iPon Hírek

Pollennel lövi a madarakat egy növényfajta

Dátum | 2014. 07. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A virágos növények egy csoportja számára nem elég a színek kavalkádja vagy az édes nektár ahhoz, hogy beporzásuk biztosított legyen. Ehelyett speciális porzóik segítségével pollennel sorozzák meg a virágjukból lakmározó madarakat, hogy azok tollaikon magukkal vigyék a virágport, és a bibére juttatva azt elvégezzék a beporzást. A folyamat a legtöbb növény esetében passzívan zajlik, vagyis a virágokból táplálkozó állatokra egyszerűen a virág szerkezetéből adódóan tapad rá a pollen, a díszlevélfafélék családjába tartozó Axinaea nemzetség fajai azonban a saját kezükbe vették az irányítást. Erre valószínűleg nagyon fontos okuk lehetett, a madarak ugyanis hajlamosak arra, hogy a teljes porzót maradéktalanul elfogyasszák, így viszont hagyományos porzók mellett nem lennének képesek elvégezni a beporzást.
Az Axinaea ezért olyan porzókra tett szert, amelyek gyakorlatilag felrobbannak, ha a madár megragadja ezeket, és pollennel terítik be az állat csőrét, fejét és nyakát. Ahogy aztán a madár tovább táplálkozik, virágporral borított feje előbb utóbb eljuttatja a pollent a bibére. A különleges porzószerkezet részleteire Jürg Schönenberger, a Bécsi Egyetem kutatója és kollégái derítettek fényt, akik Ecuadorban és Costa Ricán tanulmányozták az érdekfeszítő növénynemzetség beporzásának folyamatát. A díszlevélfafélék legtöbbjét méhek porozzák be, így nincs szükségük hasonló, robbanó porzókra. Az Axinaea portokja leginkább egy felfújt papírzacskóhoz hasonlítható. Ha nyomás alá kerül, a belsejében található levegő a pollenkamrába áramlik, és portokon található póruson keresztül virágport lő ki magából, magyarázza Schönenberger. A megduzzadt, hatalmas porzók rengeteg cukrot tartalmaznak, így a madarak rendkívüli módon kedvelik ezeket, és úgy fogyasztják, mintha bogyók lennének. A teljes porzó bekebelezése azonban, ahogy már említettük, megnehezíti a pollinációt, így a virágnak biztosítania kell a pollen kiürítését, mielőtt a madár megenné a hím reproduktív szerveket. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a nemzetség fajait miért nem méhek porozzák be, de Schönenberger szerint elképzelhető, hogy erre a növények nagy magasságokban levő élőhelye lehet a magyarázat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Leeroy
2014.07.04. 20:25
Trükkös a természet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.05. 09:39
Az, és milyen sokat lehet tőle tanulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.07.06. 10:58
Hülye kérdés, de a madár nem riad vissza, ha legközelebb még egy hasonló növényt lát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010 asdsa
2014.07.06. 19:38
Valószínű hogy nem atomrobbanás szerűen történik csak ép hogy kinyílik és a madár jól összekeni vele magát, csak ugye a média szereti a hangzatos dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!