iPon Hírek

Radeon Sky videokártyák felhő alapú játékszolgáltatásokhoz

Dátum | 2013. 03. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A felhő alapú játékszolgáltatásoknak köszönhetően kedvenc játékainkkal akár belépőszintű asztali számítógépen, illetve internetre kapcsolódó okostelevízión vagy táblán is játszhatunk, hiszen a grafikai számításokat nem az adott készülék GPU-ja, hanem egy távoli szerver végzi, a lerenderelt videót tartalmazó adatfolyam pedig internetkapcsolaton keresztül jut el a játékoshoz. Az AMD legfrissebb újdonságai pont a fentiekben taglalt piaci szegmensben próbálnak majd szerencsét, méghozzá hamarosan. A Radeon Sky sorozatú videokártyákból első körben háromféle modell érkezik, ám az egyelőre nem derült ki, hogy a friss termékek szállítását pontosan mikor kezdi meg a gyártó, így az sem tudható, mikor indulnak be azok a felhő alapú játékszolgáltatások, amelyek már az új videokártyákra támaszkodnak. Idővel remélhetőleg a most még homályos részletekről is lehull a lepel, így most foglalkozzunk inkább a tényekkel, azaz az új videokártyák pontos paramétereivel.

A formálisan bejelentett Radeon Sky videokártya sorozatban helyet foglaló Radeon Sky 900-as modell két darab Tahiti Pro grafikus processzorral rendelkezik - ilyen GPU lapul az asztali Radeon HD 7950-es videokártyákon, igaz, minden esetben csak egyetlen egy. A Radeon Sky 700-as modell már csak egyetlen Tahiti Pro GPU-val gazdálkodik, míg Radeon Sky 500-as társa egy Pitcairn XT GPU-nak ad helyet - utóbbi az asztali Radeon HD 7870-es videokártyákról lehet ismerős. Minden egyes Radeon Sky sorozatú videokártya képes egyidejűleg akár hat különböző játék-adatfolyam kezelésére, a két GPU-val gazdálkodó 900-as modell pedig akár még több játék-adatfolyammal is megbirkózhat.

Az újdonságok tulajdonságai
A Radeon Sky videokártyák GCN architektúrára alapozó grafikus processzor(oka)t tartalmaznak és rendelkeznek a RapidFire technológia támogatásával is. Ez az eljárás tulajdonképpen egy hardvert és szoftvert ötvöző megoldás, amely a felhőalapú játékszolgáltatásokat kínáló partnerek számára egy nyílt API segítségével biztosítja a HD képminőséget, a lehető legkisebb késleltetést és az optimális hálózati sávszélesség-kihasználást annak érdekében, hogy a szolgáltatók versenyképes és reszponzív játékélményt kínálhassanak a felhasználóknak, akik szinte bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhetik a felhő alapú játékszolgáltatást. Az AMD elkötelezettségével az olyan ipari szabványok iránt, mint amilyen az OpenCL, a DirectX és az OpenGL, egy olyan szabványosított API jöhet létre a felhő alapú játékszolgáltatások esetében, amely segíthet abban, hogy az iparág képviselői egyetlen platform mögött sorakozzanak fel, plusz ösztönözheti azokat az innovációkat is, amelyekből a teljes iparág profitálhat. A RapidFire technológia a felsoroltakon kívül ahhoz is kínál támogatást, hogy a Radeon Sky videokártyák GPU-jához közvetlenül hozzá lehessen férni virtuális gépeken keresztül, így nagyobb szerversűrűség érhető el, ezáltal egyetlen szerverkonfiguráció egyidejűleg több játék-adatfolyamot is kezelni tud. A RapidFire segítségével a VMWare ESX/ESXi, illetve a Citrix XenServer technológiában rejlő lehetőségek egyaránt kiaknázhatóak. Az AMD a Game Developers Conference 2013 alkalmával tartott bemutatón sajnos nem beszélt sem az újdonságok várható áráról, sem a velük kapcsolatos üzleti tervek részleteiről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. hcsa
2013.03.27. 22:17
Majd a következő SimCity ezt fogja használni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Sediqwe
2013.03.28. 04:22
300w?????????????????????????? Mi van e mögött? Paks 2?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Steven86
2013.03.28. 06:28
nem éppen a magas TDP ellen kéne valamit cselekedni ? ? ? (O_o)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jaszy.peti
2013.03.28. 07:21
Nem mindegy nektek h mennyit fogyaszt? Nem ti fizetitek az áramot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2013.03.28. 07:48
Ezek szerver oldali cuccok nem a fogyasztás volt az elsődleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jaszy.peti
2013.03.28. 08:25
atti2010 jól mondja. Nem a ti gépeitekbe mennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Smooth44
2013.03.28. 09:27
Attól, hogy nem ők fizetik az áramot, még fogyaszt keményen, szennyezi a környezetet, stb.

Persze kérdés, mennyi "gamer" PC-t fog kiváltani egy ilyen cloud gaming server...
Mert ha egy 300W TDP kártyával szerelt gép kivált csak 4db 80-130W TDP kártyával szerelt otthoni verziót, akkor már nem olyan vészes a dolog.

Nekem tetszik ez a felhő alapú marhaság. Bár imádom a PC-ket, azért az sokkal kedvezőbbnek tűnik, hogy csupán egy kis miniITX FM2 vagy hasonló rendszert kell csak egy TV alá kötni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jaszy.peti
2013.03.28. 10:56
Egyre jobban látszik hogy az APU konfigoké a jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2013.03.28. 11:35
Na ja.Csak mikorra fog rendelkezésre állni ehhez a megfelelö internet.és mennyibe fog kerülni ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jaszy.peti
2013.03.28. 12:21
Nekem jelenleg 60Mb/s (le) és 15Mb/s (fel) netem van, sztem ez elegendő kell h legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. morceus
2013.03.28. 14:47
engri bördz nekztgen-hez über-brutál-király-császár-szupcsi-f@szcsi lesz annak a bizonyos "gémer" rétegnek

crysis 4-et azonban nem ezen fogja tolni senki annak idején... ráadásul valahogy elég soványnak tűnik, hogy mennyi embert tud kiszolgálni egyszerre egy kártya... jó, tudom, farmba pakolnák, és akkor jujj de jó lesz... valakinek biztos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2013.03.28. 18:44
EU: minden új épületbe 30 megabites szélessávot kell vinni

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező szabályozási javaslattal állt elő az Európai Bizottság: a kezdeményezés 30 százalékkal csökkentené a szélessávú internetes hálózatok kiépítésének költségeit.
A javaslat értelmében a jövőben minden új vagy felújított épületet fel kell készíteni a szélessávú internet kiépítésére. Emellett a bizottság könnyebbé tenné a szolgáltatóknak, hogy "tisztességes és ésszerű" feltételek mellett hozzáférhessenek a már létező infrastruktúrához, és az annak kiépítéséhez szükséges engedélyezési eljárást is egyszerűsíteni szeretné. A bizottság azt a célt tűzte maga elé, hogy 2020-ra minden család és vállalkozás legalább 30 Mbps sebességű internetes hozzáféréssel rendelkezhessen, legalább felük pedig 100 Mbps sebességű internetre fizethessen elő.
[Teljes cikk]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2013.03.29. 08:21
jaszy.peti: Ha ez garantált sávszél, akkor oké, hanem, akkor oszd el legalább 4-el.

Ha meg azt hiszed nem te fizeted a szerverekbe az áramot, tévedsz!
Nyilván a cloud gaming előfizetéshez lesz kötve, mely tartalmazza a működtetési költségeket is. Tehát marhára nem mind 1, hogy mennyit fogyaszt egy ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jaszy.peti
2013.03.29. 08:43
Humbuk igen ez garantált, van h még több is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 jaszy...
2013.04.02. 13:57
De mondjuk egy HD video streamhez miért is kéne gigászi sávszél?

@morceus: https://games.onlive.com/games/featuredgames#&tab=top_games
(elég p*cs ez a fórum... aki meg akarja nyitni, az törölje majd ki a címsorban a http-t, mivel ez egy https link)

Ezek nem éppen angrybirds-ök.

Nem hiszem, hogy egyhamar lecserélném a gépem, de nekem ez egyre szimpatikusabb.
Már a jelenlegi PC-re is uplay-t favorizálom a DVDk és egyéb adathordozós megoldások helyett. De ez mégjobb lesz - hogy még notin meg tabon is elérhető lesz... csúcs
(most hétvégén de jól jött volna)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!