iPon Hírek

Project Ara - friss részletek láttak napvilágot

Dátum | 2014. 10. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A moduláris okostelefon fejlesztéséről az elmúlt hónapokban nem sokat hallottunk, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Project Arán dolgozó mérnökök lazítottak volna az ütemterven. A legfrissebb információk szerint minden a terveknek megfelelően halad, és hamarosan elkészülnek az első tökéletes összhangban működő elemek, ezzel együtt pedig a működő prototípusok.
A Project Ara még a Motorola berkeiben született meg, és mivel akkoriban a Motorola a Google szárnyai alatt növekedett, így ezt a kezdeményezést átvette a keresőóriás és az Advanced Technology and Projects (ATAP) részlegre került. Ennek köszönhető az is, hogy a Motorola továbbadását követően a moduláris mobil fejlesztése a Google kezében maradt. Az Ara gondolata 2012-re nyúlik vissza, de a komolyabb munkálatok csak 2013-ban indultak rajta. A Google úgy vette át a projektet, hogy kijelentették, két éven belül mindenképpen eredményeket akarnak látni, és most úgy fest, ezt a határidőt be is tartják a tervezők. Paul Eremenko a Project Ara csoport vezetője elmondta, hogy az idei év decemberére elkészülnek az első olyan prototípusok, amik már jobbára kifogástalanul fognak működni. Ekkor tartják meg a második fejlesztői konferenciát is, hogy a nagyközönség is megismerkedhessen vele. Innen persze hosszú még az út, de reményeik szerint 2015-ben már olyan állapotban lesz az Ara, hogy akár meg is kezdődhet a sorozatgyártása.
Emerko a Linaro Connect US 2014 konferencián adott interjújában érdekes részleteket is elárult a készülő eszközzel kapcsolatban. Azt már egy ideje tudni lehetett, hogy néhány alkotóelem cserélhető lesz menet közben is, tehát hot-swap támogatást nyújt az eszköz, most viszont kiderült, hogy majdnem minden modult ilyenre készítenek. Kizárólag a központi processzor, valamint a megjelenítő lesz olyan része az okostelefonnak, ami fix a bekapcsolást követően. A legérdekesebb talán ilyen tekintetben a rendszermemória, és az akkumulátor helyzete, de a fejlesztők ezeket is megoldották úgy, hogy kikapcsolás nélkül lecserélhetőek legyenek. Ezek várhatóan elég komplex műveletek lesznek a konstrukció számára, így valószínűleg elő kell majd készíteni a cserére az eszközt, amit a szoftver végezhet el. A telep egy energiatartalékoló megoldásnak ad átmenetileg töltést a művelet idejére, a RAM-ból pedig valószínűleg a tárhelyre kerül egy mentés az éppen benne foglalt adatokról. Fény derült arra is, hogy milyen operációs rendszer fogja kiszolgálni a moduláris masinát. Egy, a színfalak mögött átalakított Android L variánsról lesz szó, mely tökéletesen kezel majd minden olyan helyzetet, ami a különleges készülék használata során kialakulhat. Ennek az elkészítésében a Linarót hívta segítségül az Ara csapat.
A Project Ara összesen három különböző csontvázzal lesz megvásárolható a jelenlegi tervek szerint. Készül egy mini, egy közepes és egy nagy méretet öltött masina is. Ezek mindegyike más kijelzőkkel házasítható majd össze, és értelemszerűen változó mennyiségű cserélhető alkatrészből fognak felépülni. A Google azt szeretné, hogy az alapcsomag már mindössze 50 dollártól indulva elérhető legyen, de konkrétabb árazásról egyelőre nem szólt a fáma; a forgalmazás a Play Store "feladata" lesz. A különböző modulokat más-más gyártók (pl. Quanta, Toshiba, Rockchip, Foxconn) fogják szállítani a Google ATAP részleg számára. Mostanra már elég sok támogatóra leltek a tervezők, így remélhetőleg idővel nem lesz hiány a változatos egységekből. Ezeken az alkotóelemeken egyébként ugyanolyan csatlakozófelületek vannak kialakítva a kompatibilitást szem előtt tartva. Legutóbb júniusban tehették próbára az érdeklődők a moduláris okostelefont, ekkor viszont még igencsak sok volt vele a probléma, szóval behatóbb képet nem kaptak a fejlesztői konferencián a működésről, csak a szoftveres fejlesztői csomag vizsgálatából lehetett építkezni a látogatóknak. A Project Ara érkezését jelen állás szerint 2015 januárjában teszik hivatalossá.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. mikej95
2014.10.03. 11:02
Jó kezdeményezés ez. Kínából megrendelni darabonként és rögtön immunis a vámra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. PDP-11
2014.10.03. 11:21
Szerintem ez fölöslegesen bonyolult, egy prémium váz, plusz cserélhető SOC meg aksi bőven elég lenne, szebb készüléket is lehetne összehozni mint ez a 20 darabból álló frankenstein.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Chif52
2014.10.03. 12:14
-Én azt nem értem hogy hogy lesz kialakítva az egész ... ha van egy proci ami kb egy "kockából" áll akkor azt akárhova teheti az ember vagy csak megadott helyre? vagy lehet-e több aksit beletenni (mondjuk a nagy keretre kettőt vagy hármat és egy viszonylag jó procit és kész a Gamer telefon?)
-Vagy lesz-e valami megoldás arra, hogy ne essen darabokta a zsebemben ha futok 5-10 métert mert csak csúsztatni kell az elemeket.
Illetve látni a képen hogy az USB-nek külön modul kell ... a Jack dugónak is külön kell, vagy bele van építve a házba illetve mennyire zavaró?(ha mondjuk fölül vagy oldalt van).
- Ennek a modularitásnak nagyon sok hátránya van.főleg, hogy kompromisszumokat kell tenni.
-az mondjuk érdekelne, hogy ha két kamerát teszek a hátára, megadott helyre akkor készíthető-e 3D kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester PDP-1...
2014.10.03. 12:14
Van akinek működős és variálható készülékre van szüksége és nem pedig szépre, de fixre.

Mellesleg egy védőtokban pont nem fog látszódni semmi a legókockákból.

Én várom. A mostani telefonommal is jórészt elégedett lennék, ha nem lenne ennyire korlátozott a belső háttértára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jameson
2014.10.03. 12:39
Az a baj hogy mérnöki szempontból túl sok problémát látok egy ilyen telefonra:
-könnyebben széteshet
-jóval vastagabb méret
-egy univerzális platform fejlesztése nagyon drága lehet! (mondjuk oem gyártók így olcsón gyárthatnak hozzá modulokat)
-plusz a mai telefonoknál már így is kritikus az összeszerelés és a forrasztások minősége, ennél még hatványozottabban

Kíváncsian várom a kész megoldást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. aRm1n
2014.10.03. 12:54
Chif52: akinek nem tetszik a konstrukció, nem fog ilyet venni, aki elégedett a piacon kapható modellekkel, használjon olyat. Aki viszont ki akarja használni a platform külöleges képességeit, ismerve a piaci felhozatalt, biztosan együtt tud majd élni ezekkel a kompromisszumokkal (például jómagam).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. legyes
2014.10.03. 13:34
Csóró magyar majd 5 éves részletfizetéses hűség helyett 2 évig építi majd a telefonját
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chif52
2014.10.03. 13:49
aRm1n: Nem fikázni akartam a telefont. Nekem nagyon tetszik az ötlet csak az érdekel, hogy hogyan oldják meg a problémákat amikből sokkal több lesz mint egy "átlagos" telefonnál.
- remélem lesz "normális" kijelző is hozzájuk (amin se kamera sem pedig hangszóró nincs, így vékonyabb keretet kap), illetve a gombokat is hanyagolhatják nyugottan és lehetne helyette a tabletes megoldás a képernyől lévő gombokkal. vagy több kijelző (pl. olcsóbb alacsony felbontású és drága de jó képminőségű is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester Chif5...
2014.10.03. 15:11
Gondolom lesz valami tok még emellé a kapcsolódások mellé, ami majd ott tartja a helyén az alkotóelemeket.

A két kamera 3D-s használatához szoftver kell, a többi nem gond, elég ha a Leonardo projectre gondol az ember.

Tippre az az usb csatis modul lehet a kommunikációs pakk. A csatlakozók meg ha kimennek a divatból és még ezek a modulszabványok lesznek életben akkor csak az adott modult kell lecserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. reklamszem...
2014.10.03. 18:02
Tetszik a dolog de attól tartok h generációváltáskor új modulfoglalatot találnak ki, pl mint az alaplapoknál... üzleti szempontból nem éri meg (nekik) tartósat alkotni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95 rekla...
2014.10.03. 18:31
Amíg nem szereznek elég nagy piaci részesedést, addig nem lopják meg a vevőiket.(lásd nem egy befutott kínai mobilgyártó hogy lealjasodott a nagy márkák szintjére, mihelyst nyeregben voltak):
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2014.10.05. 10:17
Ez az egész akkora lehúzás lesz hogy ihaj csuhaj! CD
Modulonként nem lehet cserélgetni....
Gondoljunk már bele, hogy amikor kijelzőt cserélünk, ahhoz majd kell erősebb proci, akku.
Vagy LTE modem, ahhoz is kell erősebb akku.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!