iPon Hírek

QNAP NAS-ok USB 3.0-s és SATA 6 Gbps-os támogatással

Dátum | 2011. 03. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A QNAP új, főként irodai környezetbe szánt hálózati adattárolókat mutatott be, amelyek a TS-x59 Pro II sorozatba tartoznak és igen ütőképes szolgáltatásokat kínálnak. A három friss termék között egy négylemezes, egy ötlemezes és egy hatlemezes modellt találunk, amelyeknél hardver tekintetében közös tulajdonság, hogy mindannyian kétmagos, 1,8 GHz-en ketyegő Intel Atom D525-ös processzort tartalmaznak, amihez 1 GB-nyi DDR3-as rendszermemória társul. A rendszermemória egyébként igény esetén 3 GB-ig probléma nélkül bővíthető.

TS-459 Pro IITS-559 Pro IITS-659 Pro IIA négylemezes modell a TS 459 Pro II, az ötlemezes a TS559 Pro II, míg a hatlemezes példány a TS-659 Pro II nevet kapta. Az újdonságok esetében különlegesség, hogy ők az első NAS-ok a piacon, amelyek az USB 3.0-s támogatás mellett SATA 6 Gbps-os támogatást is kínálnak. Előbbi a külső-, míg utóbbi a belső merevlemezek számára lesz fontos.


Az energiatakarékos hálózati adattárolók nem csak az adatok tárolására és a hálózaton történő megosztásukra képesek, hanem számos hasznos funkciót is kínálnak. Mindegyik újdonság a QNAP friss, 3.4-es verziószámot viselő rendszer szoftverével érkezik, amely FTP szervert, nyomtatószervert, webszervert és még hálózati videó megfigyelő rendszert is tartalmaz. A termék felhő alapú valós idejű adatmentésre is lehetőséget biztosít:  a NAS-on tárolt fájlok változásakor a rendszer automatikusan frissíti a mentést, ami kényelmes használatot tesz lehetővé. A NAS-ok szoftvere fejlett felhasználó menedzsmentet és fejlett felhasználói jog kezelést is kínál, ami irodai környezetben, de még akár otthon is jól jöhet. Az új hálózati adattárolókat a gyártó azoknak az irodáknak, illetve vállalkozásoknak ajánlja, akik helytakarékos, alacsony fogyasztású hálózati adattárolót keresnek, amely számos hasznos extra szolgáltatást kínál, emellett halkan és megbízhatóan üzemel. Az üzleti felhasználóknak szánt termékek ideális megoldások lehetnek platformok közötti fájlmegosztás esetén is, de emellett fejlett iSCSI/IP-SAN szolgáltatásokat is kínálnak, amelyek virtualizációs környezetben lehetnek fontosak. A QNAP rendszerszoftvere ennél természetesen sokkal többet is kínál. Az érdeklődők bővebb felvilágosítást itt találnak a témában, ahol az online demó segítségével a szoftvert közelebbről is megtekinthetik.


A TS-x59 Pro II sorozatú újdonságok - ahogy sok más egyéb QNAP NAS is - képesek megbirkózni a 3 TB-os merevlemezekkel is, így például a hatlemezes modell esetében akár 18 TB-nyi adattároló kapacitás alkalmazására is lehetőség van. Adattárolóként nem csak 3,5 hüvelykes asztali merevlemezeket, hanem akár 2,5 hüvelykes formátumú meghajtókat is használhatunk. Ahogy az lenni szokott, a csomag merevlemezeket nem tartalmaz, viszont a hozzájuk tartozó összes csavar, a NAS telepítő lemeze, a gyors üzembehelyezési útmutató, a tápkábel, a fiókok nyitásához használatos kulcs, és a két Ethernet kábel is megtalálható az egyes termékek dobozában. Pontos lista: TS-459 Pro II, TS-559 Pro II, TS-659 Pro II.

A termékek fejlett RAID támogatást is kínálnak a merevlemezek számára és természetesen hot-swap képesek, azaz működés közben is cserélhetünk bennük merevlemezeket. A RAID 0, 1, 10, 5, 6, 5+ hot spare, 6 + hot spare és 10+ hot spare módok mellett JBOD támogatás is rendelkezésre áll, amelynek köszönhetően a különböző adattároló kapacitású merevlemezeket egy nagy adattárolóvá vonhatjuk össze, viszont ekkor adatbiztonság szempontjából védtelenné válik a rendszer: ha egy merevlemez kiesik, akkor az adatoknak is annyi. A felsorolt RAID módok közül egyébként a négylemezes modell a technológia sajátosságai miatt nem mindegyik módot támogatja. A RAID tömbök bővítésére és migrációjára mindegyik modell lehetőséget ad. Utóbbi, vagyis a migráció a RAID szintek közötti váltást jelenti.


Az új hálózati adattárolók két darab Gigabites Ethernet porttal érkeznek, de ezen kívül tartalmaznak még egy-egy USB 3.0-s portot is az elő-, illetve hátlapjukon, sőt, a hátlapon további négy USB 2.0-s port, illetve két eSATA csatlakotó is rendelkezésre áll mindhárom modellnél. Az újdonságok VMware-ready termékeknek minősülnek, emellett Ctrix támogatással is rendelkeznek, sőt, még a Microsoft Windows Server 2008 Hyper-V Cluster technológiájával is kompatibilisek.

A gyártó hivatalos közleménye szerint a TS-x59 Pro II-es sorozatú újdonságok még ebben a hónapban elérhetővé válnak. A közlemény a várható ajánlott végfelhasználói árakkal kapcsolatban sajnos nem szolgált információval.

Az alábbi kis videó megpróbálja röviden, tömören összefoglalni az új NAS-ok legfőbb tulajdonságait. 


Az érdeklődők az egyes friss modellekről az alábbi hivatkozások segítségével szerezhetnek be bővebb információt: 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Destructo
2011.03.30. 17:15
Jóféle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikemyers
2011.03.31. 00:51
Jah, csak a 112/212 szeria lehetne mar iponon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!