iPon Hírek

PowerColor HD5770 Vortex, szabályozható hűtővel

Dátum | 2010. 07. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A PowerColor a Computex alkalmával bemutatott különleges videokártyák után most egy újabb innovatív Radeon HD 5770-es modellel jelentkezik. Újabbal, de nem ismeretlennel, mert már anno is kiderültek a legfontosabb részletek a kártyáról, csak épp nem jelent meg. A Vortex névre keresztelt hűtésnek köszönhetően a megszokottal ellentétben nem csak a ventilátor fordulatszámát, hanem a légkeverő által keltett légáram nagyságát és irányát is könnyedén beállíthatjuk, persze csak bizonyos kereteken belül, de így is nagymértékben javíthatjuk az egyes alkatrészek hűtésének hatásfokát azáltal, hogy a levegő nagy részét oda és úgy irányítjuk, ahol a legtöbb hő termelődik.

A légáramlat irányát a ventilátor körül elhelyezett kerettel szabályozhatjuk. A szabályozás mértékétől, azaz a keret és a ventilátor aktuális állásától függően (kiemelt vagy besüllyesztett) a teljes hűtés 2 vagy 3 bővítőhelyet foglal el. Hogy hogyan is működik a szabályzás? Arról a lenti két kép ad némi információt.Maga a kártya egyébként a PCS+ HD 5770-es modell nyomtatott áramköri lapjára épül és gyárilag megemelt órajelekkel érkezik. A termék 40 nm-es csíkszélességgel készülő Juniper GPU-t tartalmaz, amely 800 stream processzorral gazdálkodhat. A rendszer 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával kerül forgalomba, a GPU és a memória chipek között pedig a már megszokott 128-bites adatsín teremt kapcsolatot. A DirectX 11-es, ATI Stream és ATI Eyefinity támogatásokkal érkező újdonság két DVI, egy HDMI és ez DisplayPort videó kimenetet kínál.

A friss termék ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, mindössze annyi tudható, hogy a PowerColor Vortex HD5770 heteken belül megjelenhet kereskedelmi forgalomban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. rabib
2010.07.06. 20:42
Van itt már minden kérem. Az nem baj, ha nagy a kínálat, de legyen is rá nagy kereslet! Ez a VGA szerintem olyan olcsóbb HD5830 árban lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Multitask
2010.07.06. 20:51
Én azt nem értem, hogy miért nekünk kell odaállítani a légáramlatot, ahol a legnagyobb a hőtermelés. Gyárilag akkor hová van állítva? Vagy az is lehet, hogy direkt rosszul állítják be, hogy a felhasználónak, aki megveszi meglegyen az alkotás öröme. Lassacskán eljutunk a kopasz vgákhoz, amit nekünk kell feldíszíteni hűtővel, bár nem biztos, hogy rossz lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Steve1207
2010.07.06. 21:46
Lassan olyan lesz ez is, mint a Formula 1-ben az F csatorna, aztán a lábunkkal rugdoshatunk az asztal alatt, hátha bedarálja a lábujjunk a venti
Egyébként Multitask jogos a felvetés, miért kell álligatni, nem oda fújja alapból ahova kellene? Az a max 3 fok különbség semmit nem számít kb. Ettől függetlenül örvendetes, hogy próbálnak újdonságokkal előrukkolni, sose baj ha van sok alternatíva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. martin10
2010.07.06. 21:52

szerintem ez már tökéletes,jol is nézz ki,szerintem ettöl jobb nem kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2010.07.07. 00:16
Egyetértek, de sajnos már senki sem használja az első referencia hűtőt és így sok a hangosabb 5770-es
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajthabala...
2010.07.07. 09:58
Multitask:
Azért kell állítani, mert ahány ház, annyi légáramlás. A kártya gyártója nem tudhatja, hogy milyen ventik vannak a házadban, mennyi más kártya... Ennek ellenére ez a kihúzás nem hiszem hogy sokat tesz az ügy érdekében, nem ezen a centin fog múlni, hogy oldallapon befújó ventihez vagy alsó táphoz, vagy előlről hátra szellőző házhoz igazodik a VGA hűtés.

martin10:
Nekem jobban tetszik a "tojásos" ref-hűtő, sosem szerettem az ilyen radiális ventillátorokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. xcomman
2010.07.07. 10:26
martin10: Nekem egy asus 5850es kartyam van hasonlo hutessel, de nem igazan vagyok elegedett vele hutes szempontbol. Viszonylag jo hazam van amiben a quad proci 35 fokon zorog (alaplap 30fok) a videokari meg 78 fokos egy gepigenyesebb jateknal (Gondolom egy 5870es esetleg 5970es meg ennel is melegebb lehet). Multkor megfogtam a hatuljat es tenyleg sutni lehetett volna rajta. Azota gondolkodom egy zalman vf3000a huton csak nem merem lecserelni hiaba van egy jo kis referencia video a szereleserol. Valoszinleg majd a szerviz fogja megtenni ezt helyettem

Utolag neztem Zotac GF kartyakat. Nekik volt eszuk es raraktak a normalis hutest a kartyaikra. (az erosebbekre)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2010.07.08. 19:35
Az emberi bőr rossz hőmérő !

xcomman
- hány C°-os vizben fürdesz ? Próbáld ki a fürdést 40C°-os vízben , ha kibírod... - alkatrészeknél meg üzemi hőmérséklet 35-42C° . Mondjuk az a 78C° télleg nem épp reális,de terhelve már igen... az jó. NV-sek mit nem adnának ha csak ennyi lenne FERMI hőfoka terhelten Alpjáraton 2D-be 39-42C° reálisnak monható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!