iPon Hírek

PSN visszatérő ajándékok

Dátum | 2011. 05. 02.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Egy tokiói sajtókonferencián a Sony fejesei töredelmesen bocsánatot kértek mindenkitől a PlayStation Network hosszas kimaradása miatt és főként annak okán, hogy a nem megfelelő biztonsági rendszer miatt milliók személyes adatai váltak kiszolgáltatottá, beleértve talán még bankkártya számokat is.

A Sony igyekszik minden erejével kompenzálni felhasználóit, kidolgoztak egy "Welcome Back" programot, melynek keretében minden ügyfelüket extra jutalmakkal ajándékozzák meg. Minden régióban lesznek ingyenesen letölthető tartalmak, hogy pontosan mik, azt hamarosan közzé teszik. Annyi viszont már biztos, hogy minden PSN felhasználó kap ingyen 1 hónap PS+ előfizetést, a meglévőket pedig 1 hónappal meghosszabbítják.

Kihangsúlyozandó, hogy ez még csak a kezdet, az elkövetkezendő hetekben folyamatosan számíthatunk "plusz szórakoztató szolgáltatásokra", azaz nem csak játékokra, de zene és videó szolgáltatásokra is.

Magyarországon persze senkit nem érhetett kár, mert hivatalosan nincs PSN, de a hírek esetleg érdekesek lehetnek azon magyar PS3 tulajoknak, akiknek véletlenül került a masinájára egy brit vagy japán regisztráció is...

Az ajándékok és a kompenzáció persze mind szép és jó, de lássuk mit tett a Sony annak érdekében, hogy megvédje a 77 millió PSN accountot, amiknek biztonságát igen komoly támadás érte. A cég számos új biztonsági funkciót ültetett a rendszerbe, melyeket több külső céggel teszteltek az elmúlt időszakban. Íme, néhány a hozzáadott funkciókból:

    * Automatikus szoftverfigyelés és konfigurációs menedzsment az új támadások elkerülése végett.
    * Továbbfejlesztett titkosítási eljárások.
    * Továbbfejlesztett képesség a szoftveres behatolások észlelésére a hálózaton belül, illetve jogtalan hozzáférési minták észlelésére.
    * További tűzfalak implementációja.

A Sony legkritikusabb hibája a személyes adatok kódolatlan tárolása volt, így lophatták el még a jelszavakat is. Egyedül a bankkártya számokat tárolták titkosítva, a cég állítása szerint nem talált semmilyen arra utaló nyomot, hogy ellopták volna bárki bankkártya számát.

Kazuo Hirai szerint körülbelül 10 millió ügyfelet érintett egy esetleges bankkártya szám tolvajlás, de nincs rá bizonyíték, hogy megtörtént volna a lopás.

Amint a PSN újra elindul, természetesen azonnali szoftverfrissítést fog követelni minden regisztrált PSN felhasználótól, valamint azt, hogy változtassák meg a jelszavukat! Ezt megtehetitek közvetlen a PS3-on keresztül vagy e-mail útján is.

"Ez a bűncselekmény a hálózatunk ellen nem csak a felhasználókra, de az egész iparra nagy hatással van!" - nyilatkozta Hirai.

"Ezek az illetéktelen támadások felhívják a figyelmet a cyber-biztonság széleskörű hiányosságaira. Mi nagyon komolyan vesszük az ügyfeleink adatainak biztonságát és elkötelezettek vagyunk ennek megvédésében. A szervezetünk a nap 24 órájában ezen dolgozott a támadás óta, hogy minél hamarabb visszahozhassuk a szolgáltatásainkat és mindezt megerősített, emelt biztonsági funkciókkal tegyük."

"Az egész glóbuszra kiterjedő PlayStation Network és Qriocity felhasználóink kárt szenvedtek. Megtanultuk a leckét a felhasználóinkhoz való viszonyulás terén, amiből kifolyólag elindítunk egy hála programot ügyfeleink felé, hogy kifejezzük köszönetünket hűségükért és a szolgáltatás szünetelésének ideje alatt tanúsított kitartásért, ami alatt mi keményen dolgoztunk, hogy visszaszerezzük a bizalmukat bennünk és az általunk nyújtott szolgáltatásokban."

A Sony jelenleg is szoros együttműködésben van a hatóságokkal, hogy lenyomozzák a hackerek kilétét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. shaddam
2011.05.02. 19:09
Pont jókor jön az ajándékhónap.Itt lesz lassan az uncharted 3 beta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. noPublicFG
2011.05.02. 19:32
A hacker támadással csak azt érték el, h. nem lehet már warezolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. XtreemX
2011.05.02. 20:00
Haver most vesz PS3-at pont ezek miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. twollah
2011.05.02. 20:17
Hazankban konkretan leszartak volna a felhasznalokat vagy kaptak volna 1 azaz egy ora ingyen akarmit.

Hiaba no a tavol keleti mentalitas teljesen mas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Smith166
2011.05.02. 20:22
Tessék, mindenki bántotta a hackereket, és most meg nekik köszönhetnek egy csomó mindent a játékosok. Ingyen hónap, ingyen tucatnyi ajándék, stb. stb.

Amúyg az jutott eszembe hogy egy jelszót eltitkosítani egy adatbázisban kb. 2 perc plusz melót jelent. Nekik nem volt 2 percük erre. Nevetséges luzer banda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. GhaZim
2011.05.02. 20:41
Fúú de várom már.
Remélem fasza játékok lesznek elérhetők,mert úgyis nem rég hányt be a bd olvasóm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szerzetes
2011.05.02. 20:58
Smith166: nincs két perc, a másik h valószínűleg ott sem analfabéták dolgoznak. Csak még náluk is vannak okosabbak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ipadnak
2011.05.02. 21:40
Olyan játékok lesznek majd ingyen amiket a kutya nem töltött le pénzért... jó reget, Magyarország!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. shaddam
2011.05.02. 21:58
Ha láttad volna ahogyan bocsánatot kértek a japánok máshogy látnád.Meg egyébként sem engedhetik meg maguknak hogy a semmivel szúrják ki az ember szemét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smith166
2011.05.02. 22:18
Szórják a fejükre a hamut rendesen. Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy maguknak keresték a bajt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. saleszG
2011.05.02. 22:48
Aszongya: "Mi nagyon komolyan vesszük az ügyfeleink adatainak biztonságát..."
Tipikus sablonszöveg!! mivan veletek Sony...

A jelszót kódolatlanul tárolni?? Egy kezdő webprogramozó is különbül csinálta volna nálatok!
Komolyan mondom szánalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dodesz8
2011.05.03. 13:12
-a Playstation oldalan ez olvashato-

"While the passwords that were stored were not “encrypted,” they were transformed using a cryptographic hash function. There is a difference between these two types of security measures which is why we said the passwords had not been encrypted. But I want to be very clear that the passwords were not stored in our database in cleartext form."

csak a hash-t taroltak, amit nagyon nehez, de nem lehetetlen visszafejteni...
(nem értek hozza, csak olvastam)

http://blog.eu.playstation.com/2011/05/02/playstation-network-security-update/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Svindler
2011.05.03. 15:35
Na erről elég ellentmondásos infók voltak első héten. De ha csak a hasht tárolták akkor igazából nagy gond nincs, azzal kb nem éri meg szívni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2011.05.03. 19:30
Semmit sem tudnak a hackerek kezdeni a kodokkal, meg ha meg is szereztek, hiaba nem voltak titkositva, errol kulonbozo oldalakon lehet olvasni.
Akik meg mondjak, hogy 2 perces munka es nem tudtak megcsinalni, azoknak szerintem nincs akkora ceguk, mint pl. a Sony, nekik is biztos volt okuk ra.
Es rengeteg ember aki ugymond veszelyeztetve van, mert PSN-en vasarolt nem olyan duhos, es nem szidja a Sony-t, akkor szerintem nem kene par trollnak szidni, akik raadasul nincsenek is ebben a veszelyben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. saleszG
2011.05.03. 20:58
Már hogy ne tudnának mit kezdeni velük?? Simán eladhatják jópénzért olyannak, aki tud!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!