iPon Hírek

Project 10 dollar=?minőségi plusz tartalom

Dátum | 2010. 06. 03.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Keith Ramsdale az Electronic Artstól úgy jellemezte a 'Project 10 Dollar'-t, mint valamit, ami növeli az EA játékok értékét és nem csupán egy próbálkozást a másodkézből való szoftverek kereskedelmének (+ a kalózkodás) visszafogására.

Ahogy azt már számos alkalommal megírtuk, a '10 dollar' arról szól, hogy a játékok mellé csomagolnak egy egyszer használatos kódot, melyet regisztrálva plusz tartalmakat tölthetünk le a megvásárolt játékunkhoz. Aki másodkézből szerzi a játékát, az 10 (volt már, hogy 15) dollárért vásárolhat egy új kódot a kiadótól online.

A Mass Effect 2 és a Dragon Age: Origins esetében körülbelül meg is kaptuk a 10 dollárra való plusz tartalmat, erre nem lehet panasz. Az ok, amiért újra a céltáblára szegeződött a projekt, hogy az EA Sports legutóbbi nyilatkozatában azt vetítette előre, hogy a jövőben megjelenő játékaiknál nem csak, hogy a plusz tartalmakhoz de a multiplayer egyes elemeihez is szükséges lesz majd a kód (az első ilyen játék a Tiger Woods PGA Tour 11 lesz).

Ramsdale ettől függetlenül kitart az igaza mellett: "Ez teljes mértékben a felhasználókról és a játékélmény elmélyítéséről szól. Nem egy defenzív manőver a kalózkodás és a használt játékok kereskedelme ellen." Kérdés, hogy sikerül-e megtartaniuk magukat a letölthető tartalmak által meghatározott hozzáadott érték és a használt játékok értékének túlzott lecsökkentése között húzódó vékony határvonalon. (Ez a THQ-nak nem jött össze az UFC-vel, reméljük az EA nem esik bele ebbe a hibába, mert csak a multiért megvágni egy használt játékot vásárló embert 10 dollárra nem túl korrekt..)

Tény, hogy a multiplayer nagyon sok játékban meghatározó elem, így a Battlefiled: Bad Company 2-ben is, amit remekül sikerült hoznia a cégnek. A piac egésze ebbe az irányba mozog, már nagyon ritkák a tisztán single player játékok, mindenbe belecsempészik valahogy a közös játék lehetőségét. Az EA célja hosszútávon, hogy elhappolja az Activision piaci részesedését, amit a COD szériával kanyarított ki magának:

"Le fogjuk-e nyomni a Modern Warfare eladásait valamelyik idén kijövő új játékunkkal? Nem. Célunk viszont, hogy hosszú távon akkora piaci részesedést tudjunk megszerezni az egyre növekvő piacon, amekkorát csak tudunk." A Medal of Honor (EA) október 15-én, a Call of Duty: Black Ops (Activision) november 9-én érkezik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. 5hR3kY
2010.06.04. 09:38
Én azt mondom hogy ha annyira fáj nekik a használt játék kereskedelem, akkor ne adják ki lemezen a játékokat csak PSN/Live!/Steam-en. Ja hogy akkor nem tudnak elkérni egy játékért 12-13 ezer forintot, mert fizikálisan nem is adnak semmit a vásárlónak?

Szerk.: Ja meg nem hulladék játékokat kellene kiadni, akkor többen megvásárolnák eredetiben. Gondolok itt nem csak az eleve rossz játékokra, hanem az évente kiadott ugyanaz a cucc de pepitában szériákra is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto
2010.06.04. 18:32
Attól hogy nem adnak mellé fizikai adathordozót elkérnek érte ugyanannyit sőt még többet is. Az általad is említett steamen pl egy új játék ára 50 euro (több mint 14000 huf jelenleg) vagy még több is néha (cod:mw2 pl 60 euro)
A cikkben említett mondat (Ez teljes mértékben a felhasználókról és a játékélmény elmélyítéséről szól. Nem egy defenzív manőver a kalózkodás és a használt játékok kereskedelme ellen." meg kifejezetten vicces, de abból a fajtából amin inkább kínjában nevet az ember. Nem vettem még használt játékot és nem is tervezem, de igazán részletezhették volna mitől mélyíti el a játékélményemet az hogy ha használtan megveszek egy játékot akkor még 10-15$t ki kell csengetnem utána. Nem hiszem hogy nekem ettől elmélyülne bármilyen élmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2010.06.06. 17:24
igazából engem csak az bosszant de pofátlan módon, hogy ezelőtt 10 éve egy játékot játszottam pár hétig mire sikerült végigjátszani. Most kb 1 nap egy játék, max 2. Ha nagyon rápörgök, és van időm. Meg lehet nézni meddig játszik egy GTA3-at ez ember, meg meddig egy modern warfare 2-t...

fps-t játszani neten meg... hát nem is tudom... minden második kis senkiházi nyomorék csal... Mindenhol ilyen guard, olyan guard, meg mindenféle ban (mint steamen a vac), de igazából ha csalni akarok cs-ben akkor 2 perc google, meg egy F9 ... és érdekes módon a vac sem dob ki. Csak erről nem szól a fáma, amikor megvesz az ember egy 15k-s játékot... mmo-rpg játékokban is lehet csalni, de ott attól hogy csal valaki nem feltétlenül nekem lesz sz@r.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!