iPon Hírek

Qualcomm és MediaTek chippel is jön a Zenfone 2

Dátum | 2015. 02. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az ASUS január elején, a Consumer Electronics Show-n leplezte le a költséghatékony Zenfone 2-öt, ami az LG G Flex 2 után talán a legnagyobb figyelmet kapta Las Vegasban. A napokban felbukkant információk fényében pedig még érdekesebbnek ígérkezik a tajvaniak újdonsága. A Zenfone 2 esetében eddig is ismert volt, hogy több változatban lesz megvásárolható, azonban eredetileg kizárólag Intel chippel szerelt modellekről esett szó, míg most úgy fest a helyzet, hogy más kivitelekre is számíthat a nagyérdemű. Az Intel mellett érdekes módon a Qualcomm és még a MediaTek is szállíthat a Zenfone 2 számára.
Az okostelefon a CES-en két konfigurációban került a kamerák kereszttüzébe. Az ár-érték arányra kihegyezett, 200 dolláros változatában egy Intel Atom Z3560 került felhasználásra 2 GB-nyi rendszermemória kíséretében, míg az erősebb variánsban már egy Intel Atom Z3580 került előtérbe nem kevesebb mint 4 GB-nyi RAM-mal felvértezve. Ez utóbbival az ASUS megalkotta a világ első olyan okostelefonját, amelyben 4 GB a rendszermemória kapacitása. A két Atom chip a felépítés tekintetében nem mutat eltérést egymáshoz képest, viszont az órajelek miatt érzékelhető lehet közöttük a teljesítménybeli differencia. A Moorfield platformot erősítő Silvermont processzormagok négyese a Z3560-ban 1,83 GHz-en dolgozik, a Z3580-nál viszont 2,3 GHz-re ugrik a működési frekvencia, ha minden erejét latba kell vetnie. A grafikus teljesítményükről egyaránt egy PowerVR G6430 gondoskodik 533 MHz-es órajel kíséretében.
Ezek mellé érkeznek majd a Qualcomm és a MediaTek chipjeit felvonultató kivitelek. Sajnos az egyelőre nem ismert, hogy az ASUS pontosan melyik lapkákhoz nyúlt, de arra fény derült, hogy merre fognak indulni ezek a modellek. A Qualcomm központi chipjére épített Zenfone 2 még az inteleseknél is alacsonyabb árú lehet. A MediaTek lapkája által meghajtott készülék esetében pedig arra számíthatunk, hogy el fogják hagyni a 4G LTE támogatást, és pont az olyan területeket veszik majd célba, ahol pillanatnyilag ennek szinte nincs is jelentősége, így például Indiát, ahol hatalmas felvevő piaccal lehet számolni, és a hálózatok az ország nagy részén fejletlenek. Ismerve az ASUS elnevezési sémáját, ezek a változatok valószínűleg csak a típusazonosítóik révén lesznek pontosan behatárolhatóak, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy egyik másik Zenfone 2 milyen jelöléssel lesz ellátva. A Zenfone 2 egyébként a második negyedévben fog a boltok polcaira kerülni, ezt eddig is tudtuk, mostanra azonban már egy viszonylag részletes menetrenddel is szolgálhatunk. Elsőként a vállalat hazájában Tajvanon, valamint Hong Kongban, Szingapúrban, Kínában és meglepetésre Franciaországban tűnik majd fel márciusban. Ezt követően áprilisban megy Indiába, Malajziába, Vietnámba, Tájföldre, Olaszországba és az Egyesült Államokba is. Majd pedig májusban Japánban is bevetésre kerülhet, míg a braziloknak júniusig várniuk kell rá.
Az ASUS egyébként a Zenfone 2 mellett a CES-en mutatta be még a Zenfone Zoom okostelefont is, ami belbecs tekintetében nagyjából ugyanazt kínálja, mint az erősebb Zenfone 2. Ebből fakadóan adódhat a kérdés, hogy vajon az optikai zoomolásra felkészített mobil esetében is számos kivitel jöhet, vagy az már tényleg csak az Intel legizmosabb központi chipjével karöltve lesz megvásárolható? Nos, ezt egyelőre sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudjuk, de a második negyedév során minden bizonnyal megkapjuk a választ erre a kérdésre, ugyanis az ASUS még az év első felében forgalomba kívánja bocsátani a Zenfone Zoomot is, mégpedig 400 dolláros árcédula kíséretében. Az optikai zoomos telefonok kínálata szinte a nullával egyenlő jelenleg, így az ASUS komoly érdeklődésre számíthat ennél a modellnél.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. RampageIV
2015.02.16. 14:49
Hazánkban mikor kerül sor forgalmazásra? Én nagyon várom és remélem, hogy hazai kereskedelemben még ebben az évben megvásárolható lesz az ASUS ZenFone 2, de ebből a fajtából csak is a legerősebb érdekelne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2015.02.16. 21:20
Ó yeah, bármit csak ne Atomot! Qualcomm-ra vevő lennék (persze nem magyar ÁFÁval, vámmal és Artisjus adóval)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!