iPon Hírek

Project Ara - egy újabb moduláris okostelefon koncepció

Dátum | 2013. 10. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az apró blokkok tucatjaiból felépíthető okostelefonok ötlete már nem újdonság, hiszen a Phonebloks koncepció is pont ezen alapult, a bővíthető és cserélhető hardveres mobilok gondolata pedig évek óta érlelődik a vásárlókban és a fejlesztőkben. A végleges megoldás egyelőre várat magára, de a Motorola Arával ismételten egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz.

A Motorola hivatalos blogjában feltűnt információk szerint a vállalat célja az, hogy egy mindenki számára megfelelő hardveres ökoszisztémát hozzanak létre a telefonok világában. Így jött létre a Project Ara koncepciója. A Motorola Ara fejlesztésén, illetve első sorban egyelőre a kidolgozásán az Advanced Technology and Projects csoport dolgozik. Az ő feladatuk, hogy egy szabadon variálható, nyílt hardver platformot hozzanak létre, amiből egy különböző igényeknek megfelelő okostelefon állna össze végeredményben. A bejegyzés tanúsága szerint az Android platformhoz hasonló rugalmassággal rendelkező megoldást alkotnának csak ugye a hardvert helyezve a középpontba. Tehát nem csak a csúcsmodellekre és felsőkategóriára szeretnének koncentrálni, hanem szélesebb szegmensre. Úgy érzik, annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen, elengedhetetlen a felhasználók és a fejlesztésért felelős emberek szoros kapcsolata. Így jöhet a legjobb konstrukció létre – a Motorolánál is tudják, hogy mindenkinek nagyon nehéz megfelelni, de keresnék az arany középutat.

A Motorola Ara projektje összességében még nagyon gyerekcipőben jár, de némi felvezetést egy fotó formájában már kaptunk. Ebből azt azonnal felismerhetjük, hogy a rendszert szinte pont úgy képzelik el jelenleg, mint a Phonebloks megálmodója Dave Hakkens. Az egész alapját egyetlen váz adja, amit itt az endoskeleton, röviden endo névvel illettek. Az endo az, ami tartalmazza a kapcsolatért felelős áramkört, és befogadná a többi elemet, vagyis a modulokat. A modulok alatt érthetjük jószerivel szinte az összes olyan alkatrészt, mely egy működő okostelefonhoz elengedhetetlen: a központi chipet, az akkumulátort, a kijelzőt, a szenzorokat, a kapcsolati egységeket, és így tovább. A koncepción dolgozó csoport minden követ megmozgat annak érdekében, hogy előrelépéseket érjenek el. Összeálltak például a már említett Dave Hakkensszel is, aki minden bizonnyal a Phonebloks atyjaként sok hasznos tapasztalattal tudott szolgálni a Motorolának. A telekommunikációs óriásnál mostanra mély elég komoly kutatásokat végeztek, Hakkens pedig hozta az érdeklődő közönséget. A célok elérésében ezek egyike sem elhanyagolható. Tehát az Ara projekt által elért eredményeket és a Phonebloks közösségének igényeit figyelembe véve jöhet majd létre az első Modul Fejlesztői Készlet (MDK - Module Developer’s Kit) alfa kiadása. Erre a tervek szerint akár még ezen a télen sor kerülhet, vagyis, ha az év végéig nem is, 2014 elején biztosan számíthatunk már valamilyen kézzelfogható dologra.
Az Ara projekten már több mint egy éve folynak a munkálatok, és bár az első valóban működő építőkészletek megjelenésére lehet, hogy nem kell már sokat várni, de a kereskedelmi forgalomba kerülés éveket vehet igénybe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. Renhoek
2013.10.30. 16:13
Ezt még én is találtam ki sokéve Bárcsak megvalósulna, nagyon király ötlet amúgy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. hencooo
2013.10.30. 16:27
0:27-nél a videóban érdemes volna megnézni a kézmodell körmét..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim
2013.10.30. 16:32
Nagyon helyes! Remélem nagyon aprólékos lesz a testreszabhatóság, én még a 3G-t is szándékosan kihagynám, hogy a mobil ha akarna se tudna internetforgalmat generálni a szolgáltató felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. LechooEdy
2013.10.30. 16:34
Egy jó ötlet, tuti egy hatalmas akkut tolnék bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Phantomstr...
2013.10.30. 16:51
Erre mondom mindig, hogy már az is hatalmas előrelépés volna, ha egyszerűen kevesebb, amúgy tök egyforma telefont gyártanának és normális, hosszabb idejű támogatást kapnának. Egy évekkel ezelőtti okostelefon is elég erős... volna, ha szoftveres oldalról is odafigyelnének rá és már nem arra feküdnének rá, hogy eladjék a 4 magos procival szerelt darabokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zephyrus
2013.10.30. 17:14
ezek milyen unified csatlakozók hogy procinak, akkunak, kamerának, mindennek jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. vivanto
2013.10.30. 17:14
Miközben a PC a legtöbb szegmensben pont hogy kezdi elhagyni a modularitás, bővíthetőség felé való törekvést, és egyre inkább a kompakt egybegépek felé húz, mi a rossebnek próbálják pont az ellenkezőjét csinálni a mobiloknál? Úgysem fog normálisra sikerülni, sosem éri el egy HTC one/lumia 925/iphone 5 szintjét, kerülni pedig bőven fog annyiba.

@Asagrim
Azért remélem tisztában vagy vele, hogy a 3g nem csak ebből áll, nagyon is bánnád a hiányát - még a csúcsszupi magyar hálózatokon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. SzAdamAndy
2013.10.30. 17:18
gyártástechnológiai okokból döglött ötlet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. csiki2 vivan...
2013.10.30. 17:19
Egy mai pc-n még mindig le van választva az egyik legdrágább komponens: monitor.
Ez a mobilnál még hangsúlyosabb, szerintem ez lesz a húzóerő is: veszel egy fullhd-s IPS kijelzőt és azt nagyon hosszú ideig nem cseréled le...
Nem tudom, hogy ez egy mai mobil árának mekkora részét teszi ki, de biztos nem 10%...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. VAjZY
2013.10.30. 19:46
Hiába éles vitát folytatni a hátrányokról, nyilván vannak neki, de akit érdekel a téma, tisztában van velük, és azzal is, hogy előnye több van.
" Úgy érzik, annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen, elengedhetetlen a felhasználók és a fejlesztésért felelős emberek szoros kapcsolata." Miért, odabent nem tudják, mire van igény? Ők is ugyanolyan technológiát használó emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. djgeg
2013.10.31. 00:18
VAjZY
Attól még 100 fejlesztőnek nem feltétlen ugyan az az elképzelése mint pl 10 millió felhasználónak.


Konzolokkal stb kell meg ne példálózzatok már. Azok 5-8 évre szólnak és a generáció végére lószar az előállítási költsége. A Modularitás olyan helyen jön jól ahol gyorsan fejlődő cserélődő Hardverek vannak. PC ilyen pl.
Személy szerint rühellem, hogy a laptop is már az integrált hardverekből kezd állni. (ram minden...)
Még véletlen se tudjak fejleszteni rajta.

Az egész kpncepciónak az a lényege, hogy cserélhatő megőrízhetőek a hardvermodulok. Így nem 1-2 évente cserélgeted a telefonodat. Ami látható tendencia. Köjön egy őj iPhone vagy Galaxy és eladnak belőle 20-40 milliót! Miközben a fejlődés nem akkora mértékű.

Egy ilye koncepcióval megőrizheted az aksit, mert egységes. A kijelzőt mert minek cserélni, max ha akarod. A memóriát bővíted ha akarod. Kamerát ha megjelenik az új kicseréled. És a leg gyorsabban fejlődő a proci. Lassan nem változik 1-1 generáció telefon csak a proci, de cseréljük az egész telefont.

Őrületes mennyiségü szemét. Mivel egyben dobod ki. Ha ilyen moduláris telefonok lennének akkor a mostani töredékére esne a szemét generálás.

Arról már ne is beszéljünk, hogy az erőforrások végesek, ha mindenben így szemetelnénk akkor már rég nem lenne miből gyártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tomchee
2013.10.31. 01:20
Mind1 nekem melyik koncepció, csak legyen már ilyen, mert a mostani okos telefonoknál, egyszerűen hiába keresgélek, 100k alatt nincs olyan aminél ne kéne kompromisszumokat kötni, de olyan árban meg már minden vacakért is fizetni kell amire nincs is szükségem...
Teljesen életképtelen a mostani teljes okostelefon felhozatal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim vivan...
2013.10.31. 02:55
"Azért remélem tisztában vagy vele, hogy a 3g nem csak ebből áll, nagyon is bánnád a hiányát - még a csúcsszupi magyar hálózatokon is."

Mobilon menüben ki van kapcsolva és marhára nem hiányzik. WiFi ugyanúgy működik, óra ugyanúgy átáll a megfelelő időszámításra/zónára, GPS ugyanúgy működik a megfelelő térképszoftverekkel ~15 méteres körzeten belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tomchee
2013.10.31. 03:42
Igazság szerint nekem sem jut eszembe amihez a 3G feltétlen szükséges lenne. Számomra is inkább zavaró tényező, amikor kikapcsolt állapot ellenére is ott virít a 3G-jel a térerő mellett. (Akár a forgalmat szívja, akár az akut, egyik sem túl kívánatos.)
Lehet csak tudatlan vagyok, de nem akarok a naivitásom áldozatává sem válni ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. vivanto Asagr...
2013.10.31. 08:41
Persze, akár palacsintát is süthetsz 3g nélkül, felsoroltál csupa olyan dolgot aminek semmi köze a mobilhálózathoz.

Ha neked jó a könnyű lehallgathatóság/primitív titkosítás, vagy gyengébb EFR codec az UMTS hálózatokkal szemben, szíved joga. Vagy egész egyszerűen kikapcsolod az adatforgalmat 3g hálózatokon és kész is vagy.

szerk: Arról nem is beszélve, hogy így csak a modernebb hálózatok (LTE) kiépítését hátráltatod, úgyhogy gratula.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. uristen
2013.10.31. 09:27
Fehér alap ilyen fekete téglalapokkal nagyon szép lenne. Illene a modern lakásokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Smooth44 vivan...
2013.10.31. 09:34
Nekem is ki van lőve és csak akkor kapcsolom be, ha nagyon nagy szükségem van a mobilnetre. Amúgy túlélem, ha nem vagyok a hálózatra kötve, szinte mindenhol van már wifi.

Egyébként meg vagy 1,5× hosszabb az üzemidőm így. Lehallgathatóság/titkosítás? Who the hell cares? Ha le akarnak hallgatni, úgyis megtalálják a módját... megy az UMTS-en is, figyelik a PC-t stb. Nincs titkolni/rejtegetni valóm... nem örülök neki, de tenni nem tudsz ellene úgysem
Na de 4G meg aztán totál nem érdekel. Amire a mobilnetet használom, arra 90%-ban még az EDGE is elég, pláne 3G.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. vivanto Smoot...
2013.10.31. 09:42
"Ha le akarnak hallgatni, úgyis megtalálják a módját... megy az UMTS-en is, figyelik a PC-t stb"

Igen, a szolgáltatón keresztül megtehetik az arra felhatalmazott szervek, mivel része a szabványnak és egy így rendben is van. Csak míg egy GSM hálózatot a szomszéd pista is feltör, addig ugyanezt nem fogja megtenni 3g esetén.

A 4g-s kommentedre meg kár is reagálni, pont ez hozzáállás miatt fejlődik ilyen lassan a technika, amikor jóval egyszerűbb alternatívával is megoldhatnád a paranoiád, amire az előbb is adtam egy példát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nemlehet
2013.10.31. 10:29
Ez a szomszéd pista is feltöri dolog kicsit olyan mint amikor elversz valakit a COD multiban és ír neked: Ok fukker i will hack you Lol yolo....
Egyrészt senki nem töröget hobbiból mobil hálózatot. Másrészt ha valaki meg akar szerezni rólad valamit úgy is meg fogja. Sőt az emberek többsége minden lényegi információt megoszt magáról. A kormányszervek a szolgáltatón keresztül, akinek meg a maffiával vagy bűnözéssel van dolga annak meg úgy is mindegy mit csinál, mert legfeljebb kiverik belőle ha a technikai megoldás nem megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. R3LaX123
2013.10.31. 11:37
Ez így van, mint ahogy már írták: ha valaki le akar hallgatni, annak tökmindegy, hogy te 3g-t, 4g-t, vagy bármi mást használsz, úgyis lehallgat. Az meg baromi nagy hülyeség, hogy "a szomszéd pista is feltör", ha mindenki ennyire értene hozzá, akkor hidd el nem itt tartanánk, ahol.
"A 4g-s kommentedre meg kár is reagálni, pont ez hozzáállás miatt fejlődik ilyen lassan a technika"- Ne Magyarországot vedd alapul, mert itt még 4g is kb az ország 20%-án érhető el, külföldön meg ez a minimum vagy 5 éve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Woodstock
2013.10.31. 12:03
Ez nagyon jó elgondolás és ötlet.Viszont ahogy többen is írtátok előttem az alapvető probléma ott van hogy a piac sajnos azt diktálja( a hülye vásárló meg követi) hogy minél előbb el kelljen dobnod azt a terméket amit használs,hogy újra lehúzhassunk téged pénzzel.
Ez a koncepció pedig alapjaiban változtatná meg ezt az elképzelést így a nagy gyártók nem örülnének neki.
Szóval kb utópia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vivanto R3LaX...
2013.10.31. 12:07
"Ne Magyarországot vedd alapul, mert itt még 4g is kb az ország 20%-án érhető el, külföldön meg ez a minimum vagy 5 éve..."

De pont azt veszem alapúl, és pont amiatt, amiért ilyen informálatlan hozzászólások vannak. Ha a szolgáltató azt látja, hogy az MSS terhelésének 90%-át GSM hívások teszik ki, mikozben alig van UMTS, akkor hülye is lenne beruházni 4g fejlesztésre. Pedig a fogyasztónak semmivel nem kerülne többe a jobb szolgáltatást használni (hacsak nem a rövidebb akku időt forintosítjuk, ezt elismerem).

szerk: Azért elég nevetséges szerintem, hogy itt többen annyira odavannak a legtutibb nyócmagos sokgigás szupercamerával megáldott fullhd vackokért mert a fél eves készülék már öreg, de a lassan 14 éve kidolgozott backend technológiától félnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. R3LaX123
2013.10.31. 13:00
Szerintem a szolgáltató pont leszarja, hogy neked mi lenne jó, őt csak az érdekli, hogy megszedje magát pénzzel. Nem azért nem ruház be 4g-re meg lte-re stb,mert nem használnák az emberek, hanem ahhoz neki is fejlesztenie kellene. Hasonló az eset a sima internetnél is... Nekem pl még mindig 10k-t kell fizetnem 10mb-s netért, ami állandóan megszakad, szar a ping meg úgy ahogy van az egész szolgáltatás. Hiába akarnék én 120/50-es netet 5k-ért, mint ahogy a nagyobb városokban van, ha a hálózatot baszik kiépíteni hozzá a szolgáltató/állam/vagy akárki, mert neki ez sokba kerülne.(mellékesen külföldön kb a 100/20 az alap sebesség, fele annyiért mint itthon)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ThePoweR
2013.10.31. 13:15
Na ilyen sose lesz, mert egyszerűen nem éri meg. Lehet valami botladozás lesz, de akkor se esz olyan jó mint egy előre összerakott telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Woodstock
2013.10.31. 13:36
R3LaX123:

Nagy városi netről annyit hogy nagyvárosban peremkerületén élek,családi házas övezet,de 3 km-re ott vannak a lakótelepek 10esekkel.
Ehhez képest van ADSL(Telekom) ami hulladék és drága meg van kábelnet(vidanet) ami ugyanazt tudja csak nem szakad.És most figyelj 300-400forinttal olcsóbb mint a másik, egy 20megás net.
Szóval szépen megállapodtak egymás között hogy ezt így leosszák és kész.
Közben a panelokban ott van a digi,upc meg társai 100-200megás netekkel én meg nem tudok olyanért fizetni hanem 10ed annyi sebességért fizetek havonta ugyanúgy 5-6ezret.
És miért...mert egy 10esbe felhúzzák a drága kábelből mondjuk 200métert és lesz 30 előfizető míg családi háznál ehhez 2 km kell.(persze ezt csak hasra ütve mondom de kb ez lehet)
Ja ami a legszebb a szomszéd utcában vezették el a digi(ha jól tudom) az ultra brutál fővezetéket,pár éve amikor vitték be a városba..mindenki örült hogy majd lesz itt szélessáv még az egereknek is, erre sehol egy lecsatlakozás sehol semmi csak az emlék hogy 2 hétig föl volt túrva a ház előtt minden...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. R3LaX123
2013.10.31. 15:02
Woodstock:

Na pont erről és ehhez hasonlókról beszéltem.
Egyébként az a földfeltúrós cucc érdekes, ugyanis ezt nálunk is eljátszották. Kb 2 éve pont a mi utcánkban lefektették az optikait, de azóta semmi hír róla. Gondolom felvettek rá/nyertek pályázaton egy csomó pénzt, 99% ment zsebre, de azért csináltak vmit, hogy "nézzen már ki valahogy".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2013.10.31. 17:37
vivanto

Más megközelítésből:

Rohadtul semmi közöd hozzá, hogy én a saját készülékemet hogyan használom. Ennyi. Leazarom hogy mit tud a 3G és hogy az általam felsoroltaknak semmi köze a 3G-hez, a híváskezdeményezés és fogadáson kívül soroltam fel az összes hálózati/műholdas kommunikációt igénylő dolgot amire igényem van, a többi meg nem érdekel.

Viszont a korosztályommal járó trendekkel, amiket stigmaként hordok mert egyáltalán nem érdekelnek már nagyon kezdenek felhúzni.

Két héttel ezelőtt mikor körülnéztem mindhárom szolgáltatónál hogy hogyan úsznék meg legolcsóbban havi szinten egy okostelefont, az előfizetés felsorolását rögtön azzal kezdte a Vodás csaj hogy ingyen faszbúk, meg 1 giga net. Aztán mikor mondtam neki hogy Facebookom nincs, netre meg nem tartok igényt mert van wifi mindenhol ahol közlekedni szoktam totál leblokkolt, mintha szóbeli vizsgán belekérdeztem volna a bemagolt szövegébe.

Végül Telenornál vittem el egy Samsung Galaxy S Advance telefont 3 ezerért, amit míg testreszabtam egy nap négyszer töltöttem, aztán 4-5 nap után mikor már belaktam kezdtem letiltogatni az akksi szívó fícsöröket amibe a 3G is beletartozik, és jelenleg 60 órát megy két töltés között állandóan engedélyezett wifi kapcsolattal meg fél tucat programmal ami azt a wifi kapcsolatot aktívan használja is az 5 percenkénti e-mail lekérdezésekkel kezdve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 vivan...
2013.11.05. 09:12
De akkor meg ne engem savazz, basszus!

Nekem nincs 8magos hackelt androidos fullcsótány már egy hónapja megvan de elavult telefonom.

Az üzemidő meg igenis fontos, mert mindent fejlesztenek, 20MP kamera van, 8mag és 4G, meg fullHD, de akku az még mindig 1napot bír. Ha ki is hoznak egy bikább akkut, akkor inkább megfelezik, hogy vékonyabb legyen az amúgy 5"!! telefon. Na ez a LOL.

A technika meg fejlődhetne lassabban. Már így is megfulladunk a szemétben.
Ami most megy, az nem is fejlesztés, csak marketing által támogatott, igénygenerálás. Ugyanazt adják el neked, csak a szarabb és HW igényesebb szoftverekkel elérik nálad, hogy elhidd, neked már 16magra van szükséged. De ez fejlődés?
A fejlődés az lenne, ha már nem kellene tölteni, vagy legalábbis valami megújuló energiával tehetnénk (akár csak nap/szél, vagy akár a kezünk, zsebünk melege). Az lenne fejlődés, ha kevesebbet fogyasztanának, a szükséges funkciókat stabilan ellátnák. Ez így csak villódzás a birkának, aki már nyálcsorgatva, hipnotizálva várja a következőt.
Fogyasztói társadalom... cöh.

Éljen NOV5!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!