iPon Hírek

Project Ara - részletek a megjelenésről és a készülékről

Dátum | 2015. 01. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A napokban megrendezett Project Ara fejlesztői konferencián minden eddiginél több információt tudhattunk meg a Google moduláris okostelefonjáról. Persze mondhatni már itt volt az ideje, ugyanis az eszköz minden jel szerint idén kereskedelmi forgalomba kerülhet.
A moduláris mobil legfrissebb verziója, a Spiral 2 névre hallgató készülék lesz az, amit már bárki megvásárolhat majd, legalábbis abban az esetben, ha Puerto Ricóba látogat. A Google úgy döntött, hogy a tesztfázis részéül szolgáló kiskereskedelmi forgalmazás a Csendes-óceáni térségben indulhat be, és ha minden a terveik szerint alakul, erre már az idei évben sort is kerítenek.
Sokaknak meglepő lehet a területválasztás, de a Google-nél rengeteg tényezőt figyelembe vettek. Puerto Ricóban például kimagasló a mobilinternet-felhasználók aránya, sokan csak ilyen módon érik el a webet, továbbá az emberek itt épp oly nyitottak egy olcsó telefonra, mint a drágább gépekre – meglepő módon szinte 1:1-hez arányban fogynak a csúcsmobilok és a belépő eszközök is. Ráadásul mivel a sziget az Egyesült Államokhoz tartozik, így az FCC (Szövetségi Távközlési Bizottság) szabályozása érvényesül itt is. Puerto Rico összességében egy optimális terep egy új platform teszteléséhez és fejlesztéséhez egyaránt.
Arról már korábban is hallhatunk időnként, hogy mely gyártók csatlakoztak a Project Ara zászlaja alá, a Mountain View-ban megrendezett eseményen azonban már a Spiral 2 okostelefon néhány konkrét tulajdonságára is fény derült. Az elérhető modulok között felbukkant egy 1280 x 720 képpontos felbontású megjelenítő, a kamera szerepét pedig egy 5 megapixeles egység tölti be. A kapcsolati lehetőségei között van Wi-Fi és Bluetooth modul, a mobil kommunikációs modem pedig 3G hálózatokon fog üzemelni – ennek a sávszélessége egyelőre nem derült ki. Egyedül a központ processzor tekintetében lesz kezdetben választási lehetősége a vásárlóknak. A sebességről egy Marvell PXA1928, vagy egy Nvidia Tegra K1 chip gondoskodhat. Ezek között meglehetősen éles kontraszt van a teljesítmény tekintetében, de a 720p-s panel mellett az alacsonyabb költségű, és ezzel együtt gyengébb Marvell SoC is vidáman helytáll. Az aktuális akkumulátor sajnos eléggé gyenge produkcióra lehet képes, konkrétan a kapacitása nem derült ki, de a fejlesztők elmondása alapján 20-30 százalékkal elmaradhat az átlagos telefonokétól az üzemideje.
Természetesen az összetevők sora folyamatosan nőni fog, így idővel már egészen változatos összeállítások jöhetnek létre. A Google megalkotta az Ara Configurator programot, amit segítségül hívva az érdeklődők egyszerűen kiválaszthatják a számukra megfelelő alkotóelemeket. Jelenleg mindössze 11 működő modul van, de ez szerencsésebb esetben akár meg is háromszorozódhat az év végéig. A keresőóriás már elérhetővé tette a Project Ara MDK-t is, ami minden leírást tartalmaz az egységek fejlesztéséhez, innentől meg már szinte csak a partnerek ambícióján múlik minden.
Emellett arról is szólt az előadás, hogy a Spiral 2 még távolról sem a végleges készülék lesz. Folynak tovább a fejlesztések, és máris kilátásba helyezték a Spiral 3 modellt. Ez a szerkezet egyebek mellett 4G LTE támogatással is szolgál majd, illetve a Google célja, hogy jelentős előrelépéseket érjenek el az üzemidő tekintetében. Ám az igazi érdekesség inkább az a rendszer, ami állítólag már azt is lehetővé fogja tenni, hogy az egymáshoz közvetlenül nem kapcsolódó modulok is adatokat cseréljenek a Spiral 3 fedélzetén – ez még rugalmasabbá tenné a moduláris gépezetet.
A Project Ara Spiral 2 az év második felében mutatkozhat be a Csendes-óceáni térségben, Puerto Ricóban. A Google több környékbeli szolgáltatóval is együtt fog működni, ide sorolható az OpenMobile, az Ingram Micro, vagy a Claro is. Azt viszont egyelőre nem tudhattuk meg, hogy még mennyibe kerülhet az újdonság. Itt persze ez már egy kicsit nehezebb kérdés is, mint egy hagyományos konfigurációnál, hiszen ezúttal a felhasznált alkotóelemek határozzák majd meg az árcédulán szereplő összeget.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. jbaliko
2015.01.16. 18:20
Ez a Csendes-óceáni térség ez honnan lett lefordtíva? Csak amiatt kérdezem, mert Puerto Riconak nem sok köze van a Csendes-óceánhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. KaiotEch
2015.01.16. 18:42
Fontos szempont, hogy könnyen takarítható...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Renhoek
2015.01.16. 18:45
Jó cucc, nekem bejön... Ezt már ezer éve kitaláltam kissrácként, mekkora poén...csomót gondolkoztam rajta, milyen poén lenne az alkatrészeket cserélgetni... erre megcsinálták kérem a jogdíjat!

Szerintem ha kinövi a gyerekbetegségeit, akkor jó kis cucc lesz. Csak ne legyen bukta ... kicsit azért félek tőle, az emberek nem veszik majd szívesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Renhoek
2015.01.16. 18:45
...szerkesztés gombra miért küldi el újra? Nem értem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gabesz9920
2015.01.16. 18:54
Én azért félek egy kicsit a modulok rögzítésétől....... Egy-egy "jó minőségű magyar úton" el tudom képzelni, hogy egyszer csak kirázkódnak belőle a komponensek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Gombi90
2015.01.16. 19:26
Nekem felemás benyomásaim vannak a kész verzióról. Alapból tetszik ez az blokkokból való felépítés. Viszont maga a kivitelezés nem nyerte el a tetszésemet.

Elsősorban itt a központi váz hátsó tagoltságára gondolok. Tegyük fel, hogy nekem nem kell kamera, hanem helyette inkább plusz aksira lenne szükségem. Akkor vehetek két aksit, az eredetit, meg egyet a kamera helyére? Erre valami jobb kialakítást és rögzítési módot kitalálhattak volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Philo
2015.01.16. 19:39
Kíváncsi vagyok, hogy hova fog ez a rendszer fejlődni.
Majd ha egy ilyen telefonban lenne egy X86-os SOC, 4000-5000 mAh akksi és futna rajta a Win10, akkor be is neveznék egyre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim
2015.01.16. 20:39
"Az aktuális akkumulátor sajnos eléggé gyenge produkcióra lehet képes, konkrétan a kapacitása nem derült ki, de a fejlesztők elmondása alapján 20-30 százalékkal elmaradhat az átlagos telefonokétól az üzemideje."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. matyi009 Asagr...
2015.01.16. 20:51
Én ezen sem lepödök meg, mivel még teljes teszt az egész,szerintem még a célközönség méretét se tudják rendesen betippelni, nemfogják csúcs alkatrészekböl összerakni a telefont. mindenböl egy közepest bele azt csumi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim matyi...
2015.01.16. 21:08
Ez esetben várom a felvilágosítást, hogy szerinted hogyan lehet 30%-kal gyengébb akksit gyártani, ha a rendelkezésére álló slot méret adott, az akkumulátorok gyártástechnológiája pedig egységes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. peti198706... Asagr...
2015.01.16. 21:32
Ha már a x és az y tengely ismert akkor z tengelyt is ajánlatos gór cső alá helyezni mivel azzal együtt lesz teljes háromdés képünk rálátni mi fene eszi meg az akksiból egyszerre azt a rengeteg szuflát. S végül kiderül h a modulok fogyasztásának optimalizálása nem lehet még teljesen egységes s ez viheti el a legtöbbet a készülék működésétől. szvsz pussz pussz. több modul több zür. több külök több zür.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim peti1...
2015.01.16. 21:47
Minden tengely adott, nem gyárthatsz akkora akksit, ami vastagabb, mint a többi modul, vagyis gyárthatsz, de nem hiszem, hogy sikeres termék lenne.

Azt meg kötve hiszem hogy azt a 30%-ot vissza fogod nyerni némi modul optimalizálás során, de legyen, vissza lesz nyerve. Ez még mindig csak átlagos kapacitás, és ha visszanézed a korábbi híreket (illetve itt az első hozzászólást). az emberek háromnegyedének azért kellene az Ara telefon, hogy nagyobb akku kapacitást kapjon.

Ha ez nem valósul meg, márpedig nagyon úgy néz ki hogy nem fog, akkor elég sok vásárlót buktak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. khaun
2015.01.16. 22:34
Az akkumulátor részben azért teljesít rosszul, mert nincs rá megfelelően optimalizálva a rendszer, szoftveresen rossz még: lásd Android L, ahol 20-30%-al nőtt az akksi ideje, mert jobban kezeli a rendszer. Egy rossz romot 2.3.x-4.4.x között is lehet úgy variálni, hogy akár 30-40%-al bírja tovább, a mellett, hogy a teljesítmény mégsem csökken. Mágia!

És itt fog elbukni ez is. Az alapvetően szuper, hogy a modulokat lehet cserélgetni, mert ha egy alap készüléket is nézek, és azt mondom, hogy én egy 4 magos processzort szeretnék bele (majd ha lesz), egy komolyabb grafikus chipet, 2 GB memóriát, akkor azokat pakolgatom bele. Aztán ha fotózni akarok, rakok bele valami gyengébb GPU-t, azért, hogy beleférjen valami brutális nagy kamera, blabla. /fiktív gondolatok

A probléma akkor is az lesz, hogy hiába cserélem ki, a rendszer soha nem fog készenállni arra, hogy optimálisan kezelje ezeket az új eszközöket, az akkumulátor mindig össze fog omlani, jobb esetben. Rosszabb esetben inkompatibilitási hibákra vonatkozóan lesz egy raklapnyi FC, újraindulás, fagyások. Míg fix a hardver, szuper, de amint megjelenik az első 5-6 variáció, és gyakorlatilag le készülnek váltani a modulokkal az összes piacon lévő telefont, kész lesz a baj.

Hajrá meg minden, de köszönhetően az alapoknak soha nem lesz stabil, még egy fix hardveres készüléken is kemény munka optimalizálni a szoftvert, hogy rendesen üzemeljen, folyamatosan érkeznek a javítások még hónapokig, de még azok után is custom romokkal bőven lehet tökéletesíteni. És feltételezem a telefon nem fogja minden egyes új modulnál újraírni a propokat, létrehozni egy új configot. De még így is biztos, hogy lesz rá vevőkör. Majd úgy jár, mint a Google Glass.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. asdsa
2015.01.16. 22:51
Végre valami újdonság. Erről a Marvell chipről mit lehet tudni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. djgeg Asagr...
2015.01.16. 23:17
Értelmezési problémák vannak itt... 20-30% gyengébb üzemidő, nem akksi. A technológia adott... Mérete kisebb az akksinak... Vagy épp még optimalizálni kell. Nehéz felfogni?!
""Az aktuális akkumulátor sajnos eléggé gyenge produkcióra lehet képes, konkrétan a kapacitása nem derült ki, de a fejlesztők elmondása alapján 20-30 százalékkal elmaradhat az átlagos telefonokétól az üzemideje."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. legyes
2015.01.17. 01:52
Ha jól értelmeztem az előadást, az akkuidő a modulok és a váz közötti kommunikáció miatt csökken. Plusz az akku blokk is elég kicsinek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Renhoek
2015.01.17. 02:44
Később biztos lehet majd bele másik akkublokkot rakni... Pl ha akkuigényes útra indulnék, akkor kamera, hangszóró helyére plusz akksi, remélem ilyen variálhatóság lesz.

Nekem egy picit rondácska amúgy. Jobb lenne, ha nem lenne ennyire Minecraftos, hanem szépen egybesimulnának a blokkok. Vagy a nagy központi modul felesleges válhatna, ha helyette a modulokat eleve a kijelző hátuljára lehetne cuppantani. Akkor elérhető lehetne egy mostani okostelefon karcsúsága. A képen is látszik az a böszme alu kasztni...

huuhúúú meg amikor majd a metró mozgólépcsőn leejti a gazdája 1000 felé hullanak a modulok... de legalább talán a kijelző védettebb lesz így, mert az erőhatások szétoszlanak a modulokra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim djgeg
2015.01.17. 05:10
Az értelmezési hibát te követted el akkor, amikor nekem válaszoltál ... nem én kezdtem el akkumulátor minőségről, és xyz tengelyekről értekezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kajafun
2015.01.17. 09:03
Ennek semmi értelme ha még meg se jelent a 2-es váz, de már a 3-ast tervezik. Persze a modulok nem lesznek átvihetőek, ez ugyanis a trükk arra, hogy nehogy már ne foggyanak a modulok..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joga73
2015.01.17. 11:38
Irgalmatlan nagyot bukik majd ez a projekt is, kár érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester Kajaf...
2015.01.17. 14:37
Alapból 3 féle vázat terveztek, modulszám és méret eltérésekkel. Vagy én siklottam volna át azt a részt a cikkben ami teljesen új felépítésről és modulszabványokról írna?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun Szefm...
2015.01.17. 17:17
"Emellett arról is szólt az előadás, hogy a Spiral 2 még távolról sem a végleges készülék lesz. Folynak tovább a fejlesztések, és máris kilátásba helyezték a Spiral 3 modellt."
Nem tudom, én erre reagáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester Kajaf...
2015.01.17. 20:01
Eredetileg (így olvastam többször is) 3 féle váz lenne, egy kis vékony amibe jóformán csak nincs négyes slot, a közepes ami egyel nagyobb, meg a gigász amibe több négyes slot is elfér, meg egy rakat dupla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2015.01.18. 12:03
Egy másik koncepció:
http://www.puzzlephone.com/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!