iPon Hírek

Pokemon Go – Minden, amit tudnod kell az őrületről

Dátum | 2016. 07. 11.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Mi is ez? Rég tapasztalhattunk ilyen globális felfordulást egy videójátékkal kapcsolatban, mint amit most a Pokemon Go produkál. A kiterjesztett valósággal operáló program, mely a valódi és virtuális képeket vegyíti össze, egy meglehetősen okos adaptációja a népszerű sorozatnak, ráadásul rákényszerít minket, hogy fussunk, sétáljunk, utazzunk, hiszen így fedezzük fel az újabb, befogásra váró szörnyecskéket és jutalmakat is kapunk. Okostelefonunk vagy tabletünk válik a Pokedexszé, a hátizsákunkká, a tojáskeltetőnkké, illetve kutató- és harceszközünkké is. Rengeteg tennivaló vár ránk, az applikáció még akkor is folytatja a keresést, gyűjtögetést, amikor nem bámuljuk a képernyőt, csak mondjuk épp elmegyünk bevásárolni.
A Pokemonok földrajzi és környezeti objektumokhoz vannak kötve, például a vízi Pokemonokat nagy eséllyel valamilyen vízfelület, tó, szökőkút mellett találjuk meg. Rengeteg Pokemon „él” parkokban. Ha az applikáció egy Pokemont érzékel a közelünkben, vibrálni kezd. A Pokemon befogásához a képernyőt kell néznünk és egy labdával eltalálnunk a lényecskét. A fejlesztő Niantic szerint nem lesznek elérhetetlen helyekre, például vulkánokba vagy az Északi-sarkra helyezett Pokemonok, sem olyanok, melyek veszélyes helyeken tanyáznának, mint amilyen egy útkereszteződés vagy autópálya lenne. A Pokemonok mindig ott lesznek, ahová az emberek elmehetnek értük – a ritka és legendás Pokemonokról még nem döntötték el, mi legyen velük. Jelenleg az első generációs Pokemonok érhetők el, mindegyik saját magassággal, súllyal és harcerővel rendelkezik, sőt, az is lehetséges, hogy ugyanazon helyen két eltérő játékos két eltérő szörnyecskét talál majd. A történelmi emlékhelyek és híres épületek Poke-megállókat rejthetnek, ahol feltölthetjük labdakészletünket és különböző tárgyakat gyűjthetünk. Néha tojást is találunk egy megállóban, ennek kiköltéséhez sétálnunk kell – olykor két kilométert, vagy ötöt, de előbb inkubátor is kell hozzá, ezt vagy megvesszük, vagy találunk egyet, ha szerencsénk van – ebben rejlik az amúgy ingyenes játék egyik fő pénzköltési lehetősége. A Pokemonok fejlesztéséhez több példányt kell begyűjtenünk, ráadásul úgynevezett evolúciós kristályokra is szükségünk lesz, amiket később a felesleges példányok szabadon engedéséhez is használhatunk. A Pokemon-edzőtermeket, melyek szintén híres helyszíneken gyakoriak, a három frakció – kék, piros vagy sárga – közül az egyik birtokolja, a játék elején (pontosabban az ötödik szinttől) kiválasztott csapatunknak megfelelően edzhetjük szörnyeinket, ha a miénk a terep, ha pedig nem, akkor megharcolhatunk érte. Üzleti bombasiker, a Nintendo részvényei az egekben, hihetetlen statisztikák Annak ellenére, hogy a játék ingyenes, amerikai megjelenése óta az iPhone legkeresettebb és legtöbbet a konyhára hozó játéka a ranglistán, olyan appokat taszított le a trónról, mint a Candy Crush Saga vagy a Clash of Clans. Ezek azonban régi motorosok a listán, kérdés, hogy a Pokemon Go meddig bírja majd lendülettel. A fejlesztők háta mögött áll viszont az, hogy bár nem a Nintendo készítette a játékot (csupán a társszerző The Pokemon Company társtulajdonosa), az egész, hatalmas franchise-ra támaszkodhat, a jelek szerint egy majdnem kizárólag Nintendo-platformokkal összefüggésbe hozható világnak is hatalmas lehetőségei vannak a mobiljátékok terén.
Természetesen a japán megacég is profitál a dologból: a Nintendo-részvények óriási ugrásokkal haladnak felfelé, olykor 9 és 10 százalékos növekedés is volt egy kereskedési időszakon belül. Nem igényel túl nagy jóstehetséget, ha azt mondjuk, hogy további emelkedés várható: egy mai hír szerint a Pokemon Go leelőzte a Tinder randiappot is és jelenleg az amerikai androidos készülékek 5.16 százalékára már telepítették. A letöltők több, mint 60 százaléka ráadásul naponta használja a programot, mely így már olyan óriások pozícióját veszélyezteti a napi aktív felhasználók számának terén, mint amilyen a Twitter. Időráfordítás tekintetében sem áll rosszul a lényvadászat, hiszen az átlagos napi 43 perc 23 másodperces használattal lekörözi a Whatsappot, az Instagramot, a Snapchatet, de még a Facebook Messengert is. Nemzetközi megjelenés, avagy mikor lesznek magyar szörnyvadászok? A Pokemon Go jelenleg az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon érhető el hivatalosan – nem hivatalosan több helyről beszerezhető a játék apk-file-ja, hiszen a körmét rágó európai közönség megtalálta a módját, hogy hozzáférjen. Fel is röppent a pletyka, hogy a Niantic kitiltja a tört .apk telepítőinek készülékét, emiatt tömegek kezdték el letörölni az egészet, jobb a biztonság alapon, bár a cég nem kommentálta a dolgot. A nemzetközi megjelenés a következő napokban várható Európa, Japán és Ázsia egyéb területeinek részére, azonban egy időre felfüggesztették a dolgot, míg megoldják a jelenlegi aktív területeken tapasztalható szerver- és egyéb gondokat. John Hanke, a Niantic vezérigazgatója el is ismerte, hogy bár számítottak arra, hogy népszerű lesz a játék, ekkora rohamra nem voltak felkészülve.
Gondok és problémák: a technika ördöge A legnagyobb és legtöbbet emlegetett hiba az, hogy a Pokemon Go valósággal felzabálja a készülékek akkumulátorát, nagyon energiaigényes (bár ezen nem csodálkozom annyira). Emellett az említett szerverproblémáknak köszönhetően a játékosok nem tudtak belépni a játékba, vagy gondjaik támadtak, mikor el akartak kapni egy új Pokemont. Egy másik bug visszaveti a lényecskéket az első szintre. Gondok lehetnek a hanggal is, néhány esetben erős torzításokat tapasztaltak, a GPS szolgáltatás is akadozott. A Niantic jelezte, hogy tudnak a problémákról és dolgoznak a javításokon – addig viszont megállították a további területi terjeszkedést.
Jövőbeli tervek és frissítések A Pokemon játékok egyik kulcseleme, a kereskedés jelenleg még hiányzik a Pokemon Go-ból, de egy jövőbeli kiegészítés tartalmazza majd. A kereskedés módjáról és a bevezetés időpontjáról nem közöltek információt. A Poke-megállókhoz és edzőtermekhez több beállítási lehetőségünk lesz a későbbiekben, kapunk egy globális ranglistát is, melyen a világ legjobb Pokemon Go játékosai szerepelnek majd. Dolgoznak a Pokemonok külsején is annak érdekében, hogy jobban beleolvadjanak a valódi helyszínekbe. Tervezik a dedikált AR-eszközökön, mint a Microsoft HoloLensen való megjelenést is. Kis színesek, melyek nem történtek volna meg a Pokemon Go nélkül Wyomingban egy nő egy hullát talált egy híd alatt, miközben az aktuális Pokemonra vadászott. Missouriban több olyan fegyveres rablást is jelentettek, melyben az elkövetők a Pokemon Go segítségével találták meg áldozataikat: Poke-megállót jeleztek egy elhagyott parkolóban vagy más helyszíneken, hogy odacsalják a játékosokat. Egy férfi Pokemon-vadászatot rendezett a szülőszobán, miközben a felesége épp a gyerekükkel vajúdott. Néhány taxis cég külön utakat szervez Pokemon-vadászok számára, míg egyes üzletekre Pokemon-jelző táblákat fabrikálnak a leleményes eladók. Az ausztrál rendőrség külön figyelmeztetést adott ki az utakon történő lényhajsza veszélyeivel kapcsolatban. Egy férfi háza, mely régen templom volt és az app térképe szerint most is az, véletlenül edzőteremmé vált a programban, ennek eredményeképp vadidegenek tucatjai táboroztak le az ajtaja előtt, teljesen tönkretéve hétköznapi életét. Hogy legyen valami pozitívabb oldala is a dolognak: ismeretlen emberek kötöttek barátságot közös Pokemon-vadászat élményeik hatására, sőt, idegeneket segítettek ki pár dollárral azért, hogy labdákat vagy egyéb felszerelést vehessenek maguknak.
Hogy a magyarországi megjelenés milyen hatással lesz a hazai mindennapokra, még a jövő zenéje, de ha az őrület nálunk is ekkora méreteket ölt, arról biztosan beszámolunk, illetve természetesen teszteljük majd magát a játékot is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. GePLovaG
2016.07.11. 20:51
Nincs semmiféle tört APK... rendes APK van amit bárki el tud menteni egy arra alkalmas fájlkezelővel.

Kezdésből nem vagyunk semmilyen csapat tagja és edzőtermeket sem lehet látogatni. A minimális szint az 5.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Nephin GePLo...
2016.07.11. 21:10
Köszi a kiegészítést, pótoltam, a forrásban csak annyit írtak, hogy a játék elején.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DemonDani
2016.07.11. 21:23
Már egy fertőzött APK is terjed a neten, szóval vigyázva ezzel a letöltögetéssel!

Nem lenne meglepő, ha több ilyen is útnak indulnak "a nagy népszerűségre való tekintettel".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Talgarius
2016.07.11. 22:03
2x 2óra séta a városban, level 5 meglett. Sok pokémont befogtam, de volt aminél kifagyott az alkalmazás, bebugzott. Majd a Gymeket nézem majd meg legközelebb...
Érdekes alkalmazás, de nem egy nagy szám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. HozeManuel
2016.07.11. 22:14
Ez a rablós story priceless Egyébként nagyon jó kis ötlet ez a játék de nagyon remélem hogy mihamarabb betiltják mindenhol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thestock
2016.07.11. 22:30
A cikk utolsó részén szakadtam...
Amúgy zseniális hogy ennyi idő után ismét megőrjítették az embereket.
Nem lesznek veszélyes helyeken chinpokomonok? kár... el tudtam volna képzelni hogy a szellempukimonokat a VIII. kerületben lehessen farmolni. Este odamennek a lelkes gyűjtögetők, és a semmiből megjelennek kolompár pikachuék (mint rakéta csapat) hogy megfosszanak a pokélabdáktól minek következtében lehet menni feljelentést tenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zorrd023
2016.07.11. 23:00
Az emberiség iq szintje még mindig mélyrepülésben van
Autó elé mennek meg stb. Nagy számok törvényével nem olyan meglepő az sem hogy valaki halottba botlik. Fizetős lehúzás a játékban... meg nem megy net nélkül stb.. Háát a hülyének is megéri.
Utakra, házakra stb hogy tehetnek már pókémont??? Ház magántulajdon, az út meg arra jó hogy a vétlen sofőr elgázolja a már nem csak face zombit de pokezombit is. És a SOFŐR az áldozata a dolognak így is úgy is. Mert aki elé megy az megérdemli, nem elég fejlett az életben maradáshoz Modern országok... A vadonban nem élne túl a telefonba feledkezett emberke. Itt meg majd a sofőr lesz a meghurcolt.

Max járdákra parkokba tehetnék ezt a vackot. De még az is forgalom akadályozó, na meg parkba van aki kikapcsolódni megy nem a pókémonokra vadászó zombikra vágyik. ( Igaz falun kimész már nagyobb mint a városok parkjai meg békésebb is Na meg falukra a pókémonok se igen lesznek kitéve max később. )

Egy pozitív dolog azért a programhoz:
A lusta elhízott egyedek egyike másika talán emiatt fog kicsit sétálni stb.
(bár már dagi szállító akus vackok annyi van hogy lehet nekik ez se segít)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. GePLovaG zorrd...
2016.07.12. 07:51
Látom látatlanban megy a fika... Nem offline játék, ez nem negatívum, arra ott van emuval sok-sok Pokémon jrpg, pont az a lényege, hogy random. Nincs benne fix, hogy itt és itt tuti mindig ugyanazt találod.

Nem kell közvetlenül a megadott helyre menni. Olyan 20m-es körzetében elég tartózkodni így ha véletlenül olyan helyre is kerül egy Pokémon akkor sem kell ész nélkül odamenni. Falukon is vannak Pokémonok, csak Pokéstopok és GYM-ek foghíjasak.

A sétáláshoz meg annyit, hogy ahhoz, hogy tojást tudjon az ember keltetni sétálni kell. 2-5-10km-t. A program nagyjából 20km/h sebességig számolja a megtett távot afelett nem, így nem olyan könnyű csalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DemonDani
2016.07.12. 09:54
Elképzelem a közlekedési táblát, amin nem egy felnőtt meg egy gyerek van, hanem egy felnőtt meg egy pokémon, jelezve ezzel, hogy pokémonokat kergető emberek léphetnek az úttestre, ezért különösen figyelmesen kell áthaladni az adott szakaszon.

GePLovaG

Trükkös, de ott a kera.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. GePLovaG Demon...
2016.07.12. 12:05
Igen de még a bicaj is jobb mint a segget mereszteni. A játékkal egyébként jelenleg nem ez a legnagyobb baj szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zorrd023 GePLo...
2016.07.12. 12:55
Vannak a dagi mobilok is nem kell aggódni. Meg ami a pláza ászában van. Aki túlsúlyos +lusta lehet eztán is az marad. Csak vesz ilyen közlekedési eszközöket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sightseer
2016.07.12. 13:12
"A legnagyobb és legtöbbet emlegetett hiba az, hogy a Pokemon Go valósággal felzabálja a készülékek akkumulátorát,,
Heh. IPhone-tulajok sok sikert. Majd a 10000-es powerbankokkal járkálnak vadászni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ShadowClaw
2016.07.12. 14:37
Néhány évvel ezelőtt az Ingress volt hasonlóan hype-olva. Bámulatos, hogy ugyanazt az ötletet sikerült alig néhány év után kicsit más köntösben újra ekkora sikerre vinni.
Szerintem az ötlet alapvetően jó, kicsit kimozdul és felfedez az ember, esetleg még új ismerettségeket is kialakít. Ingressel korábban sokat játszottunk haverokkal, lehet, ez is megér egy próbát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hEngi
2016.07.12. 14:51
Két napja játszogatok vele.
Két dolog nem tetszik:
- A pokemonokat csokigolyokkal és egy kis porral lehet fejleszteni
Gyanus h ezeket majd jo kis mikrotranzakciókkal lehet megvenni vagy már most is így van?

- A harcrendszere idétlen, 3 dolgot csinálhatsz:
1, Nyomokdod az ellenfelet .
2, kivéded az ő támadását jobbra balra ujjhuzogatással
3, Feltöltött ultit elhasználod
Ráadásul csak GYM -ekbe harcolhatsz. Eddig kétszer harcoltam.
Ezekért se hiszem h kaptam volna bármit.

Kicsit átgondoltabb harc és fejlődési rendszerrel egész jó is lehetne ez a játék.
De én így máris kezdem unni egy kicsit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. GePLovaG hEngi
2016.07.12. 15:04
Stardust(Csillagpor) és fajspecifikus Candy(Cukorka).

Ezeket egyelőre nem lehet külön megvásárolni. 3 módon juthatsz hozzájuk:

1: elkapsz egy Pokémont. Ilyenkor az adott fajhoz tartozó Candy-t kapsz és némi Stardustot.
2: Transfer-rel elküldöd az elkapott Pokémont a professzornak. Ekkor ő beváltja neked 1 Candy-re. De a Pokémont nem kaphatod utána vissza.
3: befoglalsz vagy helyet szerzel magadnak egy GYM-ben. Összesen 10db-ban lehetsz jelen és 21óránként felvehetsz a Shop-ban jobb felül GYM-enként 10 játékbeli pénzt illetve 500 Stardust-ot.

GYM-ben harcolva ha nyersz akkor a karaktered kap XP-t. Ha a csapatod GYM-jében harcolsz akkor azt is tudod fejleszteni. Alap GYM-ben 1 Pokémon lehet és őt másik 6-al támadhatják. 3. szintűben 3 Pokémon van akiket 1 Pokémonnal kell legyűrni. Nem mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!