iPon Hírek

Profi AMD videokártyák passzív hűtéssel

Dátum | 2012. 08. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD nemrégiben már bemutatott néhány új FirePro sorozatú videokártyát, most azonban újabb, kifejezetten szerverekbe szánt termékekkel bővült a kínálat. Az S7000-es és S9000-es modellek mindketten 28 nm-es csíkszélességgel készülő, GCN architektúrára támaszkodó GPU-t használnak: előbbi egy Pitcairn (HD7800-as sorozat), míg utóbbi egy Tahiti (HD7900-as család) típusú grafikus processzort alkalmaz.


A kifejezetten szerverekbe szánt újdonságok kiválóak lehetnek virtualizációs feladatok elvégzésére, ugyanis rendelkeznek RemoteFX GPU virtualizációs támogatással. Ez azt jelenti, hogy Microsoft RemoteFX alapú szerver alkalmazásakor a GPU erőforrásait egyszerre, egyidejűleg akár több kliens is hatékonyan igénybe veheti. Persze VMWare vagy Citrix szoftverek segítségével is kiaknázhatóak az új videokártyákban rejlő lehetőségek, ám ebben a két esetben csak pass-through mód áll rendelkezésre, azaz egy GPU-t egyszerre csak egy kliens használhat. A helyzet több FirePro videokártya alkalmazásával javítható: ekkor több kliens is hozzáférhet az erőforrásokhoz, persze az 1GPU/1 Kliens elv érvényben marad.

Korábban, amikor az AMD bemutatta a friss FirePro videokártyákat, leszögezte, hogy a GPU virtualizációs funkció kezeléséről a Hypervisor szoftver gondoskodik. A vállalat aktuális GPU generációja nem kínál hardveres erőforrás-megosztási lehetőséget, de ez a következő generációs GPU-k megjelenésével valószínűleg változni fog.

A jövő boncolgatása helyett foglalkozzunk inkább a jelennel: nézzük, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az új FirePro videokártyák. A két friss termék kifejezetten olyan feladatok alkalmával jöhet jól, ahol hatalmas párhuzamos számítási teljesítményre van szükség, hiszen ezeken a területeken a GPU sokkal nagyobb teljesítményt kínál, mint a leggyorsabb processzor. Az új, S sorozatú termékek esetében az „S” jelölés arra utal, hogy ezek kifejezetten szerverekbe valóak: a munkaállomásokba szánt „W” modellekkel ellentétben az újdonságokon csak egyetlen DisplayPort videó kimenet található.

S9000
Az S9000-es modell ugyanazt a Tahiti GPU-t alkalmazza, amely a Radeon HD 7900-as sorozat tagjairól már ismerős lehet. A GPU 1792 stream egységgel és 925 MHz-es magórajellel érkezik, a 6 GB-nyi, ECC támogatással is ellátott fedélzeti memóriához pedig 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik. A 225W-os TDP-vel érkező FirePro VGA hűtéséről egy kétslotos, passzív típusú videokártya hűtő gondoskodik, amelynek 20 CFM-nyi levegőmennyiségre van szüksége ahhoz, hogy feladatát el tudja látni - azaz gondoskodni kell a jól szellőző szerverházról. A FirePro S9000 3,2 TFLOP/s-os egyszeres- és 806 GFLOP/s-os kétszeres pontosságú számítási teljesítményt kínál. A termék 176 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodik.

S7000
Az S7000-es FirePro ezzel szemben 1280 stream egységet tartalmazó Pitcairn GPU-val rendelkezik, amely 700 MHz-es magórajelen ketyeg. A GPU és a 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között 256-bites adatsín húzódik, a TDP pedig 150 wattos értéket képvisel. A gyártó mérnökei ezt az újdonságot is passzív videokártyahűtővel látták el, ám itt az alacsonyabb TDP miatt elegendő volt egy egyslotos példányt alkalmazni. Persze megfelelő szellőzésről itt is gondoskodni kell, ugyanis a videokártyahűtő számára 10 CFM-nyi levegőmennyiség szükséges a megfelelő működéshez. Az S7000-es FirePro esetében 2,4 TFLOP/s-os egyszeres- és 152 GFLOP/s-os kétszeres pontosságú számítási teljesítmény áll rendelkezésre, a memória-sávszélesség pedig 154 GB/s-os értéket képvisel. Itt már ECC támogatás nem áll rendelkezésre a memóriachipek esetében. Érdekesség, hogy az AMD állítása szerint az ECC támogatás aktiválásával 6%-os teljesítménycsökkenésre lehet számítani a fedélzeti memória esetében.

A ZeroCore támogatással is ellátott újdonságok között egyszeres pontosságú számítási teljesítmény tekintetében 33%-os, memória-sávszélesség tekintetében pedig 14%-os különbség mutatkozik, természetesen az S9000-es modell javára. Kétszeres pontosságú számítási teljesítmény tekintetében már több, mint ötszörös az előnye az S9000-nek.

Az újdonságok szállítása szeptember végén kezdődhet meg, a termékek támogatása pedig legalább 2015-ig tart majd. A FirePro S7000 1249 dolláros, a FirePro S9000 pedig 2499 dolláros áron lesz elérhető.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Juliska
2012.08.27. 20:31
"egy GPU-t egyszerre csak egy kliens használhat"

Miért is? Az előző generáció csúcsa 22 virtuális asztalt is támogatott a RemoteFX-en keresztül. Csak nem fejlődtek ennyire vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. knana
2012.08.27. 21:02
Juliska
amit kiemeltél eset az nem a RemoteFX-re vonatkozik hanem a Wmware ill a Citrix rendszerekre (programokra)
Nézd meg mégegyszer a cikket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. witchlord
2012.08.28. 11:14
"Kétszeres pontosságú számítási teljesítmény tekintetében már több, mint ötszörös az előnye az S9000-nek."

2-szeres árkülönbségnél, de 5-szörös teljesítménykülönbségnél, csak a hülye veszi a kisebb verziót..
Pláne hogy ECC támogatást is kap a nagyobbik. Milyen szép is az, hogy a kisebbik is gyorsan számol de hibázik..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!