iPon Hírek

Pluginekkel terjesztené a Google a WebM-et

Dátum | 2011. 01. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Nem sokkal azután, hogy megvonta a HTML5 H.264-támogatást a Chrome-tól, Internet Explorer 9-es és Safari-s pluginekkel tenné még szélesebb körben elérhetővé a WebM-et a Google - ezek várható érkezésének időpontjára vonatkozóan azonban egyelőre még csak becslést sem közöltek.

Megerősítették azonban azt is, hogy a H.264-et nem fogják visszahozni a Chrome-ba - újfent elismételve azt az állításukat, miszerint a Chrome, a Firefox és az Opera együtt elég nagy hányadát fedik le a böngészőpiacnak ahhoz, hogy a HTML5-ben gondolkodó honlapgyártókat rákényszerítsék a WebM, vagy legalább az Ogg Theora használatára.

A Flash-sel és az MP3-mal kapcsolatos ellentmondásokat firtató kérdésekre (hogy ti. ezeket miért támogatják továbbra is, ha olyan nagy hívei a nyílt szabványoknak, és ha állítólag a H.264-et is emiatt vetették el) továbbra sem reagáltak semmit. A legvalószínűbb vélekedések szerint egyszerűen igyekeznek elkerülni mindennemű szabadalmi- és jogdíj-problémát.

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy az egész ügyletből az Adobe húzza a legnagyobb hasznot, mivel a Flash közvetítésével H.264-es videók is lejátszhatóak akár a Chrome-ban is. Mivel pedig nyilván nem akarják az Apple és a Microsoft táborát is szem előtt tartó fejlesztők sem kétszer lekódolni a videóikat, ezért valószínűleg egyszerűen Flash-sel látják majd el a Chrome-osokat. Ez a hozzáállás azonban végeredményben a HTML5 terjedését is lassíthatja, mivel újra a Flash-t állítja a középpontba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Juliska
2011.01.18. 11:16
Csodás. És az AMD-n kívül ki támogatja a WebM videók gyorsítását? Ekkora idiótákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smoke
2011.01.18. 16:43
Szvsz nekem aztán mindegy. Amd-m van, amíg nem szaggat be az 1080p HD video youtubeon addig felőlem azt csinálnak amit akarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2011.01.18. 22:44
"És az AMD-n kívül ki támogatja a WebM videók gyorsítását?"

Mi a WebM tamogatast jelento processzor flag neve?

Olyasmikre gondolok, mint Phenom eseten a processzor kepessegeit leiro flag lista = fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!