iPon Hírek

Qualcomm: Újítások a vezeték nélküli zenehallgatás terén

Dátum | 2017. 01. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcomm legnagyobb durranása a Snapdragon 835 az idei Consumer Electronics Show-n, de a vállalat ezen túl más fejlesztéseket is bemutatott Las Vegasban. Egyebek mellett több vezeték nélküli zenehallgatásra irányuló újdonság is hallatott magáról, ilyen a TrueWireless technológia és a készre szerelt, aktív zajszűréssel dolgozó CSR8675 platform is. Ezekkel fogunk az alábbiakban részletesebben megismerkedni. Először is lássuk a Qualcomm által fejlesztett CSR8675 platformot. Ez lényegében azért született meg, hogy a vállalat terjeszteni tudja az aktív zajszűrési technológiáját. Ezzel nemcsak a gyártó, hanem végeredményben a felhasználók is jól fognak járni, mert a Qualcomm elmondása alapján a kidolgozott platform használata a partnerek számára gazdaságosabban elérhetővé teszi a zajszűrési technológiát. A CSR8675 esetében a zajszűrésről a nyolcadik generációs Qualcomm cVc hangfeldolgozási technológia hivatott gondoskodni kettő mikrofonnal. A CSR8675 platform révén a vállalat leginkább a kompakt fülhallgatók megszületéséhez járul hozzá, ezekhez ideális választás lesz.
A CSR8675 platformot hordozó első termék igazán mutatós lett. Maga a zajszűrésért felelős egység alkalmas vezetékes használatra is egyébként, de a Qualcomm a Bluetooth kapcsolattal megtoldva lát benne igazán nagy potenciált. A komplett platform nagyon alacsony fogyasztás mellett képes üzemelni, de mivel akkumulátorról kell mennie, ez nem is működhetne másképpen. A CSR8675 része egy szerény alkalmazásprocesszor, megfelelő mennyiségű memória, egy 120 MHz-es, 24-bites digitális jelfeldolgozóról (DSP), egy sztereó hangkodek, egy energiagazdálkodási alrendszer, valamint egy olyan egység, ami lehetővé fogja tenni a kijelzők csatlakoztatását. A CSR8675 platform LED vagy LCD panellel is társítható és érintésvezérlést is lehetővé tesz. Valamint ki kell még itt térni arra, hogy támogatja az aptX és az aptX HD audiotechnológiákat, ezek elengedhetetlenek a Bluetooth 4.2 mellett a magas hangminőség biztosításához. A Fujikon az elsők között csapott le az újdonságra. „A CSR8675 az integrált ANC-vel (Active Noise Cancelling) megtoldva bekerül az aktív zajszűréses, Bluetooth-os fejhallgatóink közé, ezzel magas minőségű zenei élményt tudunk nyújtani remek lehetőségekkel megtoldva. Az ANC technológiát magában foglaló CSR8675-vel valós értéket biztosíthatunk a vásárlóinknak minden tekintetben, az árat és a teljesítményt egyaránt figyelembe véve.” – mondta el Tom Li, a Fujikon Industrial Co., Ltd. illetékes munkatársa. A készülék elég korrekt üzemidővel lépett a színre, szóval ilyen téren sem lehet rajta fogást találni: 12 órán át lehet vele úgy zenét hallgatni szünet nélkül, úgy hogy közben folyamatosan aktív a zajszűrés -23 dB-es érzékenységre hangolva. A Qualcomm másik érdekes megoldása a TrueWireless Stereo technológia. Ennek eléggé beszédes lett a neve, a technológia kifejlesztésekor a Qualcomm szakembereinek egyetlen cél lebegett a szeme előtt: mindennemű vezetékelést elhagyni. Itt olyan megoldásra kell gondolni, amit például az Apple használ az Airpods esetében, szóval egymástól teljesen függetlenül lehet a hallójáratba illeszteni a fülhallgató jobb és bal felét, de hasonló megoldásról van szó a Samsung Gear IconX, és lényegében még az LG TONE Free esetében is.
A TrueWireless Stereo fülhallgató referencia dizájnja tehát lehetővé teszi majd azt, hogy nemcsak a forrás és a fülhallgató között legyen vezeték nélküli kapcsolat, hanem még a fülhallgató jobb- és baloldali hangkeltői között is. A Samsung és a többiek saját megoldást dolgoztak ki erre, a Qualcomm viszont mindenki számára hozzáférhetővé teszi a saját technológiáját, és a vállalat reményei szerint sokan le is csapnak majd erre a lehetőségre. A TrueWireless Stereo technológia optimalizálva lett az alacsony késleltetésre a jobb- és a bal része között, hogy a lehető legjobb élményt tudja nyújtani. Érdekesség, hogy ez is magába foglalja a nyolcadik generációs Qualcomm cVc zajcsökkentési technológiát, és Bluetooth 4.2 modult vonultat fel. A gyártó által kidolgozott referencia termék a CSRA63120 audio ROM-ot használja, ez minden tekintetben támogatni fogja a teljesen vezetékmentes funkcionálást, szóval magabiztosan kezeli majd azt a helyzetet is, ha mondjuk csak a sztereó rendszer egyik fülhallgatóját használja az ember – hiszen ilyen lehetőség is lesz. A vállalat megfelelően alacsony fogyasztásról is gondoskodott, hogy ne legyen probléma az üzemidővel.
A Qualcomm által tervezett összeállítást felhasználva a partnerek költséghatékonyabb termékeket hozhatnak majd létre. És ami szintén nem elhanyagolható tény, hogy ezeket az alapokat kölcsönvéve nagyon hamar elkészülhetnek a saját termékeikkel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!