iPon Hírek

Portugáliában legális a magáncélú fájlmegosztás

Dátum | 2012. 10. 01.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az egyre jelentősebb méreteket öltő internetes kalózkodás megfékezése érdekében a tavalyi évben az ACAPOR nevű portugál kereskedelmi szervezet kétezer olyan IP-címet adott át a főügyészségnek, amelyekről állítólagosan fájlmegosztás történt. A filmipar által támogatott kalózellenes szervezet tagjai a címek leszállítása után azonnali hatósági intézkedést követeltek az illegális letöltők ellen.

A Központi Bűnügyi Nyomozási és Vádemelési Igazgatóság megvizsgálta a panaszokat és az átadott anyagokat, a legfőbb ügyész pedig ezek alapján pár nappal ezelőtt meghozta döntését. Az ACAPOR szándékaival ellentétben nem viszi bíróság elé az ügyet, sőt: kijelentette, hogy a személyes használat céljából történő fájlmegosztás nem ütközik az ország törvényeibe.

A főügyész hozzátette, hogy a tanulás, a művelődés és a szólásszabadság jogát semmiféle módon nem szabad korlátozni az interneten, amennyiben egyértelmű, hogy a szerzői joggal kapcsolatos jogsértéseket nem haszonszerzési célból követte el a felhasználó.


A határozat külön kiemeli, hogy az IP-cím hasonló ügyekben sosem lehet egyértelműen azonosítható egyetlen személlyel, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az követte el a vétséget, akinek a neve a cím alapján azonosítható.

Végezetül a főügyész kijelentette, hogy ezen tartalmak személyes használtra történő megosztása csakis akkor nevezhető illegálisnak, ha az adott anyag jogtulajdonosa kifejezetten jelzi, hogy műve magáncélra sem sokszorosítható.

Az ACAPOR vezetői csalódottak a döntéssel, mivel szerintük az ügyészség a könnyű utat választotta, hiszen így nem kell kétezer állampolgárt perbe fognia.

A portugál fájlmegosztók tehát pillanatnyilag fellélegezhetnek, bár igazi változás továbbra sem történt. Egyelőre úgy tűnik, hogy a jövőben is azon fog múlni az ilyen ügyek kimenetele, hogy az illetékesek éppen hogyan értelmezik a törvényeket. Az mindenesetre világos, hogy a portugál ügyészség jelenleg amerikai, német és brit kollégáikkal ellentétben nem kíván keresztes hadjáratba fogni az egyéni felhasználók ellen. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. lorddiablo
2012.10.01. 13:50
Végre felcsillant az értelem szikrája...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Ueda
2012.10.01. 13:59
Mondjuk ez érdekes, mert Japánban meg börtön jár : [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 Ueda
2012.10.01. 14:52
A gyilkosságért is van ahol felakasztanak és van ahol nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2012.10.01. 15:03
Na a sáskák egy csoportja(gyengébbeknek: ACAPOR) betévedt egy sivatagba, remélem éhen-döglenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dfsz34
2012.10.01. 15:24
Várom Hollywod válaszát, amikor Portugáliába többet nem szállítanak hivatalosan filmet és ezáltal majd örjöngő tömegek követelik a törvény eltörlését.

Vicc:
Két benga nagy állat bikanyakú elítélt gyúr egymás mellett a börtönben.
-Te miért vagy bent?
-Mert kiraboltam egy bankot és közben vállon lőttem a biztonsági őrt. Szerencse, hogy nem halt meg, mert így is 10 évet kaptam. És te?
-Feltöltöttem és megosztottam 3 zenét a netre, kaptam 12 évet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2012.10.01. 16:40
most a kérdés az hogy portugália terroristákat rejtegető, vagy antiszemita ország lesz ez után?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zord01
2012.10.01. 17:22
Ettől én még ugyan úgy fogok moziba járni. Ami tetszik így is, úgy is megnézem, ami meg nem tetszik, azt meg akkor sem nézném meg, mint ahogy eddig sem tettem...

Amúgy végre egy ország, ahol belátját, hogy nem az átlagusert kell halálra szivatni. Igaz, ez a rendelet csak egy kis sebtapasz. Most hogy kirabolták az országot, (meg még hogy ki fogják) úgyse lesz senkinek pénze mozira.

Márpedig a kenyér és a cirkusz kell, vagy lázadás lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2012.10.01. 19:17
És a cikk megjelenése napján, megjelenik az ellentettje is:

http://www.sg.hu/cikkek/92429/akar_keteves_bortont_kaphat_a_letolto_japanban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aryanis83
2012.10.01. 19:18
Én Portugáliában dolgozok 3 éve, sokkal nagyobb problémáik vannak, mint 2000 fájlmegosztó szerencsétlen szívatása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.10.01. 22:00
Ez a hir,a mediabullshit kampany kozepen(SOPA-ACTA) egymillio kommentig ment volna.
Mivel most csak itt volt rola egy cikk,nem az osszes tobbi ujsagban,megtamogatva sok szakerto TV-s hozzaszolassal,igy kemeny tiz kommentig ment a hir eddig.
Termeszetesen mindannyian tudjuk,hogy minket nem befolyasol a media es nekunk egy TV adas sem mondja meg,hogy mirol beszeljunk naphosszat.LoL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!