iPon Hírek

PowerVR grafikus mag 1080p támogatással

Dátum | 2008. 10. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Amíg az Nvidia a Tegra névre hallgató mindenes megoldásával és különleges grafikus képességeivel foglalkozik, az Imagination Technologies leányvállalata, a PowerVR is keményen dolgozik legújabb, hasonló piaci területekre szánt termékén. A vállalat nemrégiben jelentette be PowerVR SGX531-es típusjelzéssel ellátott újdonságát, amelyet olyan SoC egységebe szán (System-on-a-Chip, azaz rendszer egy chipen), amik 128 bites vagy szélesebb adatbusszal vannak ellátva.

A vállalat közleménye szerint az új, PowerVR SGX531-es egységek a PowerVR SGX IP magok a piacvezető tulajdonságaiknak köszönhetően új szintre emelkednek: a termékek a 128-bites belső busz-architektúra és a hozzájuk kapcsolódó újítások segítségével képesek a maximumra emelni a rendszerek teljesítményét, amennyiben a legfrissebb SoC megoldásokba integrálják őket. Ennek köszönhetően a PowerVR SGX531-es termék ideális megoldás a következő generációs SoC termékekhez, köztük azokhoz is, amelyek 1080p HD felbontású kijelzőkkel és magas képkocka/másodperces sebességet igénylő alkalmazásokkal dolgoznak.

Az SGX család blokkvázlata.
Az SGX sorozatú magok Shader Model 3-as és OpenGL 2.0-s API (Application Programming Interface) támogatással érkeznek. Az SGX531 a jelenlegi információk és a specifikációi alapján ideális vetélytársa lehet az Nvidia Tegra rendszerének, amely szintén képes 1080p felbontású videók lejátszására és a valós idejű 3D-s grafikával is megbirkózik.

Természetesen ahhoz, hogy az SGX531 megjelenjen egy SoC megoldáson, egy másik vállalatnak licencelnie kell a technológiát. Ez a vállalat könnyen lehet majd az Intel, ugyanis a Poulsbo lapkakészlet, amely Atom processzorral felvértezve kerül az ultra mobil számítógépekbe, már használja a PowerVR technológiáját. Az Intel egyébként már készíti az Atom processzorokhoz kapcsolódó Moorestown SoC változatát, amely 2009 és 2010 között kerülhet piacra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.10.08. 18:05
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!