iPon Hírek

Project Natal Windowsra is

Dátum | 2009. 07. 15.
Szerző | Magrathea
Csoport | IT VILÁG

A Microsoft mozgásérzékelő kamerája, a Natal,  Windows-os PC-ken is tiszteletét fogja tenni, árulta el Bill Gates. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Natal nem csak játékok irányítására alkalmas, hanem egyéb otthoni és munkahelyi alkalmazások vezérlésére is tökéletesen használható lehet.

Irányíthatnák gesztusainkkal például a hi-fi és házimozi rendszereinket, vagy bármelyik másik otthoni média eszközünket. Emellett jól hasznosítható lehet számos irodai alkalmazáshoz is Windows PC-re kötve. Legalábbis Bill Gates szerint. Lényeg, hogy most már nem csak az Xboxos csapat dolgozik a Natallal, hanem a Windowsos gárda is koncentráltabban belevetette magát a témába.

Azt még el tudjuk képzelni, hogy a jól megszokott 247 gombos távkapcsolók helyett mostantól az összes otthoni kütyünek fejen állva hadonászunk majd, node hogy az irodai masinákra kötve milyen haszna lehet, nincs sok ötletünk. Majd markolászunk, ha másolni akarunk egy word dokumentumot és hajigálni ha beilleszteni? Tény viszont, hogy az irodai használaton még bőven ráérnek gondolkodni, mivel a kijövetelkor várhatóan elég drága lesz a kamera. Ezt Gates is belátta és rávilágított, hogy ezt a vonalat csak az eljövendő néhány évben fogják meglovagolni, hosszú távra terveznek. Majd meglátjuk mit hoz a jövő.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. YuGabe
2009.07.15. 21:19
VISSZA A HIRHEZ

A címből úgy véltem játékokhoz is. De természetesen úgy nem lett volna sok értelme, csodálkoztam is :I
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. arkman
2009.07.15. 21:30
Jó a kép, mostmár érzékelni fogja ha megpróbálom lerúgni a windowst kékhalálnál és egyből ujrainditja magát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. menzi
2009.07.15. 22:09
A Project Natal-nak Win-re eléggé kékhalál szaga van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. LavX
2009.07.15. 22:14
nem Bsod, hanem RSOD szaga van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. adam0205
2009.07.15. 22:50
Ja persze kékhalál, csak elfelejtitek, hogy az X-Box is egy butított PC ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Merwenus
2009.07.15. 23:32
Xbox egy butított PC? melyik álomvilágban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. StevyXIX
2009.07.16. 00:16
IBM power pc alapú, de egyáltalán nem "buta" sőt nagyon is erős hardware-e van az Xbox360-nak is (PS3-nak meg ügye a Cell a "lelke", ami ügye még szerver fronton is megállná a helyét, de állítólag ezt másolták az Xbox360 fejlesztésekor, talán egy könyvbe jelent meg, kb ilyesmi volt, hogy felső emeleten csinálták a Cell-t a Sonynak, mikor valami eredményt értek el akkor vitték "egy emelettel lejjebb", ahol Xbox360 cpu-ját fejlesztette az IBM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Konkii
2009.07.16. 00:27
Jó a kép, viszont kell a fenének Natal.
Biztos nagyon nagy poén, el lehet hadonászni ideig óráig, de én most nem fogok 64 elemű gimnasztika gyakorlatot végezni azért hogy számot váltsak. Arra az egér és billentyűzet is ott van (év jobb is, na meg vezeték nélküli is... sajnos.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kange
2009.07.16. 01:02
Merwenus: Nem akarok belefolyni az xbox-ps3-pc vitába, de akkor minek nevezitek a "konzolokat", ha nem butított PC-nek???
Számítógép: "Számítógép tágabb értelemben minden olyan berendezés, amely képes bemenő adatok (input) fogadására, ezeken különféle, előre beprogramozott műveletek (programok) végrehajtására, továbbá az eredményül kapott adatok kijelzésére, kivitelére (output), amelyek vagy közvetlenül értelmezhetőek a felhasználók részére vagy más berendezések vezérlésére használhatóak...
Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információfeldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas memóriával rendelkezik, az adatok feldolgozásához programra van szüksége és saját tevékenységét, működését vezérli, azaz programozott működésű."
Szóval azért attól, mert PowerPC proci dobog benne, attól még a koncepció ugyanaz! És a mai konzolok, smartphone-ok is mind mind butított PC-k.
StevyXIX: tény, hogy mind2 konzolnak a CPU-ja nagyon ott van és ezt nem lehet megkérdőjelezni. De, ahogyan a PC-nél is itt is számít a többi erőforrás, pontosabban a gyenge vidkari, kevés memória, lassú vinyó.

Nagyon nem tudom elképzelni a munkát a Natal rendszerrel... A levegőbe fogok egy képzeletbeli billentyűzetet ütögetni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csigabigaf
2009.07.16. 01:32
Wow merwenus ez aztán egy hülye comment.
Igen, azok mind butított PCk. Szerinted mi más lehet? Vagy talán konzolokból meg smartphoneokból fejlesztették ki a PCket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. StevyXIX
2009.07.16. 07:47
(Kange @ 2009 Jul 16, 01:02) StevyXIX: tény, hogy mind2 konzolnak a CPU-ja nagyon ott van és ezt nem lehet megkérd?jelezni. De, ahogyan a PC-nél is itt is számít a többi er?forrás, pontosabban a gyenge vidkari, kevés memória, lassú vinyó.

Nagyon nem tudom elképzelni a munkát a Natal rendszerrel... A leveg?be fogok egy képzeletbeli billenty?zetet ütögetni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. norbert80
2009.07.16. 08:03
Komolyan, néha azért erre a "szakmára" is ráférne egy kis komolyság. Nem tartom magam még öregnek, de néhány hozzászólás után már igen.
Nem lenézés, vagy fikázás, de a mai fiatalok (20 környékén) már a "next-gen" konzolok és "hyper" PC világába csöppent és nevelkedik. Tapasztalom saját munkahelyemen is 1-1 fiatal "kolléga" jelöltnél (tisztelet a kivételnek). Én még a jó öreg PC-s társadalom képviselője vagyok annak kezdeti hazai korszakából.
Amint látom és tapasztalom, sokan abból a tdásból merítenek, amit valahol-valakitől-valamikor hallottak, és lusták utánanézni vagy foglalkozni vele.
Sok-sok olyan hozzászólást olvasok, ami ki tudja verni a biztosítékot. LEGALÁBB olvassatok utána, vagy JÁRJÁTOK KÖRBE a témát mielött olyat írtok amiről ráadásul HISZITEK is jó.
Csak ami engem zavart:
- A legfőbb különbség a különböző Hw-ek illetve az azokból felépülő gépek között az az ARCHITEKTÚRA. És ezen a ponton szépen szét is lehet választani a pcket a konzolokat és más eszközöket. És pont emiatt sem érdemes teljesítményre összehasonlítani őket.
- Működésük és felhasználhatósági területük alapján pedig szintúgy szétbonthatók. Míg a pc "univerzális" a maga módján úgy egy konzol vagy egy mobil "cél hardware". Pont ezért könnyebb és kihasználtabb HW a programozása. És itt már komoly eltérések vannak és lehetnek teljesítményben, de ez a teljesítmény "relatív". csak egy példa: a mai napig nem tudnak 100% PS2 emulátort készíteni a mai PC-kre (huhh, pedig aztán a Teljesítmény adott), míg PC-s OS-s sem tudnak 100%-osan konzolra erőltetni.

Na de a hírre visszatérve:
A Natal nagyon érdekes és figyelemreméltó fejlesztés. A benne rejlő lehetőségekreől nem is beszélve. Nagyon várom mivel PC-m és XBOX360-om is van....

Üdv,
Norbert


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. d311c
2009.07.16. 09:02
Nincs ilyen éles határ amiről írsz. Jelent már meg konzolra speciális Linux disztribúció, a hardvernek csak egyes részei speciálisan játékcélúak. De ha mondjuk már a 3D desktop marhaságokat belevesszük, akkor már azokat a részeket is kihasználhatja az OS felhasználói felülete. USB, bluetooth alapú vezérlők miatt a PC perifériák is hozzáköthetőek lennének, ha kezelné valami, stb.

A számítástechnika fejlődik, határok tünnek el, és jönnek létre újak. Harminc-ötven évvel ezelőtti tudással az ember a ruhásszekrényben (vagy a helyén) keresné a számítógépet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. YuGabe
2009.07.16. 09:49
Hát ti tényleg nem vagytok tisztában egysmás dologgal.
A PC az számítógép, a számítógép nem feltétlenül PC.
Senki ne mondja nekem vagy bárki másnak, hogy "ez vagy amaz BUTÍTOTT PC". Ezt a legnagyobb parasztság leírni, vagy kiejteni a szátokon.
Idézhetsz felőlem a Wikipédiáról is, de tudni illenék, hogy a számológép is számítógép, mégsem PC. És azért azt hiszem a különbség érezhető.
Mégsem mondom azt, hogy a számológép egy BUTÍTOTT PC.

És d311c, nagyon nincs igazad. Fejlődik, és határok változnak - ez legyen tény. De még mindig ugyanazokat a régi architektúrákat használja az összes berendezés, ami 30 évvel ezelőtt fejlődött ki. És mivel tényleg nem néz egyikőtök sem utána, ezért elmondanám, hogy az Xbox kezel billentyűzetet is USB-n keresztül, egeret viszont nem. Ebből is látszik, hogy a korlátok szabályozottak, és direkt vannak.

Ti, PC *fanboyok* tényleg nem is várná el az ember, hogy tisztában legyetek vele, de legalább ne szólnátok bele ha nem tudtok a témáról semmit sem. Érdekes mód norbert80-at kell idéznem, mert bár több dolgot is nagyon szépen leírt, de azért ezt én is kiemelném, mert le szerettem volna írni:
"a mai napig nem tudnak 100% PS2 emulátort készíteni a mai PC-kre (huhh, pedig aztán a Teljesítmény adott)".
Na magyarázzátok itt hogy az Xboxban videókártya meg winyó van? El vagytok tájolva. Azok a berendezések PC-s szemmel használhatatlanok talán, de mivel az erőforrásokat tökéletesen osztják be, ezért képesek láthatóan ugyanazt a teljesítményt nyújtani a gyengébb hardverrel is. Célhardverre sokkal könnyebb programozni, és egyértelműen jobb lesz az eredmény.
De akkor minek kell 6 GHz Quad Core + 16 GB RAM + 2 GB 4890x2 a PS2-s emulációhoz? Térnétek észhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. littleguy
2009.07.16. 09:52
Igaz, hogy mosódnak el határok, ezzel nem is lehet vitatkozni. Viszont Amit Norbert írt, az teljes mértékben megkérdőjelezhetetlen tény. Mivel más az architektúra, teljesen másképp épül fel az egész rendszer. A hardveres része is, a szoftveres része is, az már csak egy dolog, hogy a végfelhasználó ebből mit tapasztal.

Lehet ilyen-olyan Linux disztrókat kiadni, ami működik ezen-meg azon, de akkor is marhára át van alakítva, mert teljesen különböző architektúrára épül az egész.

A határok elmosása pedig nem biztos, hogy olyan jó dolog szerintem. Bár én "szakmabeli" vagyok, és nem szeretem az olyan dolgokat, ami nem arra a hardverre, szoftverre való. Ha nagyon ki akarom sarkítani a dolgokat, akkor azt tudnám mondani, hogy nekem:
- egy telefon telefonáljon
- egy konzollal lehessen jól elszórakozni a játékokkal
- egy PC pedig legyen egy személyi számítógép, amire a legkülönbözőbb szoftvereket tudjam felpakolni, és azt csinálja amit én akarok. (akár telefonáljon, vagy játszani lehessen, vagy amit akarok)

Én például nem szeretek DVD író programmal zenét, vagy filmet lejátszani, nem akarok egy zenehallgató programmal internetezni, és így tovább. Úúúúúútálom ezt az egybeintegrált sok vackot. Tudom, hogy az átlag usernek ez kényelmes, és jó, de miért nem lehet attól még jól, és hatékonyan működő célszoftvereket IS gyártani, az advanced usereknek...???

Ja, egyébként a Natalt pedig kíváncsian várom, mert nagyon sok lehetőség van benne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Banzin
2009.07.16. 10:17
Mit kell vitatkozni? A pc pc, a konzol konzol. A hírhez pedig semmi köze a vitának. Olyan mint az oviban. Mi a különbség a roller meg a bicikli között? Nem mindegy? Mindkettővel lehet haladni, elesni, stb...

A Ms ezzel a kütyüvel talán maga alatt vágja a fát. Minek kell majd az érintőképernyő, ha egyszerűbben megoldható lesz az irányítás? (Ráadásul nem kell állandóan törölgetni a képernyőt.) Irodában is sokkal több lehetőség van benne, mint azt a cikk írója gondolta. A Natalnak, ha sikerül finomítani a gesztus felismerő rendszerét (akár csak az ujjak mozgásnak figyelését), sokkal gyorsabbá lehet tenni a munkát. Tervező programoknál minden bizonnyal.
Persze az op.rendszert is erősen át kell gyúrni, hogy jobban lehessen használni. Valami hasonlóra mint a Minority Report-ban volt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YuGabe
2009.07.16. 13:12
Konkrétan ha a Natal annyira hihetetlenül érzékeny lesz, akkor akár a levegőben is gépelhetsz. Meg amire nem figyelnek, az az hogy a hangfelismerő-képessége sem mindennapi, Speech-to-Textnek is tökéletesen megfelelhet. Szerintem is jó lehet irodai használatra is.
OFF: Szerintem jó lenne, ha itt a fórumban lenne ilyen felfelé és lefelé mutató hüvelykujj a kommentek rátázására C:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Magrathea
2009.07.16. 13:41
Pont az a gond a Natallal, hogy egyáltalán nem pontos és nem elég érzékeny. Mérnöki munkához és olyan dolgokhoz amik nagy pontosságot igényelnek, biztosan nem lesz használható (A Sony pont azzal dicsekedett, hogy nekik ugyan kell egy wand, de ők aztán hiper pontosak, nem úgy mint a Natal-> ld. festegetős videók, a PS wanddal írtak, a Natallal vödörből fröcsköltek). A hangfelismerő része tényleg nem rossz viszont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. littleguy
2009.07.17. 09:19
Ha a hangfelismerő része is olyan jó lesz mondjuk, mint a Vistában a voice control, akkor.... :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. d311c
2009.07.17. 10:15
YuGabe: Bírom a kritikát, ha van benne értelem, de amikor leszólnak, hogy nem nézek utána, meg nem értek hozzá, mert egeret nem is lehet XBox-ra, meg ilyenek, akkor csak egyet javasolnék:

Írd már be a gugliba, hogy "xbox mouse"! Bevallom, 9520000 találatra én sem számítottam, meg nem is foglalkoztam eddig vele, de ez is az én álláspontomat bizonyítja, hogy igenis PC-hez hasonló architektúráról van szó. Én nem keverem a számítógépet a számológéppel - ami célhardver.

Javasolom még a wikipédia "számítógép" szócikkét aki nem tudná, hogy mitől az.
A PC pedig annyiban specifikusabb, hogy "személyi" célú.

Úgyhogy akiknek a konzolgyártók agymosásának hatására még ezek után is úgy gondolják, hogy ezek speciális játékgépek, és nem számítógépek némi célhardverrel (amiket egyébként PC-kben is ugyanerre a célra találunk - GPU), azokat valószínű kár is győzködnöm.

Ugyanakkor aki játszani inkább konzolon szeret, azt meg tudom érteni - hiszen az szoftveresen(!) operációs rendszere szerint(!) ezt támogatja alapvetően, és egyszerűen, és a hardvere pedig ennek támogatására van kimondottan összeállítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. adam0205
2009.07.17. 12:48
Ha nem butított PC lenne akkor nem lehetne az X-Box360-ra meg a PS3-ra ráerőltetni XP-t meg Linuxot, pedig lehet YouTube tele van ilyen videókkal. A butítás az, hogy a Cell-ben meg az X-Box CPU-jában sincs utasításkészlet ezért azt szoftveresen emulálják. Az X-Box GPU-ja is PC-snek tekinthető, manapság már gyengébb, mint egy PC-s VGA de a Xenos-ban debütált a tesszalátoros felépítés amit a DX11-es VGA-knál vezetnek be.

Szóval mitől is nem PC-k ezek? Az, hogy az operációs rendszerük erősen játékra van butítva és programokat sem lehet le-föl telepíteni attól még számítógépek. Attól, hogy fix hardver van bennük nem jelent semmit. Ott van példának az apple: fix hardver zárt operációs rendszer (OSX Leopard). Mégsem nevezik meg külön kategóriának őket.

A kommentek osztályozása meg marhaság lenne a sok tudatlan okoskodóból több van, mint aki konyít is a témához, de aki még az sem tudja mit jelent a PC szó attól mit várjon el az ember?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. norbert80
2009.07.19. 11:04
(adam0205 @ 2009 Jul 17, 11:48) Tehát nem csak egyféle HW-re lehet feltelepíteni már.

A kommentek osztályozása meg marhaság lenne a sok tudatlan okoskodóból több van, mint aki konyít is a témához, de aki még az sem tudja mit jelent a PC szó attól mit várjon el az ember?
Én bevallom nem értek mindenhez, és nem is akarok. De nem azt írom te milyen tudatlan okoskodó vagy (bár tehetném), hanem megmutatom hogy nincs igazad. Sokszor nem szólok bele témábka ponstosan az ilyen viták elkerülése végett, de néha nem bírom ha valaki valamit leír, és miután nem javítják vagy helyeslik, elhiszi hogy igaza is van.... Nem csak PC szóról van itt "szó", hanem sokkal többr?l....

Üdv,
Norbert80
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!