iPon Hírek

Prémium "butamobillal" állt elő a Nokia

Dátum | 2013. 08. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokiánál még manapság is rengeteg pénzt hoznak a konyhára a különböző featurephone-ok, és ennek megfelelően egy percig sem hanyagolják el ezt a szegmenst a cégnél. Sőt mi több, ezúttal egy olyan konstrukcióval álltak elő, amire nagyon régóta nem volt példa.

A Nokia 515-nek már a számozása is elárulja, hogy nem egy belépő vassal állunk szemben, ám ezúttal az extrák nem a tudás terén keresendőek majd, hanem nemes egyszerűséggel a megjelenésében. Bizony nem kevés olyan csúcsmobil van jelenleg is a piacon, aminek érdemes lenne tanulnia az 515-ös modelltől. A ház mérnöki pontossággal került megmunkálásra: egyetlen anodizált és homokfúvással kezelt alumíniumból áll. Viszont nem teljesen unibody, mert az előlap külön illeszkedik bele. Ez, és a billentyűzet edzett polikarbonátból készült, és az egészet egy finoman ívelt Gorilla Glass 2 üveggel koronázták meg, mely polarizáción is átesett, hogy a lehető legkevesebb fényt tükrözze vissza - ennek köszönhetően erős napfényben is jól használható.

A meglepően nívós külcsín persze, mint azt azonnal leszögeztük, lényegében csak egy mezei mobilt takar, de azért a komolyabb fajtából. A részletes specifikációjában több, régi Nokiával közös vonásra is ráismerhetünk. A kijelzője 2,4 hüvelykes képátlójú, TFT technológiát használ, a felbontása meg 320 x 240 képpontos. A kamerája 5 megapixeles fotók készítésére alkalmas, LED villanó segíti a munkáját és lehetőségünk van a hangunkkal is exponálásra bírni. A tárhelye alapból mindössze néhány megás kapacitású, de van microSDHC kártyának hely, és így akár 32 GB-tal is "kiegészíthetjük".

A 114 x 48 x 11 milliméteres térfogatú eszköz tömege 101,1 gramm, ami jó eséllyel a kiemelkedő anyaghasználatnak köszönhető. A dupla és egyetlen SIM hellyel is forgalomba kerülő megoldások között az akkumulátort tekintve nem tudni, hogy milyen eltérések lesznek. Sajnos a telep kapacitására egyik esetben sem derült fény, és az üzemidővel kapcsolatosan is csak az egy SIM-esről szólt a fáma - ezzel 10,4 órán át telefonálhatunk 2G, és 5,3 órán keresztül 3G hálózatra kapcsolódva. A kártyák között az Easy Swap technológiát használva váltogathatunk, tehát nem aktívak szimultán. A hívásainkat kristálytiszta hanggal folytathatjuk (már ahol erre alkalmas a szolgáltató hálózata), ugyanis HD-voice támogatással bír a főszereplőnk.
A Nokia 515 annak ellenére, hogy prémium test öltött, nem kapott különösebben magas árcédulát, de azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legkisebb Lumia (520) okostelefonnal fog vetekedni. A különböző adóterhek nélkül a masina ára 115 euro lesz. A bevetésére ebben a negyedévben kerül sor, Oroszország, Németország, Svájc valamint Lengyelország áll a célkeresztben - legalábbis első körben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Tibike1993
2013.08.29. 21:08
Szerintem az árán kívül semmi baj nincs ezzel a telóval. Már csak azért is, mert ennyiért már lehet venni egy jobb okost is. De persze még mindig sok olyan ember van, + céges telók, akiknek a hagyományos kell. ÉS nem feltétlen az érintőképernyő miatt!!! hanem az üzemidő az, ami sokat nyom egy ilyen készüléken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bpeter91
2013.08.29. 21:14
nem szeretem a nokiát, de azt kell mondjam ez egy nagyon jó kis teló tőlük !!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer
2013.08.29. 21:31
Nem rossz, csak kéne bele GPS, autófókusz, meg egy normális kiejlző (256k színmélység gyenge nagyon).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. budspencer
2013.08.29. 23:06
Dícséretes hozzáállás, bár a NOKIA az utóbbi időben nem a minőségéről volt híres. Kell a t*kömnek okostelefon sz@r üzemidővel meg használhatatlan, zsíros, karcos tapicskolóval...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. morgyi
2013.08.29. 23:18
budspencer

Jó ideje a Nokia gyártja a piac egyik legjobban összerakott készülékeit, akkor miről beszélsz? A wp-t a Nokia hozta fel a béka segge alól valahova. Így is szinte csak a saját plusz programjaikkal adják el a platformot.

Ebből a telefonból nagyon hiányzik a GPS és mellé a Nokia féle offline navi, ami miatt megérné az árát. Na meg az edofot el kéne törölni örökre a köztudatból, kellett volna bele az autófókusz, na meg a wifi kihagyása is hatalmas ziccer, így nagyon drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani
2013.08.29. 23:23
j.panzer

Az EDOF éppenséggel nem olyan vészesen rossz ilyen szinten, színnel meg nem ott lesz a gond, hanem hogy napfény hatására szétcsúszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. budspencer
2013.08.29. 23:56
Arról beszélek, hogy régen a legegyszerűbb telefonjuk is minőségi volt, mert ugye nem kell mindenkinek ötszázerzer funkció. Aztán jöttek a szar anyagból szar hangminőségű olcsó készülékekkel. Ne keverjük ide a WP-t, az nem telefon, hanem telefonálásra is alkalmas számítógép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FRK
2013.08.30. 10:44
@budspencer

Egyetértek, régebbi Nokiák minőségben verik a maiakat. Régen hallottam az utcán is, ha csörög a telefon. Városi forgalom mellett is értették/értettem mit mondok/mondanak a vonal túlvégén és mindehhez nem kellett a legdrágább készüléket vennem.

Ma már, akkor tudom, hogy hívnak, ha látom a nem fogadott hívást, üvölteni kell a telefonba, hogy halljanak. Nagyrészt nem is értem mit mondanak, hiába vagyok csendes helyen, mert torzít a hangszóró. Strapabíró mobilon szétkopva a ragasztott díszítés, a szigetelést végző gumi elszakadva az adatkábel borítás mellett (összesen ha 3szor lenyitottam).

Szinte csak Nokiám volt, szóval van velük tapasztalatom bőven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LechooEdy
2013.08.30. 10:51
A Nokia mindig is híres volt a jól összeszerelt készülékeiről, persze nem minden volt tökéletes. Nagyon állat ez a telefon, a Nokia az egyetlen a nagy gyártók között aki elő mer állni egy ilyen hagyományos telefonnal. Nálam nagyon adja, aki meg pofakönyvezni akar, ezen is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44
2013.09.02. 08:22
Nokia is híres volt a minőségi összeszerelésről?? nofene
Volt egy pár Nokiám, de kb 2003-2004 környékén elfelejtették, mi az a minőségi összeszerelés.
Az E51 kb 2hónap után elkezdett recsegni-ropogni (fém és műanyag nem voltak jóbarátok), akkor untam rá, és váltottam HTC-re (na ők tényleg tudják, milyen a minőségi hardver - csak a szoftveres támogatottság nincs meg) - így, WP8 és a Nokia kiváló hozzáállása miatt (tuti appok és remek navi), újra vissza a Nokia-hoz. Igen, tudom, a L620 csak egy kis sutyi alsókategóriás telefon. De 60k! És egy 3210 vagy 3310 se volt magasabb kategória, mégis össze tudták rakni őket.
Ennek is már az első/második hónaptól kezdett mocorogni a hátlapja.
Közben húgomnak is volt pár, de mindegyik botrányos volt.
Jellemzően azért szerencsére viszonylag megbízható jószágok voltak, de az összeszerelés minősége - még, ha sok konkurenshez képest talán jobb is volt -, az elvárthoz képest nagyon elmaradt.

Ez a cucc viszont nagyon bejön. Ilyet vártam már nagyon régóta, de úgy nézett ki, már csak okostelefonokat lehet majd kapni.
Tetszik, mindenképp kézbe kéne kapni.
Bár én azt reméltem, majd alma kidob esetleg egy iPod Touch Nano 5G forma telefont. (touchscreen nélkül, alul a tárcsa helyén gombok, egy darab fém és tuti üzemidő)
Ennek azért jobban örülök király! (hátha visszahozzák még a minőségérzetet is)

(háhá, és pont tegnap akadt a kezembe a régi T630asom is... hogy azt mennyire szerettem - bár az sem volt tökéletes - és, hogy ez most mennyira hajaz arra - csak még szebb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 morgy...
2013.09.02. 08:38
Jó ideje a Nokia gyártja a piac egyik legjobban összerakott készülékeit, akkor miről beszélsz? A wp-t a Nokia hozta fel a béka segge alól valahova. Így is szinte csak a saját plusz programjaikkal adják el a platformot.


Csak óvatosan! Engem pont a WP csalt vissza a Nokiához (és nem fordítva). A saját appjaikkal pedig magukat adják el, nem a platformot. Ha nem lenne ilyen support mögötte, most egy 8S-em lenne vagy max egy 8X (de 4,3" már kicsit sokk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!