iPon Hírek

Pókember hatodik érzékét biztosítja viselője számára egy új technológia

Dátum | 2013. 02. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Illinois-i Egyetem kutatói Victor Mateevitsi vezetésével egy olyan ruhába építhető technológián dolgoznak, amely egy egészen új érzékelési módot garantál viselőinek: a SpiderSense névre keresztelt öltözet révén a felhasználó megérzi, ha túl közel kerül valamilyen objektumhoz. A Pókember különleges veszélyérző képességét imitáló öltözet ilyen módon lehetővé teszi, hogy látásában korlátozott viselője is biztonságosan navigáljon az útjába kerülő akadályok között. Az öltözék apró ultrahang-mikrofonokkal van telepakolva, amelyek az általuk kibocsátott, majd a környezet tárgyairól visszaverődő jelek révén térképezik fel a terepet. Ha egy tárgy vagy személy túl közel kerül, az érintett mikrofonok alatt található piciny robotkarok enyhe nyomást gyakorolnak az adott testfelületre. A fejlesztés jelen szakaszában összesen hét ilyen modult tartalmaz az öltözet, és ezzel csaknem teljes, 360 fokos ultrahangos letapogatásra nyílik lehetőség.

Mateevitsi hallgatói maguk tesztelték a rendszert: az öltözetet felvétele után bekötötték szemüket, majd azt a feladatot kapták, hogy ha úgy érzik, valamilyen irányból valaki közelít feléjük, a rendelkezésükre bocsátott karton dobócsillagokkal „védekezzenek”. A tesztek alapján az önkéntesek esetek 95 százalékában sikeresen detektálták a közeledőt. Az öltözék tömege nem éri el a másfél kilót, és az ígéretek szerint a rendszer első változata rövid időn belül piacra is kerülhet, igaz, még meglehetősen drágán. A prototípus legyártása 500 dollár körüli összegbe került, a kutatók azonban folyamatosan keresik az olcsóbb és egyszerűbb megoldásokat, és úgy vélik, hogy a jövőben ennél jóval kevesebb pénzből is hasonló minőséget tudnak létrehozni. A fejlesztés több területen is használható lehet: Mateevitsi szerint kizárólag a karokra, illetve a hátra telepített szenzorok révén nagyban javítani lehetne például a forgalomban közlekedő biciklisek haladásának biztonságosságán, és persze a látássérültek is rengeteget profitálhatnának egy hasonló öltözékből. A kutatócsoport a továbbiakban azt tervezi, hogy további szenzorok telepítése révén növeli a rendszer precizitását.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Norbert09
2013.02.25. 12:38
Király cucc..csak ilyet se fognak TB-ből venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. freyr
2013.02.25. 13:01
Gondolom kutyák közelébe nem szerencsés ilyennel menni...
OFF: Pókember pókösztönét sose értettem, hogy miért van. Ő gyakorlatilag a jövőbe lát egy-két pillanatra előre, ha veszélyes helyzet közeleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hpeter105
2013.02.25. 17:01
freyr - marvel, ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2013.02.25. 17:21
Pókember nem lát semmit, hanem bizsereg a tarkója, ha valami veszély közeleg, de arra, hogy mi alapján definiálja a szervezete a veszélyt, még Stan Lee sem tudott választ adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nova083
2013.02.26. 13:17
Tudtommal az embernek 6 érzéke van!!! /tapintás,látás,hallás,izlelés,szaglás,egyensúly/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim nova0...
2013.02.26. 13:58
Jah, egyensúlyérzék mi? Akkor vegyük már ide az időérzéket, az esztétikai érzéket, a humorérzéket stb.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sense
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. inferno88
2013.02.26. 14:11
@nova083: Epic Fail!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!