iPon Hírek

.pontpont

Dátum | 2012. 06. 15.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Pár napja beszámoltunk az új gTLD-k (általános legfelső szintű tartománynevek) bevezetésével kapcsolatos káoszról, azóta azonban újabb fejlemények vannak: nyilvánosságra hozták az első 1930 kérvényező által megszerezni kívánt 1410 domainnevet. „Az internet rövidesen örökre megváltozik” ‒ nyilatkozta Rod Beckstrom, az ICANN vezetője. A világháló név- és címrendszerét kontrolláló nonprofit szervezet igazgatójának valószínűleg igaza van, az internet valóban megváltozik, csak az nem biztos, hogy a jó irányba.

Kicsi közelebbről megvizsgálva a listát kiderül, hogy a legaktívabb 231 pályázó összesen 751 domainnév regisztrációs kérelmet adott le. Számos végződésre többen is pályáznak, a .app domainre például 13-an, köztük a Google és az Amazon is. Sok cég regisztráltatná saját nevét (.google, .apple), a Vatikán pedig a .catholic tartománynévre pályázik több különböző nyelvű verzióban. Olyan „civil” domainnevekre, mint például a .ngo (non- governmental organisation, nem kormányzati szerv) összesen 84 csoport pályázik. 116 kérelem érkezett nem latin betűs tartománynevekre, és ezek többsége .com vagy .net saját nyelvre „lefordított” változata.

Számos cég aggódik, hogy ha ők maguk nem regisztráltatják márkaneveiket, akkor azt mások fogják megtenni, így kötelezőnek érzik a dolgot még akkor is, ha alapvetően nem áll szándékukban használni a végződést. Az ICANN elmondása szerint nagyon átfogó szellemi tulajdont védő rendszerekkel dogoznak, ezek közt szerepel például egy hét hónapos fellebbezési periódus és a hét módszer a más védjegyével visszaélni kívánók lefülelésére ‒ akár a mesében. A regisztrációs folyamat kellően drága ahhoz, hogy jelentősen megszűrje a próbálkozókat (185 ezer dollár elsőre, majd 25 ezer évente az új tartománynévért), de ahogy már szó volt róla problémák akadnak bőven, és az ICANN messze nem áll a helyzet magaslatán. Ők maguk is beismerik, hogy a sikeres regisztrációt követően nincs hatalmuk többé a domainnév használata fölött. Számos új cég jött létre kizárólag annak érdekében, hogy kiaknázza az új „aranybányát”: egy Donuts Inc nevű pályázó például 307 tartománynévre nyújtott be regisztrációs kérelmet, köztük olyanokra is, mint az .llc (kft angolul) és a .gmbh.


Bevett taktikának számít a regisztrált nevek későbbi bérbeadása pár dollárért az azt használni kívánó cégeknek vagy magánszemélyeknek, a Google is ezen az úton jár: összesen 101 gTLD-re pályáznak, köztük olyanokra, mint .soy (én vagyok spanyolul), .dad vagy .boo. Mások a szigorúbb tematikus rendszerezést kívánják megvalósítani az újítás révén. A .tickets tartománynévre öt pályázó akadt, ezek egyike, Steve Machin alaposan ellenőrzött jegyárusító cégeknek akarja kiadni a végződést, így az ilyen domainnevet használó honlapokról a felhasználó rögtön tudná, hogy megbízható forrásból veszi koncertjegyét vagy lottószelvényét.

És akadnak olyanok is, akik teljes mértékben maguknak kívánják megtartani az új nevet, így biztosítva felismerhetőségüket és elkülönülésüket a világhálón. David Green, a KPMG (egy világszerte szakmai szolgáltatásokat nyújtó hálózat) digitális marketingért felelős igazgatója szerint a .kpmg végződés révén jól összefoghatóvá válik a globális céghálózat egésze, és az ügyfelek első pillantásra láthatják, hogy valóban a keresett vállalat oldalán járnak.

Érdekes, hogy jó pár cég egyelőre távol marad az újítástól, többek közt a Facebook is. Persze az internet kezdeti időszakában is sokan gondolták úgy és hangoztatták nyilvánosan, hogy semmi szükség a weboldalakra. Az új tartománynevek legkorábban a jövő év elején léphetnek életbe, és hogy rendszert vagy káoszt hoznak-e az online világba az majd csak a használat során derül ki.


Végül következzen a dolog szórakoztató oldala, a Wired összegyűjtött pár tartománynevet, amelyeknek szerintük feltétlenül szerepelnie kéne az új gTLD-k közt, de valószínűleg sosem fognak. A kívánságlista legjobbjai:

.inbed ‒ mert minden jobban hangzik, ha ez a vége, pl. cuddlybear.inbed, miketyson.inbed;

.pwned ‒ no comment, a szó eredetéről egyébként kimerítő és helyenként igen ellentmondásos szócikksorozat olvasható az Urban Dictionary honlapján;

.|≠£ß∫ ‒ mazochistáknak;

.wtf? ‒ ez sem igényel további kifejtést;

.not ‒ egyszerű, elegáns, hatásos;

.txt ‒ oldszkúl;

.ptth ‒ a palindromok rajongóinak;

.www ‒ szintén;

.dude ‒ mert ez is bármihez hozzátehető, pl. beerme.dude;

.dot ‒ mert jó kimondani (.pont);

.dotdot ‒ mert ezt még jobb, és még mély is (.pontpont).

A további javaslatokat a hozzászólások közé várjuk, és ha egyszer lesz fölösleges 185 ezer dollárunk a legszellemesebb verziót feltétlenül megpróbáljuk regisztráltatni.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. prohlep
2012.06.15. 18:29
"116 kérelem érkezett nem latin betűs tartománynevekre, és ezek többsége .com vagy .net saját nyelvre „lefordított” változata."

Ez legalabb annyira ciki, mint a nem-ascii.

Ha ezek azt hiszik, hogy nagyon haladoak,

akkor el kell keseritenem oket:

bovebb fantaziaval rendelkeznenek, akkor nem csupan ekezetes vagy nem-latin cimekert lelkesednenek,

hanem multimedias cimekert.

Peldaul egy kep, egy mozgokep, egy zene, egy video, lehetoleg 3d ... legyen a domain nev.

Elvegre, ... mondjak a nagy okoskodok, ezek is bitsorozatok, tehat le lehet kodolni.

En, meg a kocsog maradi, azt mondom, hogy nem az a kerdes, hogy mit lehet bitsorozatta kodolni,

hanem hogy mi az ami a 7-bites ASCII miatt bombabiztosan mindenutt egyforman megjelenik es egyforman fogjak ertelmezni, hiszen ezert ASCII = Amerikai Szabvanyos Kod az Informacio Valtasra.

Tapasztalatom szerint hiaba a nagy informatikai fejlodes, mind a mai napig csupan a 7-bites ASCII a megbizhato.

Rendszeresen utkozom mind a window mind a unix vilagban abba, hogy valahol valaki valamit elbaltazott, es maris lottek a 7-bites ASCII-n kivuli dolgoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. xx55tt
2012.06.15. 18:51
@prohlep
Egyetértek, ez egy hatalmas hülyeség. Csupán pénzről szól az egész.
Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy milyen problémákra gondolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.06.16. 10:54
Az eleg vicces,hogy az uj rendszer szerint,sok multi ceg internetes cime szinte ugyanaz marad,csak tagok cserelodnek fel benne.
UK.CocaCola,US.CocaCola,stb.
Teljesen hihetetlen,hogy ezert az opcioert fognak fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kajla_hun
2012.06.16. 11:45
.alma de jó is lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2012.06.16. 11:50
teljesen értelmetlen. Most a cocacola bejegyezteti a .cocacola-t, erre valaki csinál egy kamu oldalt és bejegyezteti ráa .cola oldalt.. és csaka coca kell elé. Bankokkal ezt még inkább meg lehet tenni.

Akik meg a saját írásjeleikre akarják szabni a .com és a.net végződéseket azoknak innen csak annyit súgnék hogy akkor ezentúl többen nem fogják megtalálni őket. Főleg akik nem használják napi rendszerességgel az adott nem latin betűtipust.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sytyx
2012.06.16. 15:05
.leszarom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2012.06.16. 20:30
7.) .osan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!