon lehetséges-e egyáltalán elég energiát generálni a plazmaképzéshez. Mások szerint az alapkoncepcióval is problémák vannak, mivel a célok a felvázolt módszerekkel nem lesznek megvalósíthatók. Amikor egy napvihar megzavarja a GPS-jeleket, a Föld teljes Nap felé néző oldala érintett a problémában, mondja David Last az Egyesült Királyság Királyi Navigációs Intézetének egykori elnöke. Ahhoz, hogy egy ekkora terület védve legyen a Nap hatásai ellen, nagyon nagyfokú és gyors beavatkozásra lenne szükség, amihez néhány piciny műhold biztosan kevés lesz, állítja a szakértő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Smooth44
2016.08.09. 19:30
Hát ez "remekül" hangzik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rottenbull
2016.08.09. 20:14
En csak azt nem ertem, hogy ezek itt bombaznak meg minden, de a telefonomban az akksi alig bir egy napot, milyen tudosok ezek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YellowFlas... rotte...
2016.08.09. 21:50
Kapitalista fajták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba
2016.08.09. 22:35
Szerintem ezek készülnek valamire. Ugyan miért akarnának nagy távolságra rádiózni, mikor ott a mobiltelefon meg az internet ? Csak nem a katonai rádiókhoz kell ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2016.08.10. 07:32
Utóbbi időben sokat romlott a kapcsolat a marsi alakváltó gyíkemberekkel, én is tapasztaltam. Örülök, hogy az amcsik tesznek az ügy érdekében valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dzsuz87
2016.08.10. 10:22
Inkább ezzel "játsszanak", mint a magaslégköri atombombákkal...
Akit érdekel, mennyi minden történt szó szerint és átvitt értelemben is a fejünk felett az elmúlt 60 évben, annak ajánlom olvasmánynak ezt a (magyar nyelvű) Fizikai Szemle cikket:
http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz9506/hiro9506.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szvideo rotte...
2016.08.10. 17:01
Amit te mondasz az teljesen más

mert az hogy mennyid bír a telefon aksija sok mindentől függ .

minden évben halljuk hogy 2szer gyorsabb proci meg 2x nagyobb kijelző 2x nagyobb felbontás stb , és ezek rengeteg energiát fogyasztanak, ezért nem bírja úgy az aksi.

telefonban átlag egy 1350 vagy 2000mAh - aksi van és ez nagyon kevés, és nagyobbat nem tudnak beletenni, mert vastagabb lenne a telefon, amit nem akarnak.

de tessék: Oukitel K10000
ez 3 napot tuti kibír. csak jó vastag (5-8szor nagyobb az aksija mint bármely telefonnak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. macman507
2016.08.10. 17:29
Ez jól hangzik, egészen addig, amíg valamit el nem csesznek és fordított hatást érnek el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mark29
2016.08.10. 21:04
Ez az.. miért nem lepődök meg ? Vajon hogy zajlik egy olyan beszélgetés ami ehhez vezet ?

"-Elnök úr a rádiós kommunikációnk nem megfelelő még a végén az oroszok előnyre tesznek szert "
"-Micsodaaaa, ez nem történhet meg valamit tenni kell az ügyben"
"-Uram ez sajnos az ionoszféra hibája , amiatt nem tehetünk szert előnyre de van egy megoldás..."
"-Hallani sem akarok róla , nem tudom hogy hol van az az ország de csak olyan megoldást fogadok el amiben bombázzák"
"-Igenis elnök úr megtesszük a szükséges előkészületeket"
"- Mi a következő napirendi pont ?"
"-A islamisták még mindig erősödnek uram valamit tenni kéne a közelkeleten"
"-Áh igen a mexikói fal mielőbb el kell készüljön csak úgy tarthatjuk őket kordában"

Komolyan mondom egyre több szarságot találnak ki ezek a gyökerek. Na de remélem csak felettük tűnik el az ózonréteg.Vegyék fel azt a ku*va mobiltelefont és ha ez se elég jó nekik bombázzák le magukat.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!