iPon Hírek

Project Tango - egy különleges mobil, ami feltérképezi a környezetét

Dátum | 2014. 02. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A teljes teret 3D-ben feltérképezni még manapság sem egyszerű dolog – főleg nagy pontossággal –, rengeteg különböző ágazatban folynak erre vonatkozóan fejlesztések. Most azonban a Google bemutatta, hogy már egy okostelefonnal is elvégezhető ez a rendkívül komplex művelet. A demonstráció alapján persze ez még messze áll a professzionális eszközöktől, és eleve egy radikálisan átszabott mobilról van szó, de az irány mindenképpen jónak tűnik.
A Google rengeteg kísérleti fejlesztésen dolgozik folyamatosan. Ezek a projektek sokszor nem jutnak messzire, ám nem ritka az sem, hogy végeredményben egy nagyon különleges újdonság születik. A vállalat ATAP (Advanced Technology and Projects) részlege most egy ilyen eszközről rántotta le a leplet. Az első ránézésre egyszerű okostelefonnak tűnő készülék valójában sokkal több annál. A rengeteg beépített extra szenzort, és az alapértelmezetten is jelenlévő kamerát használva képes feltérképezni a teret. A Project Tango mögött a Google vezetősége igen komoly neveket sorakoztatott fel. Az igazgató szerepét Regina Dugan tölti be, aki korábban a Motorola berkeiben tevékenykedett, és egyebek mellett a Project Aráért is felelt, valamint ott van Johnny Lee is, aki korábban a Microsoft táborában tűnt fel, és a neve a Kinecthez köthető. Ebből azonnal világossá válik, hogy komolyan gondolják a térlátással felvértezett okostelefont, és amit a Google komolyan vesz, arra a szakmédiának is érdemes odafigyelnie. „A Project Tango arra törekszik, hogy a mobileszközök is képesek legyenek úgy érzékelni a teret és a mozgást, mint egy ember, a fejlett érzékelők és a számítógépes „látás” révén. Ez lehetővé tenné, hogy egy egészen új típusú felhasználói élményt hozzunk létre – beleértve a 3D szkennelést, a beltéri navigációt és magával ragadó játékot.” – nyilatkozta a munkásságuk kapcsán Johnny Lee. A prototípusnak számító mobil már testet öltött, és a kiválasztott fejlesztők akár magukénak is tudhatnak egy példányt. Az érdekes okostelefont persze még nem fogják sorozatgyártani, így tényleg csak egy szűk réteg tapasztalhatja meg, hogy milyen is ezzel dolgozni. A tervek szerint mintegy 200 darabot fognak szétosztani azok között, akiket érdemesnek találnak rá. A készülékről nem sokat lehet tudni, mindössze annyi derült ki, hogy egy 5 hüvelykes megjelenítőn lehet látni az összetett 3D modellt, a valós képet pedig egy 4 megapixeles kamera örökíti majd meg. A hátlapon a főkamera mellett felfedezhető még egy mélységérzékelő és egy mozgásérzékelő egység is. A készülék belseje sem mindennapos, hiszen komoly terhelésnek lesz kitéve, így egy igen erős eszközről beszélhetünk, mely dupla Movidius Myriad 1 számítógépes látás processzort vonultat fel.
A Project Tangonak már 16 fejlesztőpartnere van, így az érdeklődőkben nincs hiány már most sem, pedig eddig a nyilvánosság kizárásával folyt a fejlesztés. A Tango mobilokat március 14-én fogják megkapni a szerencsés jelöltek, akik az átvételtől kezdve a Google teljes támogatását élvezik majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Fzoltan
2014.02.25. 08:18
Bírom ezeket a "nálunk aztán k.vára dolgoznak" videókat Érdekes volt MacBookokat látni...

Egyébként nekem nagyon tetszik ez a fejlesztési irány, van benne bőven fantázia, és szerintem abszolút nem az átlagos felhasználói piacra. Milyen jó lenne barlangokat feltérképezni, földrengések után túlélőket kutatni, stb. Vannak már ilyen szerkezetek vajon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun
2014.02.25. 09:36
Ha jól tudom van pár autóban ilyesmi ami a környezetet elemzi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani Fzolt...
2014.02.25. 10:47
Az még érdekesebb, hogy a MacBookon meg Linuxot láthattál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fzoltan Demon...
2014.02.25. 10:48
Ennyire azért nem figyeltem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HozeManuel
2014.02.25. 18:05
Nem sikerült túl jól a bemutató videó. Semmilyen értelmes use-case nem volt látható, csak a hülyités ment. Bár gondolom még ők se nagyon tudják mire lesz ez jó azért adnak a fejlesztőknek prototípust hogy majd azok kitalálják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ferenczga
2014.02.26. 09:42
Lehet valamelyik MI filmben volt ilyen, hogy a portán leadott, elzárt, és "véletlenül" ottfelejtett mobil az éjszaka folyamán "becsipogta" az épületet, és már küldte is ki a 3d térképet az éppen behatolni készülőknek

szerk: Az rémlik, hogy Morgan Freemen hagyta a cuccot a portán, tehát inkább valami Batman film volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!