iPon Hírek

Polaris alapokra költözött az AMD két GPU-s videokártyája

Dátum | 2017. 04. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD frissítette profi tartalomkészítőknek szánt két GPU-s videokártyáját, a Radeon Pro Duo modellt, amely eredetileg két darab Fiji GPU-t tartalmazott, természetesen 2 x 4 GB-nyi GPU-ra integrált HBM memória társaságában. A régi grafikus processzorok helyét két darab Polaris lapka vette át, amelyek összesen 32 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memórián osztoznak.
A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján két darab teljes funkcionalitású Polaris 10-es grafikus processzort rejthet a nyomtatott áramköri lap, ugyanis a friss videokártya összesen 4608 stream egységet rejt. Az egyes grafikus processzorok esetében 1243 MHz-es maximális Boost órajel van érvényben, az összesen 32 GB-nyi fedélzeti memória pedig 7 GHz-es effektív órajelen ketyeg. Mivel két GPU-s rendszerről van szó, az említett memória-mennyiség kétfelé oszlik, azaz egy-egy GPU-hoz 16-16 GB-nyi GDDR5-ös VRAM csatlakozik, méghozzá 256-bites adatsínen keresztül. A GPU csere hozadéka, hogy az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény jelentősen csökkent, hiszen míg a Fiji sorozatú modellekkel 16,38 TLFOP/s-os, addig a Polaris 10-es grafikus processzoroknál már csak 11,45 TFLOP/s-os elméleti maximális egyszeres pontosságú számítási teljesítmény fogható munkára. Cserébe viszont jelentősen, 100 wattal csökkent a TDP keret, hiszen az elődmodellhez képest már nem 350 wattnyi, hanem csak 250 wattnyi hőt termelnek a melegedő komponensek. Ennek eredményeként a kompakt folyadékhűtő szettre már nincs szükség, egyszerűbb léghűtéssel is megoldható a hűtés. Noha az új modell számítási teljesítmény terén lassabb, mint elődje, néhány felhasználási területen jobb választásnak bizonyulhat, hiszen 8 GB-nyi helyett 32 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkezik. Ahol viszont a számítási teljesítmény a fontos, ott a régebbi Radeon Pro Duo felé billenhet a mérleg nyelve – az a modell egyébként szintén elérhető marad kereskedelmi forgalomban még egy ideig.
Az új videokártya maximum 4 darab 4K-s monitor meghajtására képes 60 Hz-es képfrissítési ráta alkalmazásakor, de akár 1 darab 30 Hz-es 8K-s monitort is kezelhet, egyetlen kábelen keresztül. Ha a 8k-s felbontás mellé magasabb, 60 Hz-es képfrissítési ráta is szükséges, akkor már két kábelt kell bevetni. A stabil tápellátásról egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápkábellel kell gondoskodni. Ahogy elődje, úgy a frissített Radeon Pro Duo is a profi tartalomkészítőket veszi célba, akik akár VR tartalmak gyártására is használhatják a terméket, hiszen a két GPU külön-külön, hatékonyan generálhatja a két szem előtt megjelenő képeket. Utóbbi területen jól jöhet a LiquidVR támogatás, ami a Unity és az Unreal motorok alatt egyaránt kamatoztathatja képességeit. Az új modell elődjéhez hasonlóan szintén 24/7 terméktámogatással és ISV hitelesített driverekkel érkezik, megjelenésére azonban május végéig kell várni. A Polaris alapú Radeon Pro Duo ajánlott végfelhasználói ára 999 dollár lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Szefmester
2017.04.25. 13:12
Naa... mi van itt kérem? Több mint fél napja itt egy cikk egy új VGA-ról és még nem tépik egymást a kommentelők?

Azért 8GB memóriáról 32GB-ra ugrani elég érdekes. Bár ha a 8k igényli azt akkor oké. Legyen teszt róla, és akkor lehet őrjöngeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. noPublicFG Szefm...
2017.04.25. 14:29
Lehet, hogy már kiégtek! :D Hogy on is legyek: ezzel a vga-val a felhasználási terület nem világos nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim noPub...
2017.04.25. 14:51
Lehet pontosan ezért nem szóltak még hozzá. Nekem se tiszta, hogy ez most hova készült. Mondjuk 32 giga VRAM-mal tuti nem a COD alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba Asagr...
2017.04.25. 15:13
Nem COD alá ? Bazz, most szólsz, már majdnem egy napja nem ettem semmit, mert spóroltam rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim ChoSi...
2017.04.25. 17:00
Vágj be gyorsan egy pizzát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba Asagr...
2017.04.25. 17:28
Azt teszem éppen, sürgősen be kell pótolni a kalóriahiányt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2017.04.25. 17:43
Én amúgy is csak az XCom - Apocalypseot akarnám futtatni rajta natív felbontáson... A VRamban elférne a szükséges oprendszerrel együtt.

A pizza egész jó ötlet. Lehet rendelek én is, addig meg kigondolom a C# kódom nyűgjét...

Jó kis kártya ez. $999, mellé három abból a $1999-os Dell monitorból és minden sima.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!