iPon Hírek

Problémás az Android alkalmazásboltja?

Dátum | 2009. 11. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Bár az Android egyre inkább a felhasználók figyelmének középpontjába kerül, köszönhetően egyrészt annak, hogy nemrégiben a Sony és a Motorola is "Androidosította" a legújabb csúcskategóriás mobiljait, másrészt pedig annak, hogy az alkalmazásboltja kiemelten kezeli az ingyenes programokat, ez utóbbi tényező - nem meglepő módon - komolyan zavarja az alkalmazásfejlesztőket.

Alexandre de Rochefort, a francia illetőségű Gameloft képviselője kereken ki is jelentette, hogy nagymértékben visszanyesik az Androidos játék- és más alkalmazásfejlesztésre fordított erőforrásaikat, valamint utaltak arra is, hogy ezzel egyáltalán nincsenek egyedül. Kifogásolták, hogy az Android alkalmazásboltja "nem olyan takaros", mint az iPhone-é, és hogy a Google nem igazán tett komolyabb erőfeszítéseket arra, hogy ténylegesen vásárlásra ösztönözze a felhasználóit - ehelyett sokkal inkább az ingyenes alkalmazásokat ajánlja figyelmükbe.

Így tehát nem is csoda, folytatta Rochefort, hogy az Androidból senki sem tud igazán említésre érdemes bevételre szert tenni - míg ellenben az iPhone-os fejlesztéseik a legutóbbi negyedév során a bevételeik 13%-át tették ki. Mint mondta, iPhone-ra 400x annyi programot tudnak eladni, mint az Androidra. Azt persze már nem tette szóvá, hogy az iPhone már elterjedt, az Android pedig még mindig terjedőben van, sem pedig azt, hogy az iPhone rendszere már eléggé kiforrott, míg az Androidot továbbra is nagyban fejlesztik - de feltehetőleg ezzel is az Android alkalmazásboltjának hiányosságait kívánta hangsúlyozni.

Érdekes módon azt sem tette szóvá - holott valóban jogos kritika lehetett volna -, hogy a legtöbb Android készüléknek nincs is olyan fejlett grafikai háttere, mint az iPhone-nak (és azon belül is főleg az iPhone 3GS-nek). Ezt a hiányosságot a Google egyelőre csak részben orvosolta a jobb OpenGL támogatást biztosító Android 2.0-val, valamint a gyorsabb és erőteljesebb készülékek (mint például a Motorola Droid) fejlesztésének ösztönzésével.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. polarx
2009.11.22. 19:14
Én már várom hogy elterjedjen. Google szinte mindenhol ott van valami ingyenes dologgal ami alapból jó. Az meg csak hab a tortán hogy ezek a dolgok általába jobbak mint a legnagyobb nevek drága termékei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lajthabala...
2009.11.23. 13:50
Azért nem minden arany, ami Google.

Az android-ot viszont én is kedvelem. J2ME-t már megtanultam, és most kezdtem az Android-ot. A Symbian túl nehéznek tűnt, ezért az iPhone és az Android közt vacilláltam, de amikor nekikezdtem volna az iPhone-ra fejlesztésnek derült ki, hogy ahhoz bizony MacOS kell. Igy maradt az Android. Nem rossz, de még elég hiányos az irodalma.

Két előnye van az Androidnak: minden gyártónál ugyanaz a menü és a bővithetőség. De szerintem nem lesz itt robbanás. Az átlagfelhasználó számára nem ad semmi többletet az Android, azoknak kedvez, akiknek vannak elképzeléseik, amiket igy meg tudnak valósitani a telfonjukon. A legtöbb alkalmazás elérhető volt eddig is Java-n. Játék mint csillag az égen, Google Maps, Picasa, Flickr, Facebook, levelező-kliensek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!