iPon Hírek

Power eSATA: tápellátás + adatátvitel egyszerre

Dátum | 2009. 05. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az eSata csatlakozó már régóta nem számít újdonságnak, ugyanis ezzel a port típussal számos alaplap és számos készülék van forgalomban. Az USB és FireWire portoknál nagyobb átviteli sebességet kínáló megoldás alapvetően jó ötlet, ám van egy nagy-nagy hátránya: az adatátvitelt és a tápellátást az egységek többségénél külön kábelen keresztül tudják csak megoldani, ami miatt nem csak adatátviteli-, de külön tápkábelt is alkalmazni kell, ugyanis az eSata port nem képes az eszközök számára elegendő áramot biztosítani.

Tulajdonképpen a fentiekben említett okok miatt lassú az eSata port és az eSata csatlakozót használó termékek elterjedése, de ez a legfrissebb hírek szerint ez mostantól a múlté. A Serial ATA International Organization nemrégiben megtalálta a kérdésre a megoldást: elfogadták a Power over eSATA szabvány specifikációit, így hamarosan megjelenhetnek az új csatlakozóval ellátott készülékek, amelyek egyetlen kábel segítségével oldják meg az adatátvitelt és a tápellátást is. Az újítás várhatóan friss lendületet adhat majd az eSata port terjedésének is.


Az MSI már be is jelentette, hogy egyes termékeinél alkalmazni fogja a Power eSata portot. Az USB és az eSata portok ötvözetének tekinthető port a gyártó listája szerint egyelőre csak egyetlen alaplapon lesz elérhető: az AM3-as processzorfoglalattal ellátott termék 790FX-GD70-es típusjelzéssel bír. Az alaplapon kívül nem kevesebb, mint nyolc notebookban is megtalálható lesz a Power eSata port, a termékek között az alábbi modellek foglalnak helyet: NB PX600, GX620, GX720, GT735, EX620, EX623, EX630 és EX720.

Természetesen az MSI mellett egyéb vállalatok is alkalmazni fogják majd az új, ígéretesnek tűnő Power eSATA portot, de az elsőség (legalábbis bejelentés tekintetében) mindenképpen az MSI-é marad.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Crater
2009.05.12. 13:15
VISSZA A HIRHEZ

És ez miben különbözik a eSATA/USB 2.0 csatlakozásoktól? csak mert ilyen millió egy féle gépen sőt notebookon van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. smokyka
2009.05.12. 13:19
Ilyen csatlakozó eddigis volt, igazad van. A közös kábelen való megoldás az viszont nem rossz dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.05.12. 13:23
Elvileg ugyan olyan e-sata, ami rendben is van, de a jelenlegi eszközök külön tápról kapják az áramot, akkor, hogy fog ez működni még is? Magasabb feszültség? Akkor meg az eszköz megy tönkre. Vagy csak direkt evvel az újfajta csatlakozással készült eszközökkel fog működni a dolog? De akkor meg a régiek nem mennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. yany
2009.05.12. 13:32
Szerintem simán lesz egy olyan elosztó, ami ketté szedi és akkor nem kell külső hálózati adapter és kivezetett táp sem. Legalábbis az eddigi eszközökhöz, de biztos forgalomba fog kerülni natív Power eSATA-s cucc is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hawaii
2009.05.12. 14:40
Remélem, már a 6 Gbit/s-es SATA szabványra fog épülni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.05.12. 15:50
Remélhető, hogy ésszel csinálták. Azaz, hogy a régi eSata úgy legyen dugó és jel kompatibilis vele, hogy egyfelől ne menjen tönkre az összedugástól, és másfelől pedig ha a régi máshonnét kap tápellátást, akkor csont nélkül működik.

Ehhez elegendő találni a régi eSata specifikációban olyan FESZÜLTSÉG ELVISELÉSI feltételt, amit aztán arra lehet használni, hogy az a feszültség limiten belül az alaplap "rákérdező" kis-feszültséget küld, és ha ÚJ fajta eSata van a ott, akkor az reagál rá, és erre az alapgép megküldi a rendes komolyabb feszültséget, azaz a rendes tápot. Ha pedig régi van ott, akkor a reagálás hiányában az alapgép nem forszírozza tovább a dolgot, és marad minden a régi eSata szerint.

Bocs, előző "rákérdező" kis-feszültség témában igen fontos, hogy a mai, tehát az eredeti TTL szabványtól már igen távoli elektronika lazán képes egy viszonylag törpe feszültséget arra használni, hogy valami értelmes életjellel reagáljon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TothIstvan
2009.05.18. 08:22
Hát én nemtom de a tavaly szeptemberében vásárolt DELL precision M4400-es laprotyon van ilyen csatlakozóm még a villám is rajta vagyon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!